Orux maps

Ovde možete diskutovati o kartama, njihovom korišćenju, o načinima i opremi za orijentaciju u prirodi. Naravno, raspravama na temu GPS tehnike kao modernom načinu orijentacije je mesto ovde.

Moderator: Moderatori

Post Reply
User avatar
bluealek
Freebiking druid
Posts: 1986
Joined: 01 Feb 2005, 18:49
Location: Beograd
Contact:

Orux maps

Post by bluealek »

Ćao društvo,

Malo sam se igrao sa Orux Maps-om koji svi hvalite, i u suštini mi se dopada kako radi, nije preterano komplikovan, a vrlo je fleksibilan kad je kartografska podrška u pitanju. Naročito mi se dopada koliki izbor on-line mapa podržava, a još više mi se dopada što na vrlo jednostavan način od svake od tih on-line mapa može sam da generiše off-line mapu, do onog stepena zuma koji mu zadaš (s tim što preko stepena 15 baš ume da potraje njihovo skidanje čak i preko wi-fi-ja, a i same mape umeju da budu ihahaj gabaritne, pa kartica od 16-32 GB nije naodmet).

Ono čime se do sada nisam igrao to je konverzija kalibrisanih Ozi Explorer mapa za Orux Maps. Za to beše postoji neka desktop aplikacija za PC? Kako to funkcioniše, ako je neko probao?

U načelu, nemam ambicija da ga koristim sa topo-kartama, već ga vidim samo kao sekundarni GPS na kome držim satelitsku kartografiju uz Garmin u kojem su topo karte i trekovi. To se pokazalo kao dobitna kombinacija za karpatske istraživačke ture tokom leta (dva GPS-a uporedo - na jednom topo karta, na drugom satelitski snimci).

Peđa je zaključio da ću uz Orux Maps da zaboravim na Garmin, sa čime se ipak ne bih složio, jer je Montana pouzdanija, robustnija i praktičnija sprava u svakom pogledu - jednostavno dedicated GPS nema adekvatnu zamenu u sve-u-jednom spravi kakav je mobilni telefon. Ipak ni Android nije bez bagova, i njemu se tu i tamo desi da se zaglupi, mada nema nekog jasnog obrasca. Verovatno ima neke veze sa pozadinskim aplikacijama koje su aktivne, kvalitetom spoljnjeg napajanja, a možda i sa verzijom sistema.
User avatar
barda
Freebiking druid
Posts: 1343
Joined: 14 Mar 2008, 13:57
Location: Novi Sad
Contact:

Re: Orux maps

Post by barda »

Ja sam probao još davno konverziju sa desktop aplikacijom - radi - konvertovao sam Novi Sad, stavio da vidim i ok je... ali što sam kažeš ne koristim ga u navigaciji.

Brzo se potroši baterija - pa nemam ni telefon - tek tada nisam ništa uradio :wink:

Sigurno bih ga uključio za nedaj Bože 8)
FotoSat (autentični motiv na vašem zidu) - TRIP foto priča -> prati moj TREK
User avatar
bluealek
Freebiking druid
Posts: 1986
Joined: 01 Feb 2005, 18:49
Location: Beograd
Contact:

Re: Orux maps

Post by bluealek »

Da, zbog tog problema sa autonomijom baterije mobilni telefoni su za bajkere kao sredstvo navigacije definitivno neupotrebljivi. Jedini način da se efektivno koriste jeste kad imaš eksterni izvor napajanja, a to je u kolima.

Ja sam ranijih godina u Karpatima kao sekundarni GPS koristio onaj Trimble Juno ST što radi na Windows Mobile platformi, ali se može reći da ga je zbog niske rezolucije ekrana i maksimalnog kapaciteta kartice od 2 GB koju podržava, vreme pomalo pregazilo. Tamo sam isto držao satelitske mape, koje sam u dva koraka konvertovao u Ozi ozfx format i terao u Ozi Exploreru CE (prvi korak je bio konverzija preko Terra Incognite). Međutim, zbog male kartice, morao sam glavninu konvertovanih mapa da držim na laptopu i da ih po potrebi, kako napredujemo kroz Rumuniju, prebacujem na karticu kad mi koja sekcija treba. Google satelitski snimci su neverovatni gutači memorije, ako hoćeš da imaš neku veću teritoriju dostupnu off-line mislim da ni kartica od 32 GB koju sam uzeo za ovaj telefon neće biti dovoljna.
User avatar
barda
Freebiking druid
Posts: 1343
Joined: 14 Mar 2008, 13:57
Location: Novi Sad
Contact:

Re: Orux maps

Post by barda »

Eto vidiš, to je problem kada ideš džipom pa imaš veliku autonomiju kretanja, a malu memorijsku karticu :lol:

Uvek se nađe da nešto neštima :wink:
FotoSat (autentični motiv na vašem zidu) - TRIP foto priča -> prati moj TREK
alazovic
Freebiking druid
Posts: 773
Joined: 02 Feb 2005, 15:41
Location: Kraljevo, Srbija
Contact:

Re: Orux maps

Post by alazovic »

Ja nabavio i ogrooomne memorijske kartice, ali sve je manje slobodnog vremena :(
barda wrote:Uvek se nađe da nešto neštima :wink:
Šta ti je život...
Image
There lie the woods of Lothlórien!...There are no trees like the trees of that land.
For in the autumn their leaves fall not, but turn to gold...
User avatar
angor
Freebiker
Posts: 64
Joined: 18 Apr 2011, 20:10

Re: Orux maps

Post by angor »

Što se tiče napajanja, kupio sam za 2.600 dinara power-pack (kineska firma vlasništvu Cooler masster-a). Manji je od telefona, a kapacitet mu je 2700 mAh. Android telefoni imaju baterija 1000-1500 mAh, tako da može da ih puni jedno dva put. Uz njega sam dobio dva punjača, utičnica 220 V i za upaljač u kolima. Sve u svemu vrlo sam zadovoljan.
User avatar
pedja
Freebiker
Posts: 417
Joined: 01 Feb 2005, 17:32
Location: Užice
Contact:

Re: Orux maps

Post by pedja »

Sale ja Garmina nosim kao bekap i to samo kao snimač treka. GPs na Xperia X10 je bilo lošiji nego GArmin ali na S3 je i ta mana rešena.

Ekran GPS-a je mali, praktično neupotrebljiv na iole jačem svetlu, a prikaz topo mapa je bedan i ongraničen. Orto-foto podloga na Garminu je neupotrebljiva.

Sa Android telefonom i OruxMaps sve to imam mnogo bolje, a pokazalo se nezamenljivo u snimanju i pripremi ovih biciklsitičkih ruta po zapadnoj Srbiji. Očas posla sam pripremio topo kartu i orfo-foto podloge gde mi je trebalo.

Baterija često jeste problem ali se to lako resava eksternom baterijom koja se spoji na USB.

Na biciklu sam montirao nosače i za Garmina i za telefon, razvukao kablove do eksterne baterije i zaboravio na ograničenja sa baterijama.

Inače, maltene sam prestao da koristim i OziExplorer. Koristim ga samo utoliko čto imam dosta georeferenciranih mapa na njemu. Maltene sam se sasvim prebacio na GlobalMapper jer je mnogo fleksibilniji - radi sa mnogo formata karata i ima mnogo više mogućnosti.
User avatar
bluealek
Freebiking druid
Posts: 1986
Joined: 01 Feb 2005, 18:49
Location: Beograd
Contact:

Re: Orux maps

Post by bluealek »

Vidiš, moje iskustvo je dijametralno suprotno. Meni su ekran Garmina i telefona približno iste veličine, s tim što je Garminov ekran perfektno vidljiv na jakom suncu i bez pozadinskog osvetljenja (što nisam video ni na jednom telefonu), dok ekran telefona postaje neupotrebljiv na jakom dnevnom svetlu. Ne znam šta je bedno i ograničeno u prikazu topo mapa na Garminu (govorim o Montani)? Sa ograničenjem od 500 jpg tile-ova čak i KMZ mape postaju upotrebljive (mogu da strpam približno četvrtinu Srbije u njega u bilo kom trenutku), a postoji način da se umesto u KMZ mape konvertuju u JNX format, koji je izuzetno fleksibilan, nudeći veću brzinu rada, praktično neograničenu količinu mapa i mogućnost pojedinačnog uključivanja i isključivanja kartografskih sekcija. Garminov korisnički interfejs (barem na Montani) je bitno superioran u odnosu na Orux Maps ili bilo koju GPS aplikaciju za telefone koju sam do sada video. Sve u svemu, upravo je Garmin taj koji mi nudi apsolutnu sigurnost, kako u fazi beleženja kretanja, tako i korišćenja ranije zabeleženih trekova na uređaju.
Post Reply