Možda se već pitate - kad će već jednom ta toliko najavljivana rekonstrukcija Freebiking sajta?
Uskoro, samo želim da ugrabim neki period kada imam malo više praznog hoda, da se rad na tome ne bi otezao unedogled. U svakom slučaju, i dok se bude radila rekonstrukcija, postojeće strane, uključujući i forum i galerije, biće normalno dostupne, kao i redovno osvežavane; razvojna verzija novog Freebikinga biće vidljiva samo za ulogovane administratore. Ono što je izvesno jeste da će biti rađen na Wordpress platformi, možda čak Wordpress MU platformi, kako bi svako od vas u okviru Freebikinga mogao da otvori potpuno autonoman lični blog, sa personalizovanim grafičkim izgledom.
Šta je svrha te promene?
Jednostavno, želim da Freebiking postane ono što je odavno trebalo da bude - jedna prava, interaktivna zajednica ljubitelja prirode, kojoj svako može da doprinese u meri i na način koji želi, gde svako od vas može da napiše i samostalno okači putopis, foto galeriju, trek, informaciju, i gde je sve to daleko bolje integrisano i grafički unificirano. Iskustva sa pravljenjem Staza i Bogaza i Jeep Club Srbija sajta će mi, siguran sam, pomoći da WP Freebiking bude još bolji od njih, jer će neka rešenja biti fino izbrušena. U svakom slučaju, postojeću oglasnu aplikaciju ću zameniti nekim od postojećih WP plugin-ova koji rade taj posao, a nude čak fleksibilniji interfejs. Gallery ću zadržati ako uspem da dobijem zadovoljavajući nivo WP integracije, u protivnom ću koristiti NextGen Gallery plugin, kao što je slučaj na Jeep Club sajtu (pretabavanje svih tih galerija će biti malo veći posao, ali sve je to izvodljivo). Forum će najverovatnije ostati phpBB3, mada sam razmišljao da ga portujem u SMF, jer postoje zadovoljavajući konvertori baze phpBB3->SMF. SMF je malo zahvalniji i jednostavniji za modifikaciju template-a, jednostavniji za administriranje, nudi nešto šire mogućnosti, a čini mi se i da je ređe meta hakerskih napada nego šire rasprostranjeni phpBB. Jedina nevolja te eventualne zamene forumske aplikacije je što bi linkovi koji sa strane vode na određene teme foruma morali da budu promenjeni (još veći problem bili bi linkovi na fotografije u slučaju zamene Gallery-ja Nextgen-om).
Ono što svakako "neće da boli" jeste da postojeći sadržaji trajno ostanu tamo gde jesu, za one koji do njih dolaze starim linkovima. Samo će stranice biti izmenjene utoliko što će svaki poziv naslovne Freebiking strane voditi na novi Freebiking. Ako imate bilo kakve sugestije ili spisak želja vezano za modernizaciju sajta, ne ustručavajte se da ih u ovoj temi iznesete. Sve ono što bude zvučalo smisleno i što imam ideju kako da izvedem, implementiraću.