Freebiking - četvrta inkarnacija

Vaša pitanja i predlozi u vezi ovog foruma i Freebiking sajta, kao i administratorska obaveštenja.

Moderator: Moderatori

Freebiking - četvrta inkarnacija

Postod bluealek » 18 Maj 2010, 22:58

Možda se već pitate - kad će već jednom ta toliko najavljivana rekonstrukcija Freebiking sajta?

Uskoro, samo želim da ugrabim neki period kada imam malo više praznog hoda, da se rad na tome ne bi otezao unedogled. U svakom slučaju, i dok se bude radila rekonstrukcija, postojeće strane, uključujući i forum i galerije, biće normalno dostupne, kao i redovno osvežavane; razvojna verzija novog Freebikinga biće vidljiva samo za ulogovane administratore. Ono što je izvesno jeste da će biti rađen na Wordpress platformi, možda čak Wordpress MU platformi, kako bi svako od vas u okviru Freebikinga mogao da otvori potpuno autonoman lični blog, sa personalizovanim grafičkim izgledom.

Šta je svrha te promene?

Jednostavno, želim da Freebiking postane ono što je odavno trebalo da bude - jedna prava, interaktivna zajednica ljubitelja prirode, kojoj svako može da doprinese u meri i na način koji želi, gde svako od vas može da napiše i samostalno okači putopis, foto galeriju, trek, informaciju, i gde je sve to daleko bolje integrisano i grafički unificirano. Iskustva sa pravljenjem Staza i Bogaza i Jeep Club Srbija sajta će mi, siguran sam, pomoći da WP Freebiking bude još bolji od njih, jer će neka rešenja biti fino izbrušena. U svakom slučaju, postojeću oglasnu aplikaciju ću zameniti nekim od postojećih WP plugin-ova koji rade taj posao, a nude čak fleksibilniji interfejs. Gallery ću zadržati ako uspem da dobijem zadovoljavajući nivo WP integracije, u protivnom ću koristiti NextGen Gallery plugin, kao što je slučaj na Jeep Club sajtu (pretabavanje svih tih galerija će biti malo veći posao, ali sve je to izvodljivo). Forum će najverovatnije ostati phpBB3, mada sam razmišljao da ga portujem u SMF, jer postoje zadovoljavajući konvertori baze phpBB3->SMF. SMF je malo zahvalniji i jednostavniji za modifikaciju template-a, jednostavniji za administriranje, nudi nešto šire mogućnosti, a čini mi se i da je ređe meta hakerskih napada nego šire rasprostranjeni phpBB. Jedina nevolja te eventualne zamene forumske aplikacije je što bi linkovi koji sa strane vode na određene teme foruma morali da budu promenjeni (još veći problem bili bi linkovi na fotografije u slučaju zamene Gallery-ja Nextgen-om).

Ono što svakako "neće da boli" jeste da postojeći sadržaji trajno ostanu tamo gde jesu, za one koji do njih dolaze starim linkovima. Samo će stranice biti izmenjene utoliko što će svaki poziv naslovne Freebiking strane voditi na novi Freebiking. Ako imate bilo kakve sugestije ili spisak želja vezano za modernizaciju sajta, ne ustručavajte se da ih u ovoj temi iznesete. Sve ono što bude zvučalo smisleno i što imam ideju kako da izvedem, implementiraću.
Korisnikov avatar
bluealek
Freebiking druid
 
Postovi: 1984
Pridružio se: 01 Feb 2005, 19:49
Lokacija: Beograd

Re: Freebiking - četvrta inkarnacija

Postod barda » 19 Maj 2010, 22:02

Ja podržavam i aktivno ću učestvovati, pogotovo što me je danas ovo iznenadilo na Fotopic-u

Zbog velikog interesovanja i kliktanja, a foto galerija je free i ima ograničen protok od 500Mb dnevno, trenutno je suspendovana,
ali mislim da će za dan, dva ponovo biti aktivna. :oops:


Nadam se da takvih problema neće biti na novom Freebikingu
FotoSat (autentični motiv na vašem zidu) - TRIP foto priča -> prati moj TREK
Korisnikov avatar
barda
Freebiking druid
 
Postovi: 1344
Pridružio se: 14 Mar 2008, 14:57
Lokacija: Novi Sad

Re: Freebiking - četvrta inkarnacija

Postod miloš.Xgen » 31 Maj 2010, 22:55

Dok se ne pojavi nova inkarnacija sajta bilo bi dobro popraviti link ka vremenskoj prognozi koji izgleda ne radi zbog promene u adresi HidMet- a.A vremenske prilike su prilično važna stvar :)

Miloš
miloš.Xgen
 
Postovi: 19
Pridružio se: 05 Jun 2008, 21:48
Lokacija: Zrenjanin

Re: Freebiking - četvrta inkarnacija

Postod bluealek » 15 Nov 2010, 02:09

Dakle, kao što su neki od vas možda već primetili, počelo je WordPress portovanje sajta. Za sada sam još uvek u prvoj fazi - pažljivom biranju WP teme koja će za njega biti korišćena. Inicijalno mi je plan bio da koristim istu temu koju sam koristio i za www.jeep-club.rs (normalno, sa promenjenim zaglavljem i pozadinom), ali sam sada u dilemi da li to činiti jer ima novijih tema koje su još flesibilnije i bolje iskorišćavaju nove mogućnosti WP3. Razmišljam čak i o tome da pribavim iThemes-ov Theme Builder, pa da pomoću njega precizno napravim ono što mi najviše odgovara.

Kada se završi to koncipiranje dizajna i layout-a, sledeći stadijum je spajanje sa eksternim elementima, pre svega sa forumom i foto galerijom. Na osnovu do sada prikupljenih plugin-ova i informacija imam razloga da verujem da ću i PHPBB3 i Gallery uspeti efikasno da integrišem u WP i da na taj način ostvarim funkcionalnu sinergiju glavnog dela sajta, foruma i galerije kakvu nikada do sada nismo imali. Ako to sve protekne kako sam izmaštao, imaćemo centralno logovanje (pod jednim korisničkim imenom) za sve sadržaje. Normalno, svaki korisnik će moći sam da postavlja svoje putopise u Turoteku, kao i da postavlja sopstvene foto albume. Možda čak realizujemo i MU koncepciju sajta, što će reći da će u okviru Freebikinga svako moći da formira svoj privatni blog (tipa iralic.freebiking.org i slično).

Nadam se da će mi planiranih par meseci biti dovoljno vremena da se poigram sa svime time + da postojeći sadržaj ubacim u bazu. Gledaću da realizujem i neke elemente funkcionalnosti koje do sada nismo mogli da imamo, kako bi se opšta korisnost sajta podigla na jedan potpuno novi nivo. Ići ću i na varijantu da u što većoj meri Freebiking i Staze i Bogaze postanu komplementarni, odnosno da se ne dupliraju sadržaji, dok se sajtovi istovremeno savršeno nadopunjuju. Tako će nam se ubuduće najave i baza trekova nalaziti na Stazama, a Freebiking Atlas će prerasti u neku vrstu opšteg edukativnog štiva sa korisnim informacijama o određenim područjima, koji će kada se zatraže konkretni trekovi za ta područja ići direktno na odgovarajući listing (tj. mapu) trekova na Stazama.

Da više ne tupim - veliki posao treba završiti, nadam se da trud neće biti uzaludan.
Korisnikov avatar
bluealek
Freebiking druid
 
Postovi: 1984
Pridružio se: 01 Feb 2005, 19:49
Lokacija: Beograd

Re: Freebiking - četvrta inkarnacija

Postod arxmilan » 15 Nov 2010, 11:46

bluealek je napisao: Normalno, svaki korisnik će moći sam da postavlja svoje putopise u Turoteku, kao i da postavlja sopstvene foto albume. Možda čak realizujemo i MU koncepciju sajta, što će reći da će u okviru Freebikinga svako moći da formira svoj privatni blog (tipa iralic.freebiking.org i slično).
.


ovo deluje zanimljivo....a sto se tice promene samog sajta cool bi bilo malo osveziti layout...srecan rad :D ako treba neka pomoc tu sam.
Idem samo pravo
gledam samo pravo
mnogo tuge iza mene
ali za to mi nije stalo.

I dalje idem pravo
i mislim ono pravo
sve sto prodje pored mene
za to mi nije zao !
Korisnikov avatar
arxmilan
Freebiker
 
Postovi: 278
Pridružio se: 26 Apr 2009, 23:55
Lokacija: BEOGRAD

Re: Freebiking - četvrta inkarnacija

Postod Gruja » 15 Nov 2010, 13:03

Dobre ideje Sale, nadam se da neces imati velikih teskoca u ostvarenju planiranog.
Korisnikov avatar
Gruja
Freebiker
 
Postovi: 533
Pridružio se: 20 Maj 2009, 20:12
Lokacija: Leskovac + DST

Re: Freebiking - četvrta inkarnacija

Postod bluealek » 16 Nov 2010, 15:09

Radim tempom kojim mogu da postignem od posla, ali prvi važan korak na integraciji je ostvaren - pomoću WPG 2 dodatka Gallery 2.31 (foto galerija na sajtu) 100% integrisana u WordPress! Šta to konkretno znači? To znači da se u vidžetima na naslovnoj strani sajta automatski osvežavaju thumbnail-ovi sa informacijama o novopostavljenim foto albumima, odnosno isti se mogu prikazivati na naslovnoj strani po raznim kriterijumima (najnoviji, najpopularniji, slučajni, itd.). Bilo albumi ili pojedinačne fotografije. Isto tako, može se dobiti kompletno stablo galerije kao vidžet za prikaz na naslovnoj. To nije sve - fotografije iz galerije mogu se direktno birati za ilustracije pri pisanju sopstvenih članaka (putopisa i sl.)!

Povrh svega, postignuta je i puna login integracija, što će reći da logovanjem sa svojim nalogom na Word Press-u (glavnoj stranici sajta) automatski ste ulogovani i u svoj korisnički nalog na galeriji, dovoljno je samo da izaberete "Foto galerija" sa menija i da editujete svoj korisnički album :) . Svaki korisnik će dakle imati sopstveni album, koji će moći da filuje podalbumima neograničeno (tj. do granice grupne ili pojedinačne kvote raspoloživog prostora na serveru), kao i da ga krsti po sopstvenom nahođenju (inicijalno album nosi ime korisnika). Neće vam više trebati ni Picassa, ni Fotopic ni Facebook :)

Posao na integraciji foruma ću ostaviti za neku kasniju fazu radova, ali verujem da će i to uz WP United mod proteći u najboljem redu i da ćemo imati jedinstveni login za sve tri celine. Videću da poradim i na grafičkom izgledu foruma, kako bih ga prilagodio izgledu ostatka sajta (mislim da će uz WP United biti moguće i za forum koristiti glavno zaglavlje sajta).

Što se najavljene MU koncepcije Freebikinga tiče (mogućnost otvaranja korisničkih blogova na foru username.freebiking.org), WordPress 3.0 svakako tu mogućnost nudi, sad se samo postavlja pitanje koliko će da mi poskupi hosting ako nas stotinak bude na istom serveru filovalo neograničenu količinu podataka. Treba još razmisliti jesam li ja u mogućnosti da tako ambiciozan projekat finansiram i koliko bi to uopšte imalo smisla pored sveprisutne fejsbukomanije.
Korisnikov avatar
bluealek
Freebiking druid
 
Postovi: 1984
Pridružio se: 01 Feb 2005, 19:49
Lokacija: Beograd

Re: Freebiking - četvrta inkarnacija

Postod Gruja » 16 Nov 2010, 15:17

Sale, zar postavljanje fotografija ne bi oduzelo mnogo vise prostora nego blogovi?
Mislim, ako ima mesta za fotografije, verovatno ce imati i za blogove... osim ako mi je nesto promaklo!?
Korisnikov avatar
Gruja
Freebiker
 
Postovi: 533
Pridružio se: 20 Maj 2009, 20:12
Lokacija: Leskovac + DST

Re: Freebiking - četvrta inkarnacija

Postod bluealek » 16 Nov 2010, 16:24

Ok, pretpostavljam da isto kao i za fotografije mogu da se postave kvote, tako da sve može da se drži pod kontrolom. Možda ne treba paničiti bez razloga, jer je hosting iz dana u dan sve jeftiniji. Zapravo nije toliko stvar u ceni, koliko u činjenici da će lokalni bekap postati praktično nemoguć ako sajt bude imao preko 10 GB podataka - onda bi transfer u lokalu trajao po nekoliko dana. Ostaje samo da se u tom slučaju pouzdamo u automatizovani bekap hosting provajdera i da se molimo da svi eventualni problemi koji mogu nastati mogu da se reše iz dnevnih serverskih bekapa u poslednjih 30 dana.
Korisnikov avatar
bluealek
Freebiking druid
 
Postovi: 1984
Pridružio se: 01 Feb 2005, 19:49
Lokacija: Beograd

Re: Freebiking - četvrta inkarnacija

Postod pedja » 19 Nov 2010, 11:23

Prostor nije toliki problem ali protok može da bude. Fotografije troše drastično mnogo više protoka. Bolje je držati ih negde sa strane, integracijom sa nekim online foto skladištem.
Korisnikov avatar
pedja
Freebiker
 
Postovi: 417
Pridružio se: 01 Feb 2005, 18:32
Lokacija: Užice

Re: Freebiking - četvrta inkarnacija

Postod bluealek » 19 Nov 2010, 14:44

U ovom trenutku me najviše brine integracija foruma i sajta preko WP United moda (http://www.wp-united.com/). Gledao sam uputstva za instalaciju koje daju na sajtu, ali sam još pažljivije čitao probleme korisnika koji su to pokušali na njihovom support forumu i ne bi mi baš bilo svejedno da nešto krene po zlu, pre svega na forumu sa šestogodišnjom bazom poruka. Ok, imam bekap baze, napraviću ga ponovo neposredno pre nego što se u instalaciju tog moda upustim, ali se na momente pitam da li je integracija sajta i foruma zaista neophodna?

S jedne strane, praktično je imati jedinstvenu korisničku bazu, gde jednom ulogovani ljudi mogu da pišu i po forumu i po sajtu i da postavljaju albume u galeriju, ali s druge, ako malo poradim da vizuelnu temu foruma modifikujem i prilagodim novom izgledu sajta, nije veliki gubitak potreba za posebnim logovanjem na forum i na sajt. Već samo izvlačenje komunikacije sa foruma na naslovnu stranu sajta korišćenjem RSS vidžeta je značajan aspekt integracije, a to praktično već sada imamo.

Razmišljao sam o još jednom potezu - da možda forum sa PHPBB3 platforme konvertujem u SMF, pa tek onda da integrišem (to na primeru www.jeep-club.rs provereno radi kako treba). Svaka konstruktivna sugestija je dobrodošla.

Ti Peđa, pretpostavljam, nisi imao iskustava sa WP-United-om?
Korisnikov avatar
bluealek
Freebiking druid
 
Postovi: 1984
Pridružio se: 01 Feb 2005, 19:49
Lokacija: Beograd

Re: Freebiking - četvrta inkarnacija

Postod pedja » 20 Nov 2010, 23:45

Nisam, odavno ne koristim PHPBB. Te integracije su uvek bile skakljive. Probaj, ne verujem da mozes nesto da upropastis.
Korisnikov avatar
pedja
Freebiker
 
Postovi: 417
Pridružio se: 01 Feb 2005, 18:32
Lokacija: Užice

Re: Freebiking - četvrta inkarnacija

Postod bluealek » 24 Nov 2010, 14:16

Mislim da ipak neću ići na varijantu konverzije foruma u SMF, jer to nosi previše neprijatnih nuspojava. Uradio sam kopiju instalacije foruma u drugom folderu i bazi čisto da bih probao tu konverziju i što se same strukture poruka tiče konverzija funkcioniše 100%, ali sa konverzijom baze korisnika nešto ne štima (imena autora su tu, ali uglavnom prikazana kao "guest" pošto većina nedostaje u bazi korisnika). Sem toga, nešto se pri konverziji poremeti i sa URL-ima prikačenih slika u porukama, tako da se slike ne prikazuju. Mislim da bi se time ipak previše osakatio forum i da to ne bi imalo smisla raditi. Zato ću ipak da pokušam da implementiram WP-United mod, bez obzira što isti podrazumeva mali milion manuelnih intervencija na sistemskim datotekama foruma.
Korisnikov avatar
bluealek
Freebiking druid
 
Postovi: 1984
Pridružio se: 01 Feb 2005, 19:49
Lokacija: Beograd

Re: Freebiking - četvrta inkarnacija

Postod Miloš Manojlović » 02 Jan 2011, 14:27

Super je izgled sajta. Više mi se sviđa nego predhodni izgled.
Malo je sporije učitavanje stranice ali se nadam da će se to rešiti.
Miloš Manojlović
 
Postovi: 45
Pridružio se: 14 Feb 2010, 14:37

Re: Freebiking - četvrta inkarnacija

Postod bluealek » 02 Jan 2011, 14:45

Miloše, brzina učitavanja je stvar koncepcije, tj. prioriteta: da li je nekome primarno da stvori jedan grafički primamljiv sajt sa visokom informativnom vrednošću koji vrši agregaciju informacija sa raznih strana, ili da stvori "klot" sajt takoreći bez grafike da bi olakšao život odumirućim dial-up korisnicima? Danas kada više ne znam nikoga ko koristi dial-up ili ima kablovsku ili ADSL vezu slabiju od 1 Mbit/s mislim da je ovo drugo prilično besplodan način razmišljanja.

Šta su faktori koji ovde usporavaju učitavanje stranica?

Grafika (30%)
Korišćenje on-line fontova (20%)
Agregacija podataka sa drugih sajtova (50%)

Koji bi dakle bili putevi za ubrzavanje njegovog rada?

1) Ukinuti zaglavlje u kome se dinamično smenjuje 16 prizora rezolucije 940x200 (umesto toga staviti statičnu sliku). Ja bih radije da ostavim ovako, jer doprinosi atraktivnosti, a ne znam da li si primetio i da svaki prizor iz zaglavlja vodi ka odgovarajućem foto albumu?

2) Ne koristiti za meni i naslove fontove iz Google-ove online biblioteke (faktički svaki put pri učitavanju stranice sa našeg severa povlači i font sa Google servera).

3) Odustati od koncepcije objedinjavanja nekoliko RSS fidova pri generisanju stranica (meni se čini da je to fantastičan način da ljudi budu u toku sa dešavanjima, naročito oni koji nemaju naviku da koriste feed-ove već unutar samog web čitača).

4) Koristiti jednobojne pozadine umesto tekstura (ima logike, ali nisam siguran da bismo time puno dobili).

5) Prebaciti hosting na neki server u Srbiji (ako probaš da učitaš recimo http://www.jeep-club.rs koji takođe ja održavam, razlika je više nego drastična u brzini odziva). Trenutno Freebiking "čuči" na serveru u Arizoni. Iskreno rečeno, malo me mrzi da menjam hosting provajdera i da radim transfer celokupne instalacije sajta i foruma (potrošio bih bar jedno 5 dana na taj zahvat).

Dakle, sajt jeste nešto sporiji od proseka, ali se nadam da to za većinu posetilaca neće predstavljati problem. Prošla su vremena kada su stranice od 100 kilobajta bile na ceni...

Eh da - ko ne koristi Google Chrome najtoplije preporučujem da na njega pređe - ubrzaće mu se učitavanje sajta za jedno 50% 8)
Korisnikov avatar
bluealek
Freebiking druid
 
Postovi: 1984
Pridružio se: 01 Feb 2005, 19:49
Lokacija: Beograd

Sledeća

Povratak na Pitanja, predlozi i obaveštenja

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju

cron