GPS pitanja i odgovori

Ovde možete diskutovati o kartama, njihovom korišćenju, o načinima i opremi za orijentaciju u prirodi. Naravno, raspravama na temu GPS tehnike kao modernom načinu orijentacije je mesto ovde.

Moderator: Moderatori

Re: GPS pitanja i odgovori

Postod Gruja » 04 Jul 2010, 20:31

Tako sam i pretpostavljao... :(
Doduše, ne mora da se vadi kartica iz uređaja, samo promeniš interfejs na mass storage ili kako već beše i vezuje se
sa računarom kao najobičnija fleš memorija.
Ali ubacivanje u memoriju uređaja mora preko softvera na računaru.
Korisnikov avatar
Gruja
Freebiker
 
Postovi: 533
Pridružio se: 20 Maj 2009, 20:12
Lokacija: Leskovac + DST

Re: GPS pitanja i odgovori

Postod alazovic » 05 Jul 2010, 09:06

U Oregonu to više nije slučaj - Imaš Garmin\GPX folder i u njega ubacuješ šta god hoćeš, bez potrebe da pristupaš samom uređaju preko specijalizovanog softvera. Nema više ni ograničenja od 500 tačaka, svaki ubačen trek može da ima do 10.000 tačaka.

Odo malo u blagi offtopic, ali to je jače od mene: Tupavo je to što npr. TracBack možeš da koristiš samo na Active logu. Onaj najstariji plavi Legend je imao najfunkcionalniji TracBack, nije mi jasno zašto su ga ukinuli u kolor eTrex seriji i novijim uređajima. ETA (proračunavanje za koliko ćete vremena da stignete na odredište) na novim uređajima radi tako što GPS gleda po kojem putu vozite, pretpostavlja da ćete da vozite maksimalnom brzinom na tom putu i to vreme vam isporučuje kao krajnje. Legend je radio drugačije, jednostavnije i po meni mnogo kvalitetnije: jednostavno je delio trenutnu brziju sa ostatkom puta i to prikazivao kao ETA. Kad vozim bicikl - to vreme je u stvari ono što mi treba.
I još nešto - nezaboravno je upozorenje na starom Legendu: Pri rutiranju po treku, pre svake oštre krivine, on je uključivao svetlo i obaveštavao na ekranu o tome. Super stvar kad vozite auto ili bajk po mraku, nema šanse da ne primetite kad se uključi osvetljenje na displeju!

U stvari, GPS mi uvek stoji u modu za automobile u podešavanjima za izračunavanje vremena. Kako li se ponaša kad to prebacim na bicikl, ne očekujew valjda da ću da jurim 60 po lokalnim putevima??? Jel probao to neko, meni nikad nije padalo na pamet, a nemam vremena da palim GPS narednih par dana :oops:

Ako u nečemu grešim ili ne znam da nađem ovo na novijem eTrexu ili Oregonu - ispravljajte. Ko mi kaže kako da dobijem onaj TracBack iz Legenda, nek računa na pivo od mene u nekom od sledećih viđanja :)
Slika
There lie the woods of Lothlórien!...There are no trees like the trees of that land.
For in the autumn their leaves fall not, but turn to gold...
Korisnikov avatar
alazovic
Freebiking druid
 
Postovi: 773
Pridružio se: 02 Feb 2005, 16:41
Lokacija: Kraljevo, Srbija

Re: GPS pitanja i odgovori

Postod bluealek » 05 Jul 2010, 11:35

Aco, možeš potpuno nezavisno da iskonfigurišeš različite profile. Recimo, automobilski i rekreativni. Bukvalno sve parametre, od rutiranja, preko izgleda trip kompjutera i visinskog profila, pozadine, rasporeda ikonica i onda prosto šaltajući se iz jednog u drugi profil jednim potezom menjaš sve to.
Korisnikov avatar
bluealek
Freebiking druid
 
Postovi: 1984
Pridružio se: 01 Feb 2005, 19:49
Lokacija: Beograd

Re: GPS pitanja i odgovori

Postod barda » 05 Jul 2010, 13:11

bluealek je napisao:Aco, možeš potpuno nezavisno da iskonfigurišeš različite profile. Recimo, automobilski i rekreativni. Bukvalno sve parametre, od rutiranja, preko izgleda trip kompjutera i visinskog profila, pozadine, rasporeda ikonica i onda prosto šaltajući se iz jednog u drugi profil jednim potezom menjaš sve to.


Da, to je jako korisno, čak možeš da napraviš profil Barometar (snima na svakim 15 min pritisak) i ujutro vidiš kakvo će biti vreme :wink:

A4.) Will the barometer on the Oregon collect data when it is turned off?

Yes. The Oregon collects barometric data every 15 minutes when turned off. You can enable this feature by setting Main Menu>Setup>Altimeter>Pressure Trending>Save Always. If you want to see a barometric pressure trend (the most common reason to use this function) you will also need to set Main Menu>Setup>Altimeter>Barometer Mode>Fixed Elevation and Main Menu>Setup>Altimeter>Plot Type>Barometric Pressure (or Ambient Pressure).

Tip: Most users enable this function to record pressure trending overnight as an early indicator of possible weather change. Create a profile with the settings above and call the profile "Barometer". Before you go to sleep set the "Barometer" profile. Then check the plot in the morning and switch back to your normal profile.

http://garminoregon.wikispaces.com/Altimeter
FotoSat (autentični motiv na vašem zidu) - TRIP foto priča -> prati moj TREK
Korisnikov avatar
barda
Freebiking druid
 
Postovi: 1344
Pridružio se: 14 Mar 2008, 14:57
Lokacija: Novi Sad

Re: GPS pitanja i odgovori

Postod alazovic » 06 Jul 2010, 08:14

bluealek je napisao:Aco, možeš potpuno nezavisno da iskonfigurišeš različite profile. Recimo, automobilski i rekreativni. Bukvalno sve parametre, od rutiranja, preko izgleda trip kompjutera i visinskog profila, pozadine, rasporeda ikonica i onda prosto šaltajući se iz jednog u drugi profil jednim potezom menjaš sve to.

A problem je u tome što mi se active log prekine kad promenim profil, a to ne volim, koliko god da ponovo mogu da ga spojim u Mapsopurce-u :(
Što znači - zakucan sam u rekreativnom profilu... A i mrzi me da pretumbavam sve ikone u svakom profilu koji koristim, da mi sve bude isto.

Probao sam, u stvari, da bekapujem ceo Garmin dir na računar, potom da se igram sa profilima u GPS-u pa da ponovo vratim sačuvan profil. Nije išlo, nisu se vratila sva podešavanja, npr moja custom slika pozadine, sa lepotama Gledićkih planina i Kušom koji nam beži u daljini se pretvorila u crni ekran :oops:
OregonPotkovan sam ja, naravno i teorijski znam sve to što mi vi pričate. Po stizanju GPS-a, odvojio sam jedno sat i po za http://garminoregon.wikispaces.com i sve naučio, a sad primenjujem.

Sve u svemu, nije meni problem da to sve iskonfigurišem kad znam da mogu to da uradim. Više mi smeta kad sam nešto imao, a sad ga nemam (TracBack starog mono Legenda).
Slika
There lie the woods of Lothlórien!...There are no trees like the trees of that land.
For in the autumn their leaves fall not, but turn to gold...
Korisnikov avatar
alazovic
Freebiking druid
 
Postovi: 773
Pridružio se: 02 Feb 2005, 16:41
Lokacija: Kraljevo, Srbija

Re: GPS pitanja i odgovori

Postod Easst » 15 Jul 2010, 20:00

Da li ovi jeftiniji gps receiveri mogu da se koriste da "snimam" vožnje u smislu da mogu da vozim sa gps risiverom negde u džepu il gde god, i onda kad se vratim da importujem snimljene podatke u google earth i vidim tačno gde sam bio itd? Vidim definitivno da neki mogu ali nije mi jasno da l se to podrazumeva ili neki od njih služe samo da rade dok su konektovani sa lap topom, mobilnim itd.

Mislim na uređaje tipa

Globalsat BT-359

QSTARZ BT-Q1000

Amod AGL3080 GPS

Mislim ima ih gomilu neki su manje jeftini od drugih, moje pitanje je samo da l je data logging funkcija koja se podrazumeva ili to imaju samo neki?

hvala
Korisnikov avatar
Easst
 
Postovi: 104
Pridružio se: 04 Jun 2008, 21:13

Re: GPS pitanja i odgovori

Postod ZoranV » 15 Jul 2010, 21:27

Koliko ja vidim ovo su sve eksterni bluetooth GPS prijemnici od kojih neki imaju dodatne funkcije memorisanja nečega (putanja, karakteristične tačke ili nešto drugo). I sam pored mog pravog GPS uređaja (Garmin) posedujem i koristim jedan ovakav prijemnik. On kod mene služi u svrhu da prima signal od satelita i da ga putem bluetooth veze prebacuje u moj pocket PC uređaj. E u njemu se nalazi software i sve ostalo što mi omogućava da sve to snimam i prebacujem u kompjuter radi daljih analiza. Mislim da je ipak kod takvih uređaja to najbolji pristup, a ne da se pouzdam u neku njegovu memoriju i rad na neviđeno. Ipak je najbolje kada se sve lepo vidi na ekranu i onda se postupa po tome. Na kraju krajeva, šta će ti jedan takav uređaj koji može samo da snima ono kuda prilaziš. Lepo je i to pa možeš posle da vidiš kuda si prolazio, ali bitno je da te on i vodi i da se upravljaš prema nekoj karti ili putanji koju si unapred pripremio. Ovi uređaji su OK ali samo u sadejstvu sa pocket PC-em ili mobilnim telefonom ili kompjuterom.
Upozoravam te samo na jednu stvar a to je malo nekomforan rad sa ovakvim uređajima. Prvo moraš da uključiš GPS prijemnik, pa da ga povežeš preko bluetooth-a sa recimo mobilnim telefonom, pa onda da aktiviraš softwer za praćenje, pa možda još neka radnja tipa staviti sve to na bezbedno mesto (torbica, džep, ranac) itd... Mislim, hoću da shvatiš da tu ima malo više zezanja nego što je potrebno, a pogotovu ako si na biciklu ili planinariš sa štapovima u ruci, onda je sve to malko nezgodno. Ima tu i drugih problema tehničke prirode (o čemu ne bih sada razglabao) i sve to je i uticalo na mene da ipak nabavim pravi outdoor GPS uređaj. Međutim još uvek kad kod negde idem, nosim i taj moj eksterni GPS prijemnik koji mi se pokazuje izuzetno dobro kad se nađem na terenu za koji ne postoji ništa ucrtano u SCG route i kad mi je malo problematično da se snađem na nepoznatom terenu. E onda uključim i njega, a pošto imam skenirane sve topografske karte i ubačene u pocket PC, onda više nema nikakvih problema.
Nadam se da sam ti pojasnio neke stvari, a ako te još nešto interesuje slobodno pitaj!
Buca
ZoranV
Freebiker
 
Postovi: 103
Pridružio se: 04 Avg 2006, 21:12

Re: GPS pitanja i odgovori

Postod Easst » 16 Jul 2010, 01:44

Hvala na opsežnom odgovoru!

Shvatam da je neki pravi outdoor gps prava stvar, ali uglavnom ne idem po nekim mestima gde bi mi bio potreban, nego video sam po ibeju neke jeftine prijemnike (a imam ovih dana neku kombinaciju da mogu na taj način da ih kupim), koji koštaju tolko da bi mi se isplatilo da ih imam samo da bi mi ucrtali gde sam bio i šta sam radio naknadno.
Korisnikov avatar
Easst
 
Postovi: 104
Pridružio se: 04 Jun 2008, 21:13

Re: GPS pitanja i odgovori

Postod alazovic » 16 Jul 2010, 07:29

Easst je napisao:Da li ovi jeftiniji gps receiveri mogu da se koriste da "snimam" vožnje u smislu da mogu da vozim sa gps risiverom negde u džepu il gde god, i onda kad se vratim da importujem snimljene podatke u google earth i vidim tačno gde sam bio itd? Vidim definitivno da neki mogu ali nije mi jasno da l se to podrazumeva ili neki od njih služe samo da rade dok su konektovani sa lap topom, mobilnim itd.

Globalsat BT-359
QSTARZ BT-Q1000
Amod AGL3080 GPS
Mislim ima ih gomilu neki su manje jeftini od drugih, moje pitanje je samo da l je data logging funkcija koja se podrazumeva ili to imaju samo neki?


Globalsat izgleda radi samo u Bluetooth modu, tj. nema svoju memoriju za track log.
Qstarz i Amod izgleda da imaju memoriju, ali, za razliku od "pravih" GPS-ova sa ekranom i mogućnošću unosa podataka i nadzora pozicije, oni samo beleže track u internu memoriju (osim ako ih ne upariš sa nekim BT uređajem) bez mogućnosti da memorišeš neki waypoint.

Ne sviđaju mi se iz prostog razloga što Qstarz koristi neku specifičnu Litijum jonsku bateriju za koju bi morao da kupiš minimalno još jednu rezervnu, ako bi mogao da je nađeš, da bi dobio koliko-toliko ozbiljnu autonomiju.
Amod, na drugoj strani, koristi obične punjive baterije, ali gle belaja - staju tri AAA u njega, radi na 3,6 volti :(
Mrzim AAA baterije, a posebno kad u uređaj staju tri! (Kineske lampe tolerišem jer zaboravite kad ste ih ubacili, mali potrošač pa traju 100 godina).

Odluka je na tebi...
Slika
There lie the woods of Lothlórien!...There are no trees like the trees of that land.
For in the autumn their leaves fall not, but turn to gold...
Korisnikov avatar
alazovic
Freebiking druid
 
Postovi: 773
Pridružio se: 02 Feb 2005, 16:41
Lokacija: Kraljevo, Srbija

Re: GPS pitanja i odgovori

Postod planinar » 05 Sep 2011, 23:05

OziExplorer – pitanja:
1. Dužina treka koju pokazuje OziCe ne slaže se sa pokazivačem na Trip Odometer-u. Koji je razlog za to i šta u stvari pokazuje Odometer?
2. Kada trek prebacim na PC, ne pokazuje istu dužinu (Distance) kao na Pocket-u. Razlika je mala (40 m), ali ipak postoji. Ako je broj tačaka isti odnosno ako je trek kopiran onda nebi trebala da bude razlike u dužini treka. Kada je veća dužina treka onda se ta razlika povećava. Zašto se to dešava i šta je tačno?
Korisnikov avatar
planinar
 
Postovi: 4
Pridružio se: 05 Sep 2011, 22:47

Re: GPS pitanja i odgovori

Postod alazovic » 06 Sep 2011, 09:08

Normalno da se ne slaže.

Odometar meri stvarni pređeni put i ako radi kako treba i ako je dobar GPS signal - to je prava vrednost pređenog puta (problem može da predstavlja sporo kretanje, gde GPS softveru nije jasno da li ti stojiš ili se krećeš).

A trek log snima diskretne pozicije u određenom vremenskom periodu. U zavisnosti kako je uređaj podešen - tačke trek loga se beleže u pravilnim vremenskim intervalima (npr svake sekunde, 3 sekunde...) ili nakon bitnijeg skretanja sa pravca. Kasnije, kada analiziraš trek, ti u stvari sabiraš razdaljinu između snimljenih tačaka.

Prvi način ima mnogo više mana nego drugi. Ako snimaš u pravilnim vremenskim intervalima - karikiraću - možeš da zamisliš da se spuštaš niz serpentine a da ti GPS beleži samo jednu tačku na sred pravaca serpentina. Tako ćeš dobiti log koji je nekoliko puta manji od stvarnog pređenog puta. A i kad staneš, nakupićeš mnogo tačaka sa istom pozicijom, pa ako ti GPS ima ograničen broj tačaka koje snima (10.000 tačaka kod eTrex modela), možeš da dođeš u situaciju da ti zafali mesta u memoriji...

A i drugi način nije idealan. Zamisli da voziš kružnu putanju. Pravi pređeni put će ti biti 2rπ, a GPS će da zabeleži konačan broj tačaka, a dužina trek loga će se manifestovati kao zbir tetiva tog kruga. Što više snimljenih tačaka, vrednost će biti bliža onoj pravoj.

Još kad dodam da nisam siguran da se pri izračunavanju dužine treka u logu uračunava i razlika u nadmorskoj visini između te dve tačke...

Sve u svemu, nije strašno kad se na 50km trek log ne slaže sa stvarnim stanjem par metara :)

Pozdrav,
L.A.
Slika
There lie the woods of Lothlórien!...There are no trees like the trees of that land.
For in the autumn their leaves fall not, but turn to gold...
Korisnikov avatar
alazovic
Freebiking druid
 
Postovi: 773
Pridružio se: 02 Feb 2005, 16:41
Lokacija: Kraljevo, Srbija

Re: GPS pitanja i odgovori

Postod bluealek » 06 Sep 2011, 12:29

alazovic je napisao:Odometar meri stvarni pređeni put i ako radi kako treba i ako je dobar GPS signal - to je prava vrednost pređenog puta (problem može da predstavlja sporo kretanje, gde GPS softveru nije jasno da li ti stojiš ili se krećeš).


Ne bih se složio - upravo je odometar na GPS-u to što je neprecizno i garmindžije se ubiše iz revizije u reviziju firmware-a da naprave odometar koji što je manje moguće greši, ali mrka kapa. Što se sporije krećeš, to je greška veća, jer on ispod određene brzine ne beleži kretanje. Opet, kada bi beležio svaki pokret, pri malim brzinama bilo bi previše šuma u signalu (vrludanja pozicije tamo amo usled projektovane greške uređaja), tako da bi postojao rizik da put koji odometar beleži bude drastično veći od stvarno pređenog. Ovako sa eliminacijom kretanja manjom brzinom od recimo 2-3 km/h, pri kretanju manjom brzinom on ti pokazuje da si prešao manji put od realnog. Deluje da je nemoguće napraviti GPS odometar koji bi sa zadovoljavajućim stepenom preciznosti beležio pređeni put pešaka. Za bicikl je daleko bolja situacija.

Što se WinMobile/CE uređaja tiče, kod njih postoji mogućnost da se uključuje/isključuje ta opcija koja eliminiše zapis kretanja manjom brzinom od čini mi se 4 km/h (zaboravih sad kako se zove, ali mogu da probam da iščačkam), što sam ja obilato koristio u sadejstvu sa OziCE nakon što sam otkrio da je moguće. U principu sam to isključivao kada sam PDA koristio za pešačko kretanje (jer OziCE ima nezgodnu osobinu da ti pri sporom kretanju uopšte ne registruje promenu pozicije), a uključivao kada bih ga koristio na bajsu ili u Jeep-u. Što se odometra tiče, on beleži manju kilometražu od realne kada je opcija uključena, a osetno veću (i do 10%) kada je isključena (i ima jako puno šuma u snimljenom treku).

U principu ja nijedan podatak dobijen sa odometra ne smatram za relevantan - tačna dužina pređenog puta je tek ono što očitam kada skinem trek i učitam ga u Trackan ili neki drugi softver.
Korisnikov avatar
bluealek
Freebiking druid
 
Postovi: 1984
Pridružio se: 01 Feb 2005, 19:49
Lokacija: Beograd

Re: GPS pitanja i odgovori

Postod planinar » 06 Sep 2011, 20:14

Hvala na odgovorima.
Ipak i dalje mi nije jasno zasto uopste postoji opcija ODOMETER ako ne pokazuje "realnu" duzinu predjenog puta. U OziCE, kao i na PC imamo mogucnost da vidimo koja je duzina treka. Ali, opet neobicno, ni te dve duzine se ne slazu, sto je neverovatno ako se ima u vidu da je to isti softver.
I jos jednom, ne mogu da poverujem da pametni ljudi koji su osmislili Ozi nisu napravili pouzdan pokazivac predjenog puta koji je identican sa onim koji se vidi kada se otvori trek.
Korisnikov avatar
planinar
 
Postovi: 4
Pridružio se: 05 Sep 2011, 22:47

Re: GPS pitanja i odgovori

Postod bluealek » 06 Sep 2011, 23:19

Ne može da bude identičan, jer je drugačija metoda merenja te dužine. Odometar meri pređeno rastojanje u kretanju između dva reseta, dok se dužina treka meri prostim sabiranjem rastojanja između zabeleženih tački treka. Nikada nije moguće napraviti savršen algoritam koji obezbeđuje 100% precizno merenje. Ako je on manje osetljiv na pokret, ti možeš recimo da napraviš 100 krugova u prečniku od 2 metra i da odometar ne pokaže da se si se uopšte pomerio. Ako je previše osetljiv na pokret (tj. ako je filtriranje šuma isključeno u potpunosti), možeš da sediš u mestu par sati, a da ti odometar pokaže da si "prešao" 500 metara (a na ekranu kad zumiraš vidiš čitavo more crtica koje idu u svim smerovima - to je iz sekunde u sekundu akvizicija GPS pozicije, koja je prosečna greška desetak metara).

Sve u svemu, mislim da imaš nerealna očekivanja od komercijalnih GPS/PDA uređaja i softvera za masovnu upotrebu. Profesionalni hardver koji obezbeđuje centimetarsku preciznost (Trimble) košta nekoliko desetina hiljada evra i sastoji se ne samo od hardvera, već i od softvera koji vrši postprocesiranje dobijenih podataka na osnovu očitavanja preuzetih sa zemaljskih stanica, a da bi se dobila željena preciznost profesionalni GPS prijemnik sa antenom koja je otprilike gabarita raketnog bacača mora da snima na istoj lokaciji minimum 45 minuta.

Dakle, savršeno precizno GPS merenje U POKRETU jednostavno NIJE MOGUĆE. Barem ne na današnjem stepenu razvoja te tehnologije. Ali, ako to uporediš sa raznim mehaničkim pedometrima, kao i procenama udaljenosti ili pređenog puta pri orijentaciji tradicionalnim metodama, pomoću karte i busole, čak i postojeći stepen preciznosti GPS-ova koje posedujemo predstavlja kvantni skok.

Uostalom, i odometri u automobilima, koji mere rastojanje na osnovu obrtaja točkova, su daleko od preciznih. Pređi isto rastojanje sa dva različita automobila i primetićeš razlike i do 10%. Stavi veće ili manje gume i greška će biti i veća od toga. Tako da je ponajbliže istini ono što ti pokaže GPS trek sa relativno velikom gustinom tačaka. Zato se mani razmišljanja o savršenoj preciznosti kada su rastojanja u pitanju - bolje koristi sintagmu "oko xx km", i izbegavaj decimale 8)
Korisnikov avatar
bluealek
Freebiking druid
 
Postovi: 1984
Pridružio se: 01 Feb 2005, 19:49
Lokacija: Beograd

Re: GPS pitanja i odgovori

Postod asrdjan » 06 Sep 2011, 23:40

Ajd kad smo već aktivirali priču o GPS, da pitam i ja...
Imam Forerunner 305 i poslednja dva meseca uredno pratim svoje vožnje. Na mojoj redovnoj ravničarskoj deonici za trening - Novi Sad - Futog - put za Irmovo (tamo i nazad 40 km) uporno mi pokazuje da sam imao po oko 600 metara uspona i spusta (ascent-descent). Da li je moguće da on pod tim ciframa ne podrazumeva visinsku razliku, nego bukvalnu dužinu puta koji je išao uzbrdo, odnosno nizbrdo (naravno, na toj deonici teren je jedva primetno tu i tamo valovit)? I inače mi pokazuje dosta više ascent-a i descent-a nego što se recimo za neku rutu vidi u Google Earth-u.
Da li nešto tu treba da se kalibriše, ili ja nešto tu suštinski ne razumem? :D
asrdjan
Freebiker
 
Postovi: 150
Pridružio se: 05 Jul 2010, 14:07
Lokacija: Novi Sad

PrethodniSledeća

Povratak na GPS i kartografija

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost