Ja sam želeo u junu da obiđem i Hajlu i vrelo Ibra, ali mi se ta akcija izjalovila, pa rekoh da iskoristim ovu priliku da i to uradim. Planovi su napravljeni, dogovor je pao i on glasi: nalazimo se 10. avgusta uveče na Biogradskom jezeru. Ja shodno tome rešim da krenem 09. sa napadom na Hajlu od Novog Pazara.
Međutim, 08. mi dobar drugar slavi rođendan i kao što to obično biva, zaglavljujem uz dosta piva. Srećom, već sam se spakovao, pa sam mogao da krenem na autobusku odmah po dolasku sa bančenja.
Naravno, to je sa sobom povuklo i promenu plana, te umesto da se prebacim busom do Novog Pazara, to činim do Rožaja.
Srećom, bus je prazan i ja stižem u Rožaje osvežen sa nekoliko sati kakvog-takvog sna. Bisage na bajk i polazak! Oko grada planine i četinarska šuma. To! Posle oko 2 km nailazim na tablu na kojoj piše izletište Vrelo Ibra. Nacrtani planinari, biciklisti i drugi ljubitelji prirode. Pomislih, na dobrom sam putu. Put je makadamski, sasvim dobar. Blago se penje ka vrelu. Put vodi pored reke, kroz šumu. Usput ima nekoliko mostića (4, čini mi se), kao i nekoliko sjajnih proplanaka, izmišljenih za roštiljanje, što nije prošlo nezapaženo među Rožajcima. Nakon 6 km vožnje makadamom nailazim na skretanje za Bandžov, selo pod samom Hajlom. Tuda ću posle posete vrelu. Put se dalje sužava i uspon biva oštriji. Stižem do vrela. Avgust je, pa nije impresivno kao u proleće. Voda hladna, krepi. Jedna porodica roštilja i pozivaju me da im se pridružim. Ja sa poštovanjem odbijam, na šta mi pater familias preprečuje put i pruža lepinju punu ćevapa, kobaja i sl. Kaže: „Uzmi, ili ću te baciti u reku“! Ja se grohotom nasmejem, budući da je on to rekao u šali, a i da reka tu nije dublja od 10 cm.
Čuo sam za razne vrste gostoprimstva, ali da biju ko neće da se posluži, još nisam. Posle polučasovnog druženja sa domaćinima okrećem bedeviju nizbrdo i vraćam se do raskrsnice za Bandžov.
Uspon oštar, put mestimično loš. Gde god da okrenem glavu, zastaje mi dah od lepote. Iza jedne krivine konačno mi se ukazuje Hajla. Impozantna. Konačno sam iznojio sve maligane od prethodne noći, a voda sa vrela mi daje krila i ja letim dalje uzbrdo. Stižem do Bandžova. Bandžov je čisto Albansko selo na nekih 1450-1500 mnv. Sa druge strane Hajle je Kosovo, a nedaleko je i Albanija. Vozim dalje putem, dok ne naiđem na nekog. Pitam za put dalje, do samog vrha, a meštani me uveravaju da se tuda ne može biciklom (ko bre ne može, mislim se u sebi). Posle 10 minuta se vraćam do istih ljudi, poražen činjenicom da put služi za izvlačenje trupaca iz šume i da bi i gurka išla teško, te odlučujem da se smestim u planinarski dom koji se nalazi u selu. Ostavljam bajk i krećem pjehe ka vrhu.
Kao i uvek kad se pakujem, štedim na prostoru, te sam prinuđen da pešačim u sprintericama. Put vodi kroz šumu, iglice mirišu, jagode na sve strane. Put dobrim delom nije ništa drugo nego vododerina sa jako krupnim kamenjem i gurati natovaren bajk tuda bi bilo gotovo nemoguće, o vožnji nema ni govora. Nakon 15-20 minuta izlazi se iz šume na zaravan i put se dalje pašnjacima blago penje ka vrhu. Ponovo šumske jagode, cveće, kleka...
Nailazim na planinarski dom Grope, u kom nema nikog. Dom se nalazi na 1900 mnv. Tu vidim i drugi put, za koji me meštani kasnije uveravaju da vodi od Rožaja i da se njime može popeti biciklom. Uživam u pogledu, izvorskoj vodi i vazduhu pola sata, pre nego što krenem nizbrdo, poteran pretećim oblacima. Noćim u planinarskom domu u Bandžovu u iščekivanju kiše.
Bilans: ukupno 25 km (sa sve dolaskom do BAS-a), makadam i pjehe nekih 7 km. Oko 650 m uspona.
Ruta: http://www.mapmyride.com/routes/view/46293306
Dan drugi: 8 h solidnog sna. Otvaram vrata doma u kom sam bio sam i otkrivam da sam u oblaku koji curi. Spremam se i navlačim kinesku kabanicu od 200 RSD i krećem nizbrdo. Od Rožaja ka Beranama, kiša sitna, kvasi. Put mokar, ja polako napredujem. Uspon ka tunelu Lokve me zagreva, ali me spust ka Beranama opasno hladi. Par km po izlasku iz Berana skrećem desno, na zapad, kanjonom Jelovice, ka Lubnicama i katunu Jelovica. Kanjon je prelep, kao i reka. Uz put ima nekoliko vodopada, oštrih stena i puno oblaka. Kiša malo pada, pa malo stane. Put je asfaltni, a vozila gotovo da i nema. Prolazim Lubnice, i penjem se dalje kanjonom dok ne naiđem na česmu – Vekova voda. Piše da je lekovita, meni je svakako prijala. Kiša prestaje da pada i ja izbijam u dolinu gde se nalazi katun Jelovica. Prelepi konji trče na sve strane i ja škljocam na sve strane. Na kraju sela prestaje asfalt i počinje makadam sa krupnim kamenom, prilično neudoban za vožnju. Uspon na Bjelasicu je težak, a već na početku – iznenađenje. Nizbrdo se spušta biciklista, pa za njim još jedan, pa još jedna, pa mladi, pa stari, pa...30 Čeha. Ljudi imaju autobus koji im vozi stvari i oni putuju od mesta do mesta. Srešću ih ponovo par dana kasnije na Durmitoru.
Penjem se kroz šumu, pustu, gustu, iznenađujuće listopadnu. Očekivao sam više četinara, posebno tako visoko. Posle malo motanja sporednim šumskim putevima, izbijam na prevoj Raskšće na 1730 mnv, odakle ide spust ka Kolašinu. Do ski centra Jezerine makadam, a potom asfalt (odličan). Kiša ponovo pada i ja se na spustu smrzavam, te prolazim kroz Kolašin i teram dalje u pokušaju da se ugrejem. Magistralom ka Mojkovcu 10-ak km, pa mostićem preko Tare uzbrdo u NP Biogradska Gora. Kiša je ponovo stala i ja se konačno zagrevam na usponu. Put ide kroz prašumu koju neću pokušati da opišem rečima, samo gledajte fotke.
Na vrhu uspona – Biogradsko jezero. Stižem oko 14 h. Još jednom zbog kiše odustajem od kampovanja i uzimam bungalov. Čist, udoban krevet za 11,5 EUR. Planirao sam da razvučem vožnju na ceo dan i više uživam, ali mi kiša nije dozvolila. Vezujem bedeviju i idem da prošetam oko jezera. Ponovo – gledajte fotke. Topao tuš, klopa i krevet. Oko 01:30 h iza ponoći stiže i Boycie. Tura „Gorske oči“ zvanično počinje sutra.
Bilans: 108 km, uz 22 km off-roada i 5 km šetnje. Uz kišu koja je padala, sasvim dovoljno. Oko 1900 m uspona.
Ruta: http://www.mapmyride.com/routes/view/39395480
Fotke: https://picasaweb.google.com/1051730165 ... Avgust2011