Šetnja košta 100din?

Edukativne teme o prirodi, ekološke i ostale teme vezane za njenu zaštitu. Upoznaj prirodu da bi umeo da brineš o njoj, i da bi ti ona dala više.

Moderator: Moderatori

Šetnja košta 100din?

Postod barda » 09 Sep 2010, 08:23

Bilo je pitanje vremena kada će se udružiti i početi da nam naplaćuju nešto što je naše zajedničko :evil:

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=09&dd=09&nav_id=457262

Beograd -- Za boravak u zaštićenim prirodnim područjima plaćaće se novčana naknada. Za ulazak automobilom na Kopaonik cena 200 dinara, a za pešačenje 100 dinara.
Pri ulasku u nacionalne parkove, parkove prirode i rezervate, posetioci će već od jeseni morati da plate naknadu za korišćenje zaštićenog područja.

Taksa će se naplaćivati po osobi i predstavljaće neku vrstu pojedinačne ulaznice, dok se druga tarifira za ulazak motornih vozila.

Predstavnici četrdesetak zaštićenih prirodnih područja Srbije ("Kopaonik", "Tara", "Fruška gora", "Đerdap", "Uvac", "Vlasina", "Golija"...) krajem avgusta održali su sastanak na Kopaoniku, kako bi se dogovorili o ovom "cenovniku".

Jer, prema Vladinoj Urebi o naknadi za korišćenje područja koja je letos stupila na snagu, svakom zaštićenom području daje se mogućnost da samostalno formira visinu ove naknade, ali bez većih odstupanja od drugih.

"Naknada za korišćenje područja NP "Kopaonik" za ulazak putničkih vozila naplaćivaće se na dva punkta, Brzeće i Jošanička banja i koštaće 200 dinara. Pojedinačna ulaznica za odrasle biće 100 dinara, a decu 50 dinara", rečeno je u NP "Kopaonik".

Ovo je zasada predlog odluke našeg nacionalnog parka koji bi trebalo da bude potvrđen i na Upravnom odboru koji će se održati za koji dan.

Ovde nam je rečeno i da su predložene naknade za ulazak u NP "Fruška gora" nešto niže - za odrasle 84, a decu 42 dinara. U ovom NP, inače, već se naplaćuje naknada za ulazak motornih vozila i ona iznosi 100 dinara.

Predstavnici zaštićenih područja, kako je potvrđeno u NP "Kopaonik", još jedino nisu uspeli da se slože oko iznosa visine naknade za teretna vozila - fapove, kamione sa prikolicama, traktore.

"Kako su oni i najveći zagađivaći životne sredine čuli su se predlozi da naknada za ova vozila ide čak i do 2.000 dinara" , kažu nam u NP "Kopaonik".
FotoSat (autentični motiv na vašem zidu) - TRIP foto priča -> prati moj TREK
Korisnikov avatar
barda
Freebiking druid
 
Postovi: 1344
Pridružio se: 14 Mar 2008, 14:57
Lokacija: Novi Sad

Re: Šetnja košta 100din?

Postod barda » 09 Sep 2010, 08:28

Ipak ovi na Fruškoj Gori ne mogu da pohvataju sve šetače pa su odlučili da ne naplaćuju

http://www.021.rs/Novi-Sad/Vesti/Bez-naplate-ulaza-u-park-Fruska-Gora.html

"Ulaz u Nacionalni park je uvek bio otvoren za pešake, i još ne razmišljamo o tome da počnemo da naplaćujemo ulaz", tvrdi Ninković.
FotoSat (autentični motiv na vašem zidu) - TRIP foto priča -> prati moj TREK
Korisnikov avatar
barda
Freebiking druid
 
Postovi: 1344
Pridružio se: 14 Mar 2008, 14:57
Lokacija: Novi Sad

Re: Šetnja košta 100din?

Postod alazovic » 09 Sep 2010, 09:36

Hehe, već vidim kako pešaci prave obilaznu stazu oko naplatne kućice :)
A i džipčići :lol:
Slika
There lie the woods of Lothlórien!...There are no trees like the trees of that land.
For in the autumn their leaves fall not, but turn to gold...
Korisnikov avatar
alazovic
Freebiking druid
 
Postovi: 773
Pridružio se: 02 Feb 2005, 16:41
Lokacija: Kraljevo, Srbija

Re: Šetnja košta 100din?

Postod barda » 09 Sep 2010, 10:02

Da, planinari će morati da pomere markacije i štampaju nove karte :mrgreen:
FotoSat (autentični motiv na vašem zidu) - TRIP foto priča -> prati moj TREK
Korisnikov avatar
barda
Freebiking druid
 
Postovi: 1344
Pridružio se: 14 Mar 2008, 14:57
Lokacija: Novi Sad

Re: Šetnja košta 100din?

Postod bluealek » 12 Sep 2010, 23:49

Ovu temu sam dokačio i u uvodniku 4x4 sekcije sledećeg broja Auto Bilda, a svakako ću se njom opširnije bavio, s obzirom da pokreće neka vrlo ozbiljna pitanja, koja zadiru i u ustavne slobode pojedinaca. Deluje da će mi Oliver Dulić dati intervju, a u dotičnom ću da mu postavim neka vrlo nezgodna pitanja. Mislim da će Auto Bild vrlo brzo biti proglašen za antirežimski medij :wink:
Korisnikov avatar
bluealek
Freebiking druid
 
Postovi: 1984
Pridružio se: 01 Feb 2005, 19:49
Lokacija: Beograd

Re: Šetnja košta 100din?

Postod Grujic » 20 Sep 2010, 00:16

Ma nemam ja nista protiv da se naplacuje ulaz u naionalne parkove ali da to stavrnu budu nacionalni parkovi i prava zasticena podrucija a ne ovo sto danas imamo. Sto se mene tice mogu i da se naprave dnevne, nedeljene ili godisnje ulaznice, kako vec kome odgovara i koliko cesto ide ali za ovo danas sto dobijam i vidim ne bi dao ni dinar. Inace mislim da se svugde u svetu naplacuje ulaz u NP ali nisam bas sto posto siguran. Cesto i kad odem samo se iznerviram od sece suma, krivolova i smeca na svakom koraku. Fruska Gora se vec odavno ne moze nazvati nacionalni park.
Grujic
Freebiker
 
Postovi: 190
Pridružio se: 23 Feb 2009, 22:40

Re: Šetnja košta 100din?

Postod bluealek » 20 Sep 2010, 10:30

To je strašno kako vladajuća oligarhija doživljava nacionalne parkove... Svima nam je dobro poznata naša epizoda sa organizacijom ture na Šomrdu, a Đerdap je generalno primer izvitoperenosti i zloupotrebe ideje "zaštitarstva". Uprava Đerdapa smatra da je to što ih je neko tu postavio blanko dozvola za TEROR nad stanovništvom. Niko me neće ubediti da sad to što su neku teritoriju proglasili nacionalnim parkom znači da oni treba po svom nahođenju da menjaju način života koji je na tom prostoru vekovima funkcionisao. Na Đerdapu recimo lokalnom stanovništvu u selima unutar parka dozvoljavaju da traktorima idu u SVOJE šume po drva samo utorkom i četvrtkom, i to naplaćuju im nekakvu taksu za seču drva?!? Gde to ima??? Još veći kretenizam je što im ne dozvoljavaju da napasaju svoja stada na pašnjacima, dakle, pokušavaju nasilno da promene karakteristike ekosistema koje su vekovima funkcionisala na određen način! Da li oni znaju koliko je bitna ispaša za kvalitet trave na pašnjacima??? Šta pokušavaju, da sve zaraste u trnje i korov? Pa oni na taj način ništa ne štite, oni svesno MENJAJU karakteristike ekosistema, to je van svake pameti...

Šta je poenta tog "zaštitarstva"??? Prvo smisle kako da proteraju ljude odatle, onda im to nije dovoljno, nego lepo proteraju i (domaće) životinje. Šta je sledeće? Sve sam više ubeđen da je institucija nacionalnih parkova jedna velika budalaština preuzeta sa zapada, koja predstavlja blanko kartu za svakojako iživljavanje onih koji se dokopaju vlasti, a kojoj se ne vidi prava svrha. Na kraju će pola planete biti obuhvaćeno raznim "nacionalnim parkovima", a oni koji se nalaze unutar njih osećaće se manje slobodno od šetača unutar zidina Zabele :(
Korisnikov avatar
bluealek
Freebiking druid
 
Postovi: 1984
Pridružio se: 01 Feb 2005, 19:49
Lokacija: Beograd

Re: Šetnja košta 100din?

Postod shebez » 20 Sep 2010, 11:36

Grujic je napisao:Ma nemam ja nista protiv da se naplacuje ulaz u naionalne parkove ali da to stavrnu budu nacionalni parkovi i prava zasticena podrucija a ne ovo sto danas imamo. Sto se mene tice mogu i da se naprave dnevne, nedeljene ili godisnje ulaznice, kako vec kome odgovara i koliko cesto ide ali za ovo danas sto dobijam i vidim ne bi dao ni dinar. Inace mislim da se svugde u svetu naplacuje ulaz u NP ali nisam bas sto posto siguran. Cesto i kad odem samo se iznerviram od sece suma, krivolova i smeca na svakom koraku. Fruska Gora se vec odavno ne moze nazvati nacionalni park.

I ja se slazem da treba odvojiti deo novca za uredjenje prirode, ako se ne varam drzava deo novca uzima kroz ekoloske takse prilikom obaveznog osiguranja motornih vozila i kroz naplatu info stana i to bi trebalo da bude dovoljno za uredjenje prirode i zivotne sredine.
To sto oni rade u nacionalnim parkovima predpostavljam da je to davanje slobode odredjenim politickim funkcionerima, da malo reketiraju narod.
Kada krenem - znaću kuda, kada stignem - znaću zašto, kad se vratim... znaću kome
Korisnikov avatar
shebez
Freebiking druid
 
Postovi: 784
Pridružio se: 03 Avg 2008, 13:16
Lokacija: Beograd

Re: Šetnja košta 100din?

Postod Mladjan » 20 Sep 2010, 11:41

U pitanju je najverovatnije na redu opet krpljenja rupa u budzetu pa se neko dosetio da eto i ta vrsta nameta postoji u nekim normalnijim zemljama. U zemljama gde se to naplacuje, taj novac se najverovatnije namenski i ulaze u te iste nacionalne parkove sto je po meni ok i ima smisla. S druge strane o iskrenim namerama nasih vlasti kada je ova ideja u pitanju ne treba puno trositi reci. Dovoljno je samo prisetiti se koliko smo se divljih deponija vozeci bicikl nagledali do sada. To je problem koji je ogroman u ovoj zemlji, koji na najneposredniji nacin utice na ekologiju i na koji vlast direktno moze da utice, ali to ne radi...ili radi ali niko ne vidi :?
Korisnikov avatar
Mladjan
 
Postovi: 39
Pridružio se: 11 Jul 2010, 18:41
Lokacija: Pozarevac

Re: Šetnja košta 100din?

Postod cyberkat » 10 Avg 2011, 11:12

tih simbolicnih 100 dinara zvuci prilicno smesno naspram sramnog cenovnika naprimer Obedske bare gde naprimer za fotografisanje retkih vrsta naplacuju 3 262,71 din. Pritom nisu zeleli da definisu sta je to sto podrazumevaju pod "retkim vrstama" kao i da li za te pare garantuju da ce fotograf uopste uspeti da slika bilo sta. Pod profesionalnim foto aparatima podrazumevaju sve aparate vece od komapkta... celu prepisku mozete videti ovde http://fkv.rs/forum/index.php/topic/63-naplacivanje-fotografisanja/. Sta reci.... :shock:

Osim toga na Obedskoj bari ni nema nista specijalno da se fotografise sto bi bilo vredno tih para, ako je ikom do fotografisanja ptica preporucujem Carsku baru, Zasavicu, jezero Rusanda u Melencima, itd itd.. gde fotografisanje ne kosta NISTA. Na Carskoj bari, i na Zasavici se samo naplacuje voznja brodicem oko 250 dinara gde se za te pare naslikate ptica do mile volje. Ukratko, UA za Obesku baru, zaobilaziti u sirokom luku!
Korisnikov avatar
cyberkat
 
Postovi: 6
Pridružio se: 10 Avg 2011, 10:42
Lokacija: Novi Sad

Re: Šetnja košta 100din?

Postod barda » 10 Avg 2011, 23:20

A baš sam hteo da obiđem i Obedsku baru, još nisam bio tamo - Šebez i ja se dogovarali oko nekog kampovanja....

Znači aparat bih morao da uvijem u torbu, ili kesu, da ga prijavim kao na carini, da mi ga privremeno oduzmu na ulasku ako neću da platim, ili kojim se metodama služe?
FotoSat (autentični motiv na vašem zidu) - TRIP foto priča -> prati moj TREK
Korisnikov avatar
barda
Freebiking druid
 
Postovi: 1344
Pridružio se: 14 Mar 2008, 14:57
Lokacija: Novi Sad

Re: Šetnja košta 100din?

Postod cyberkat » 12 Avg 2011, 17:51

Ne znam stvarno kojim se metodama sluze jer sam na O.Bari bila pre par godina dok jos nisu uvedene te nove mere, a sad ni ne planiram da idem... ali evo prenosim iskustvo kolege fotografa Vlade Marinkovica kada je on isao sa grupom od nekoliko fotografa kako je to izgledalo:

From: Vlada Marinkovic
To: ligaptice@googlegroups.com
Sent: Monday, May 16, 2011 10:32 AM
Subject: [ligaptice15330] Obedska bara

Bio sam u subotu do Obedske bare.
Drustvo iz CFFKS je bilo tamo za vikend (petak-nedelja), bilo je sjajno druzenje.
Pisem zbog pokusaja naplate fotografisanja.
Cuvar nas je obavestio da je cena 3.800 dinara, medjutim, na kraju smo se ipak dogovorili da ne placamo.
On je zvao nekog svog pretpostavljenog i tako je sve reseno.


...ja sam to napisao u najkracoj mogucoj verziji, rec je o tome da nam je cuvar skrenuo paznju da smo duzni da platimo (sto je sa njegovog aspekta korektno, on radi ono sto mu je receno), ja sam mu objasnio da sam dobio odgovor nekoga iz "Vojvodina suma" da se placa samo za slikanje retkih vrsta i to profesionalnom opremom, neki iz grupe su mu onda objasnjavali da je u pitanju amaterski foto klub iz Beograda, coveku je sve bilo jasno, nije znao sta da radi pa je pozvao svog pretpostavljenog.

Tada sam krenuo u setnju, u medjuvremenu je postignut dogovor da ne placamo, pretpostavljam da je razlog sto je u pitanju amaterski foto klub, kao i to da je u pitanju bila veca grupa, ranije najavljenih, gostiju, koji su proveli vikend na Obedskoj bari....


ukratko, sve zavisi kako se dogovorite sa nadleznima, mada ono.... ko sto rece moj drug jedan, poneses litru rakije za cuvara i onda sve moze.... :roll:
Korisnikov avatar
cyberkat
 
Postovi: 6
Pridružio se: 10 Avg 2011, 10:42
Lokacija: Novi Sad

Re: Šetnja košta 100din?

Postod pedja » 15 Avg 2011, 12:06

Na Durmitoru naplaćuju 2 evra dnevno po osobi. Nametili su inkasante svugde gde planinari moraju da prođu gde god da krenu.
Korisnikov avatar
pedja
Freebiker
 
Postovi: 417
Pridružio se: 01 Feb 2005, 18:32
Lokacija: Užice

Re: Šetnja košta 100din?

Postod Astrodule » 18 Avg 2011, 23:07

pedja je napisao:Na Durmitoru naplaćuju 2 evra dnevno po osobi. Nametili su inkasante svugde gde planinari moraju da prođu gde god da krenu.


Istina,
nas dvoje su "navatali" ujutru oko 8 kod Crnog jezera (cim smo dosli). "Rejndzer" je bio OK i rekao da ako nas neko pita kazemo da smo iz Podgorice (iako pricamo sa ociglednim beogradskim akcentom) jer za Crnogorce ulaznica vredi 7 dana.

I zaista sutradan nas je na putu ka Lokvicama (kod mostica) uredno sacekao "inkasant" i mi rekli da smo iz Podgorice i da smo juce kupili kartu i sve je bilo OK. Niti nam je trazio karte na uvid, niti je ista zapitkivao...
Korisnikov avatar
Astrodule
 
Postovi: 58
Pridružio se: 31 Mar 2006, 10:21
Lokacija: Novi Beograd

Re: Šetnja košta 100din?

Postod stajp » 29 Avg 2011, 21:24

Ispričavam se što upadam, ali evo, ja sa iz HR i u zadnja dva mjeseca sam bio u dva naša nacionalna parka: Plitvice i Krka (tamo sam bio prošli tjedan). Plitvice 110 kuna (cca 1500 dinara), Krka 95 kuna (cca 1300 dinara). Ovo su cijene "u sezoni".

Što za to dobijete:
* na Plitvicama šljunčane staze koje idu oko jezera, vožnje vlakićem koji izgleda kao traktor koji vuče 2 prikolice koje su iznutra poput prigradskog busa u duljini od 10 km, i vožnje brodićem na dvije rute. Osim za brodiće, u gužvi nitko ne pita za karte niti ih traži, ali su korisne jer su na njima nacrtane sve rute. Rute stvarno idu oko samih jezera i fina su šetnja.
* na Krki za 95 kuna dobijete vožnju od ulaza do Skradinskog buka. Ako je ulaz u Skradinu onda vožnju brodićem, ako je u mjestu odmah do, onda prigradski bus (a ruta se može i prehodati - 3 km od Skradina ili 850 metara od ulaza u Lozovcu). Šetnja oko slapova i oko rijeke u tom dijelu traje sat vremena. Ima par zanimljivosti za pogledati i to je to - poprilično suhoparno. Karta je potrebna jer je gledaju na ulazu. No, u sklopu NP dolazi još nekoliko zanimljivosti uz rijeku poput franjevačkog samostana i još slapova - dok kojih se može brodićem - što košta još 100-130 kuna, odnosno ako netko želi i gornji tok gdje se, među ostalim nalazi i jedan pravoslavni manastir, još dodatnih 100 kuna. Moguć je obilazak okolo autom do tih mjesta, i na većini uopće ne traže kartu za NP, ili sve dodatno naplaćuju (prelazak obala - otok Visovac gdje je samostan, što je nekih 300 metara, naplaćuju 50 kuna (cca 700 dinara)).

Što sam ovime htio reći: da, na Zapadu "cepaju" za NP. Da li su uređeni parkovi? Mora se priznati - jesu. Da li je divno? Je. Da li bi ponovno dao toliki novac za to - ni pod razno. Puno ljepota se može naći na i drugim mjestima koja nisu službeni parkovi. Kod nas su sad počeli naplaćivati i "parkove prirode". A to su baš mjesta koja su volonteri godinama uljepšavali, označavali staze. Gdje ljudi imaju polja i livade. Za neka su sad počeli naplaćivati samo da prođeš (Vransko jezero, ornitološki rezervat sa super stazama za bicikle - 20 kuna). Stvarno mi je žao što su to počeli i kod vas raditi, a sad - tko zna. Kod nas su svi parkovi tijekom sezone puni turista. Prepuni. Svi klikaju fotoaparatima, snimaju kamerama. Naći ćete bolja mjesta za vožnju, šetnju - jbga, mi smo morali...
stajp
Freebiker
 
Postovi: 22
Pridružio se: 14 Avg 2008, 22:42

Sledeća

Povratak na Poznavanje i zaštita prirode

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron