KMZ u JNX?

Ovde možete diskutovati o kartama, njihovom korišćenju, o načinima i opremi za orijentaciju u prirodi. Naravno, raspravama na temu GPS tehnike kao modernom načinu orijentacije je mesto ovde.

Moderator: Moderatori

KMZ u JNX?

Postod bluealek » 16 Mar 2012, 01:20

Postoji li neki jednostavan, automatizovan način da se rasterske mape spakovane u KMZ konvertuju u JNX, i tako iskoristi daleko superiorniji Garminov BirdsEye interfejs?
Korisnikov avatar
bluealek
Freebiking druid
 
Postovi: 1984
Pridružio se: 01 Feb 2005, 19:49
Lokacija: Beograd

Re: KMZ u JNX?

Postod pedja » 16 Mar 2012, 10:34

Video sam da su se neki kaheri bavili rayvaljivanjem JNX foramta i da su cak napravili neke alate koji omogucvavaju njihovo pravljenje. Ne znam da li su to doveli na upotrebljiv nivo, pošto, kada sam poslednji put to ispratio, morao je čak i da da se pečuje firmver u GPS-u da bi radilo.
Korisnikov avatar
pedja
Freebiker
 
Postovi: 417
Pridružio se: 01 Feb 2005, 18:32
Lokacija: Užice

Re: KMZ u JNX?

Postod bluealek » 16 Mar 2012, 11:34

Počeo sam da se igram Montanom koja, doduše, omogućava 5x više jpg tile-ova nego Oregon, ali opet mislim da bi JNX bio praktičniji, kako zbog brzine rada, tako i zbog činjenice da BirsdEye mape mogu pojedinačno da se uključuju i isključuju (custom mape se pale i gase isključivo u paketu).

Drugo, to bi mi omogućilo dodatni sloj na koji bih mogao da smestim satelitsku kartografiju. Iskreno se nadam da će Terra Incognita u nekoj od budućih verzija dobiti i mogućnost snimanja u JNX formatu.
Korisnikov avatar
bluealek
Freebiking druid
 
Postovi: 1984
Pridružio se: 01 Feb 2005, 19:49
Lokacija: Beograd

Re: KMZ u JNX?

Postod Miroslav » 01 Apr 2012, 21:08

2 su načina:

1. Izmjena (crack) orginalnog firmware-a prema opisu na http://gpsunderground.com/forum/garmin-general-discussions/5863-garmin-jnx-file-format-hacking.html

Naravno, nakon toga otpadaju nove izmjene službenog Garminovog firmwarea uređaja što sigurno ima dosta mana...........

2. Korištenjem starije verzije Basecampa (testirano na 3.2.2 i starijim verzijama) moguće je jednostavno kreirani jnx (npr iz standardnog geotifa sa programom MAPC2MAPCNET v 475) i uz pretplatu na BirdsEye registrirati (ubaciti enkripciju u jnx) za vlastiti uređaj. Tako kreirani jnx naravno radi samo na registriranom uređaju ali i radi na bilo kojem orginalnom Garminovom firmwareu. To je metoda bez ikakvih trikova. Izgleda (sam sam probao, možda negdje griješim) da ta metoda više ne radi na novijoj verziji Basecampa v 3.3.2 tako da registraciju (enkripciju) treba raditi sa navedenom starijom verzijom. Vjerojatno je Garmin namjerno maknuo tu opciju zbog politike prodaje rasterskih topo karata (tuđeg vlasništva) na novim Garminima. Da ne bi bilo razočaranja, a odnosi se na BirdsEye satelitske slike, barem za meni zanimljiv dio Balkana, po nivou detalja puno su lošije od Google Eartha i ne vidim svrhu te pretplate osim ako se ne želi koristiti za jnx registraciju.
Osnovna prednost jnx-a je da se rasteri (npr TK25) mogu spojiti tako da 1 jnx može pokriti ogromno područje (npr više od 100 kom TK25). Brzina zumiranja i skrolanja jnx-a izgleda da ovisi o jačini procesora (cijeni) uređaja (time i o potrošnji baterija), npr Oregon 550 iako ima veću rezoluciju radi to podnošljivo, dok eTrex 30 sa manjom rezolucijom ekrana grca u kašnjenjima i nije pogodan za brzi pregled karte. S obzirom da je Garmin softverski (namjerno) usporio i limitirao kmz karte u odnosu na jnx, nije isključeno da je ta namjera ostvarena putem softvera i u razlici upotrebe jnx-a između pojedinih uređaja, odnosno da brzina procesora nije ključna već cijena.
Miroslav
 
Postovi: 10
Pridružio se: 29 Mar 2012, 21:19
Lokacija: Zagreb, HR


Povratak na GPS i kartografija

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju

cron