Staze i Bogaze su doživele još neka sitnija unapređenja, a sve u cilju eliminacije nekih uskih grla i potencijalnih problema, sa željom da se zaista stvori kvalitetna osnova da taj sajt postane centralno okupljalište i izvor planinarskih informacija na Balkanu. Ne brinite - niti sam batalio Freebiking, niti mi to pada na pamet - štaviše, mislim da će u najskorije vreme na red doći i portovanje samog Freebiking sajta u dinamičko okruženje, mislim da ćete se iznenaditi kada vidite krajnji rezultat.
Elem, da se vratim na novitete na Stazama i Bogazama. Konkretno:
1) Novi forum. Umesto WP-foruma, koji Fahlstad deluje da baš i nema nameru da unapređuje, komunikacija je prebačena na bbPress (http://www.stazeibogaze.info/bbpress/), koji je nezavisna forumska platforma, ali sa mogućnostima potpune funkcionalne integracije sa WordPress-om. Razmišljao sam i o phpBB-u (to je ovo što imamo ovde) ili SMF-u, ali je sa njima integracija i sinhronizacija korisničke baze između sajta i foruma takoreći nemoguća misija (barem za nekoga na mom nivou (ne)poznavanja programiranja), a bbPress nudi gotovo rešenje za koje postoji gomila korisnih plugin-ova, a čije nam novije, unapređene verzije obećavaju u najskorije vreme.
Kako vam se čini novi bbPress forum? Je li dovoljno pregledan i komforan za korišćenje?
2) Kalendar izleta. Nova vrsta sadržaja na sajtu, koja bi trebalo da animira i onih 80% informatički pismene planinarsko-prirodnjačke populacije koja nema GPS, niti je na internetu zbog trekova - činjenica je da većina ljudi koje zanimaju planinarske teme sajtove posećuje u potrazi za najavama izleta, tako da je to šansa da se vremenom jedno 80% planinarskog internet saobraćaja u ovoj zemlji preusmeri na Staze i Bogaze, odnosno da se zaista sve relevantne informacije skoncentrišu na jednom mestu.
Meni se čini da je kalendarski način objedinjavanja ponude izleta najbolji i najpregledniji mogući - čovek ide mišem preko crvenih datuma (onih kada postoje neki izleti) i kako prelazi tako se dole otvara listing izleta koji zahvataju taj datum. Kada ga ono što vidi u listi dovoljno zaintrigira, klikne i otvori detaljan program željenog izleta. Kako vam se dopada taj koncept?
Opet, mislim da to nije u koliziji sa našim najavama na Freebikingu, jer ovde su samo naši izleti, a tamo je zamisao da se nađu SVI izleti, da to bude nekakav javni servis. Naši izleti će takođe naći mesto u tom kalendaru, a sa njih ćemo, za više informacija, linkovati na Freebiking. Dakle sve je to komplementarno, i mislim da je u funkciji efikasnijeg širenja informacije o ovome čime se bavimo