1) Windows Mobile je očigledno davno mrtav (iako sav moj omiljeni softver radi na njemu) - Android ili Windows 8? Kako sa Androidom funkcioniše (tj. da li uopšte funkcioniše) sinhronizacija podataka imenika sa Outlook-om na PC-ima? Kakav je izbor GPS softvera za koji od ovih OS-ova? Koliko Blackberry OS ima smisla?
2) Postoji li uopšte još uvek neki telefon koji ispunjava uslov da je dovoljno kompaktan, da pritom ima veliki (koliko to kompaktne dimenzije telefona dozvoljavaju) ekran dobre čitljivosti, i da ima mehaničku querty slide tastaturu? Imam neki utisak da su u ovoj najnovijoj generaciji telefona sa gigantskim ekranima (bljak!
 ) taj element funkcionalnosti potpuno istrebili? Da li je moguće da baš nikome ne nedostaje mogućnost unosa teksta na normalan način i da svima odgovara mazohizam "kucanja" SMS-a (ili već čega god) na virtuelnim ekranskim tastaturama? Poslednji model koji ispunjava sve pomenute uslove koji sam video je praktično vršnjak ovom mom, izbačen pre više od dve godine - Sony Ericsson Xperia Mini Pro (nažalost, Pro varijante nema više u ponudi mobilnih operatera za dinar, ostalo je samo nešto malo običnog Xperia Mini lagera).
 ) taj element funkcionalnosti potpuno istrebili? Da li je moguće da baš nikome ne nedostaje mogućnost unosa teksta na normalan način i da svima odgovara mazohizam "kucanja" SMS-a (ili već čega god) na virtuelnim ekranskim tastaturama? Poslednji model koji ispunjava sve pomenute uslove koji sam video je praktično vršnjak ovom mom, izbačen pre više od dve godine - Sony Ericsson Xperia Mini Pro (nažalost, Pro varijante nema više u ponudi mobilnih operatera za dinar, ostalo je samo nešto malo običnog Xperia Mini lagera).Šta biste mi, dakle, preporučili, imajući u vidu moje naizgled nepomirljive (i definitivno van trenda) želje? Uopšte me ne zanimaju ove nove all-in-one sprave za gedžetomane za koje mora da se odvoji čitavo bogatstvo, hoću telefon za dinar ili tek nešto više od toga (dakle prethodna, ili čak pretprošla generacija). Hoću samo telefon koji će lepo da mi služi za telefoniranje, SMS (a da pritom bez problema čitam poruke čak i bez naočara), razmenu mejlova i interfejs prema internetu za laptop (varijanta nekog besomučnog surfovanja po netu na mobilnom telefonu još uvek mi deluje umobolno, biće da sam sve konzervativniji kada je tehnika u pitanju, ili možda nisam dovoljno dokon kad sam u pokretu) i, što je izgleda nespojivo sa "pametnim" telefonima, da mu baterija što duže traje kad se napuni (po mogućnosti minimum dva dana sa uključenim bluetooth-om, a ne bi bilo naodmet i duže). Znam da moderni gedžetomani rigaju kad im se pomene Blackberry, ali ja imam utisak da se moj spisak želja dosta dobro uklapa u Blackberry filozofiju. Ili grešim?