Длаке и подеротине

Za izdržljivost fribajkera, potrebna je pravilna ishrana, a ni treninzi nisu na odmet. Ako dođe do povreda, treba znati i pravu medicinu. Ovde spadaju i ostale teme vezane za živi svet.

Moderator: Moderatori

Длаке и подеротине

Postod milke » 06 Avg 2012, 00:06

Мало је фалило да оборим рекорд од 2 сезоне без пада, али данас није био мој дан.
Спуштајући се са Гоча на Сокољу данас поподне, пробушила ми се гума. Док сам то заменио, већ је почело благо да се смркава, поготово су слабије биле видљиве густе шуме. И тако у брзини спуста улетим у колотраг трактора који је туда прошао, точкови се посвађају око правца којим би да иду, а ја завршим атерирајући главом у ивицу друма, наравно без кациге. :?

Прво што ме је забринуло је био телефон, али је он прошао без озледа, трек се и даље снимао. Следеће, гледам да ли сам нешто поломио. Мрдало се све без већих болова, а онда сам приметио да ми нешто капље с носа, обрве, браде... Разбио сам моју космату главу :mrgreen: Крварење сам притиском зауставио, лице опрао на једном од извора и наставио да возим. Тад су полако почињали остали болови - подеротине на десној бутини, потколеници, лакту, рамену (и ваљда глави, испод све те косе).

И сад, моје питање је, да ли длаке које се ту налазе могу да инфицирају те ране? Професионални бициклисти се депилирају управо због могућих повреда и лакоће санирања истих. Шта је мени чинити сад, након повређивања? За три дана идем на пут па бих да то експресно санирам, а не да ми се на свадби идуће недеље цеди гној из сваке ране :mrgreen:

П.С. Носите кацигу! Да је данас био камењар или асфалт, вероватно би ме још увек тражили негде по Гочу :D
There are 10 types of people in this world. Those who understand binary and those who don't.
Korisnikov avatar
milke
Freebiker
 
Postovi: 139
Pridružio se: 27 Maj 2006, 13:02
Lokacija: Kraljevo

Re: Длаке и подеротине

Postod Бранко » 06 Avg 2012, 09:31

Пробаћу да ти стручно одговорим.

Свака отворена рана, па чак и подеротина, има шансе (али не мора) да се инфицира не због присуства длака или чега већ већ због бактерија које се НОРМАЛНО налазе на нашој кожи. Зависно од:

А) типа бактерија (неке су релативно доброћудне а неке врло агресивне)
Б) твоје одбрамбене способности (осећаш се здраво и снажно), могу се очекивати последице, што ће рећи

А) ако ниси имао контаката са својим / спољашним агресивним бактеријама или си прописно испрао или дезинфиковао рану онда ће се
вероватно све завршити без компликација.
Б) ниси имао среће и у рану су ти доспеле твоје или спољашње (прљавштина, блато, ђубре) агресивне бактерије или ниси прописно обрадио рану онда постоји могућност инфекције, најчешће гнојне.

Шта чинити: конкретно, у твом случају, ваљало би да неки доктор( није обавезно хирург) погледа рану, обради је, очисти ако треба и види постоје ли рани знаци инфекције. тј. хоће ли или неће бити гноја. Ако је рана дубока (просекла целу дебљину коже, дубља од 2-3 мм и обилније крвари, у облику је подеротине или расекотине) онда се обично ушива и даје се неки антибиотик и евентуално антитетанусна заштита ако ниси прописно вакцинисан ( чули сте за ту вакцину и вероватно сте вакцинисани, то је чак и обавеза државе. Тетанус је врста врло озбиљне болести која се јавља када посебна и врло агресивна бактерија уђе дубоко у рану, нарочито код дубоких убода -трн, ексер, оштри предмети из природе) . Ако је рана површна- огуљолитина, равна, онда је испирање дезинфекционим средством и евентуално стављање површног антибиотског прашка довољно, бар у већини случајева јер је сваки случај за за себе(близина крвних судова, кости итд.)

Ево да искористим прилику и предложим да сваки бициклиста, планинар и љубитељ природе увек уз себе има :
- пластичну бочицу (100мл) медицинског хидрогена- одличан је за испирање ране јер пенушањем кисеоника испира прљавшину,
- пластичну бочицу (100мл) јодног раствора- одличан је за привремену дезинфекцију рана
- бочица антибиотика у облику прашка,
- паковање унапред запакованих газица, има их у различитим димензијама , најбоље су око 5х5цм, и на крају
- паковања завоја,1 комад, ширине од 5 до 10цм.

Све ставке су лаке, нису кабасте, јефтине су и доступне. Нису ни кварљиве тј.можете их упаковане и заштићене дуго носити са собом. На њих гледам као на добру бици лампу /светло. Најчешће нам не треба, а када затребају онда.... Слична је потреба и за по неком таблетом која се МОРА имати уз себе али о томе неки други пут (Балта се сећа Јадовника и зна о чему причам :D )

Када мало боље размислите сваки аутомобил мора да има паковање прве помоћи иако је вероватноћа да ће возачу она затребати, у смислу да ће сам себи видати ране, кудикамо мања од бициклисте или планинара који се упутио у врлети. А опет возачи МОРАЈУ да је имају.

Позз
Бранко :D
Korisnikov avatar
Бранко
Freebiker
 
Postovi: 63
Pridružio se: 17 Maj 2010, 09:25

Re: Длаке и подеротине

Postod milke » 08 Avg 2012, 09:25

Хвала пуно на тако детаљном одговору! Ране зарастају сасвим лепо, неке брже а неке спорије, али битно је да нема проблема. :)

Што се антитетанусне вакције тиче, колико дуго нас штити након вакцинисања? Њу сам испримао приликом озбиљнијег пада 2007., сећам се да се примало у неколико серија.

Поздрав! :)
There are 10 types of people in this world. Those who understand binary and those who don't.
Korisnikov avatar
milke
Freebiker
 
Postovi: 139
Pridružio se: 27 Maj 2006, 13:02
Lokacija: Kraljevo

Re: Длаке и подеротине

Postod alazovic » 09 Avg 2012, 10:34

Milke, druže,

Moraš bre malo više da pripaziš što se tiče padanja, već si, kao bajagi, iskusan biciklista!
A što se tiče kacige - potpisujem :)
Slika
There lie the woods of Lothlórien!...There are no trees like the trees of that land.
For in the autumn their leaves fall not, but turn to gold...
Korisnikov avatar
alazovic
Freebiking druid
 
Postovi: 773
Pridružio se: 02 Feb 2005, 16:41
Lokacija: Kraljevo, Srbija


Povratak na Biologija

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju