Garmin Montana :)

Ovde možete diskutovati o kartama, njihovom korišćenju, o načinima i opremi za orijentaciju u prirodi. Naravno, raspravama na temu GPS tehnike kao modernom načinu orijentacije je mesto ovde.

Moderator: Moderatori

Post Reply
alazovic
Freebiking druid
Posts: 773
Joined: 02 Feb 2005, 15:41
Location: Kraljevo, Srbija
Contact:

Garmin Montana :)

Post by alazovic »

Za sve kojima je ekran Oregona mali, Garmin ponudio novi uređaj sa 4" ekranom - Montana!
- Malo veća rezolucija ekrana, 272x480 spram 240x400
- Duplo teži!
- jedna litijum jonska baterija ili 3 AA (uh što mrzim neparne brojeve!)
- Portret/landscape mod
- Izlaz za slušalice :) - priča umesto da pišti kad se ušteka džek
- Montana 600 je pandan Oregonu 450 a Montana 650 - Oregonu 550, ima fotoaparat 5Mpix, i dalje bez opcije za video
- CustomMaps folder prima 500 segmenata umesto 100 na Oregonu
- I dalje ne vidim file manager u opisima :(
http://sites.garmin.com/montana/

Eto, ko je god imao dilemu između veličine Oregona i Dakote, neka mu ovo bude signal šta u Garminu misle o tome.
Evo i poređenja veličina:




Međutim, za sve one koji bi da kupe eTrex, sprema se redizajn:
http://sites.garmin.com/etrex/

Primetih da je džojstik skoknuo sa leve na desnu stranu !?
Image
There lie the woods of Lothlórien!...There are no trees like the trees of that land.
For in the autumn their leaves fall not, but turn to gold...
User avatar
bluealek
Freebiking druid
Posts: 1986
Joined: 01 Feb 2005, 18:49
Location: Beograd
Contact:

Re: Garmin Montana :)

Post by bluealek »

Imam utisak da Montana pre svega targetira 4x4 populaciju koja želi veći ekran i bolje mogućnosti u filovanju KMZ materijalom, a gabarit i baterijska autonomija im nisu preterano bitni. Ako mu se još LiIon baterija puni dok je priključen na 12V, mogao bi to da bude i pun pogodak. A ovi novi eTrex-i deluju simpatično i prilično modernizovano, mada sam se ja već odvikao od dugmića i baš bi mi bilo rogobatno da ostanem bez ekranskog interfejsa.
alazovic
Freebiking druid
Posts: 773
Joined: 02 Feb 2005, 15:41
Location: Kraljevo, Srbija
Contact:

Re: Garmin Montana :)

Post by alazovic »

Sad nešto gledah po netu - nigde bicikl nosača za Montane - dakle, model je samo za upotrebu na četvorotočkašima.

Uzgred, Saša, izgleda da se Li-ion baterija PUNI kada je uređaj priključen na punjač. Na ovom sajtu kaže:
"If you're using the lithium-ion battery pack, plugging your GPS into your car's power supply with the vehicle power cable will re-charge the battery."
Image
There lie the woods of Lothlórien!...There are no trees like the trees of that land.
For in the autumn their leaves fall not, but turn to gold...
sboris
Freewheeler
Posts: 32
Joined: 19 Dec 2008, 23:00

Re: Garmin Montana :)

Post by sboris »

Meni se čini da se baterija puni, ne brzo, ali se puni. Inače drži dugo, ako se ne koristi backlite, što po suncu ne mora jer je odličan transreflective ekran. Čitljiviji nego kod oregona. Razlika u veličini je impresivnija uživo nego na toj slici.

Prvi utisci su mi pomešani, ali kako mi se čini oregon 450 ide na prodaju, ali će možda nuvi 1490 ostati. No, videću za koji dan :)

Javiću se ubrzo sa više utisaka. Za sada mi se čini da je Sale u pravu da je za 4x4 populaciju najprimereniji, ali pošto sam kako speleolog navikao da nosim, čini mi se da je dobar i za hodanje. Veličina ekrana je stvarno vau :)
sboris
Freewheeler
Posts: 32
Joined: 19 Dec 2008, 23:00

Re: Garmin Montana :)

Post by sboris »

Posle speleovikenda drugi utisci o Montani. Elem, bili smo u ponoru koji je nazvan Suvi Tisavac, ali to nije onaj koji će vam lokalci pokazati (u njeg ne može da se uđe osim kopanjem i to pitanje da li ima prolaz). Prilazili smo od Žagubice, pa se pre Buka skrene levo pa posle nekoliko kilometara na raskrsnici opet levo i tako :) Drugim rečima to je 20km lošeg puta i od čega 8km baš loše i to po dve ture jer sam samo ja bio sa kolima sposobnim ta to nekako pređe (Rav4). Ovo je bitno za onaj nosač za kola koji se mostavlja na tablu ispred šoferke, ne na staklo. Iako se samo spusti na površinu trenje je tako dobro uz površinu i težinu da i pored svih skakutanja nije se mrdnula. Sve pohavale za rešenje.
Do Žagubice u automotive režimu, lepo je vodio, interfejs liči na nuvija (tj. može da se bira a podrazumevan u tom profilu je nuvi izgled). Lepo je pričao preko zvučnika u nosaču, jer nema svoj zbog zaptivenosti. Ko ne želi da daje pare za nosač a hoće da mu montana priča postoji priključak za slušalice. Mada u toj priči nije toliko jak kao nivu 1490 koji će po svoj prilici biti zadržan.
Kad se skrene sa puta, prelazak u rekreativni mod, gde je kao podloga ubačena i topo mapa i konačno to ima smisla. Veličina ekrana je zaista bitna kad treba voziti po karti. Nije da se nisam snalazio i na oregonu, ali sam tamo nekako morao da zastanem da odskorlujem, vidim i upamtim. Može, ali je ovako osetno komfornije. Idealno nije, prijao bi i veći ekran, ali onda to nema smisla nositi sa sobom.
Kad se izađe iz kola može se nositi, jeste veći i teži ali nekako na prihvatljivoj granici (barem za moju šaku). I ovde je prijao veliki ekran, pogotvu kad smo nešto gledali sa lokalnim šumarom koji nas je odveo do jame koju su skoro našli kad su pravili novi put za izvlačenje drva. Sad nam nije trebala super preciznost ulaza u objekat, ali montana ima i tu tajno oružje, jer može da radi uprosečavanje i tako da zabeleži zaista precizne koordinate tačke. Verujem da će to biti od koristi kad je objekat u kanjonu ili vrlo gustoj šumi.
Za sada sam super zadovoljan, ostaje mi da ga proverim na nekoj pešačkoj turi i tek tada mogu da kažem da li su gabariti prihvatlljivi i za to i vredi li menjati veličinu ekrana za težinu i gabarite .

Nastaviće se :)
User avatar
pedja
Freebiker
Posts: 417
Joined: 01 Feb 2005, 17:32
Location: Užice
Contact:

Re: Garmin Montana :)

Post by pedja »

Uporedi to sa nekom kineskom WinCE navigacijom od 7 inca sa odgovarajucim programima za autonavigaciju i topo navigaciju pa javi utiske.
sboris
Freewheeler
Posts: 32
Joined: 19 Dec 2008, 23:00

Re: Garmin Montana :)

Post by sboris »

Teško da može da se uporedi. Te kineske jeftine imaju loše ekrane, ako imaju dobar nisu jeftine. Ako ti treba samo za kola imaš rešenje u obliku onog kompa koji se ugrađuje umesto fabričkog radija za oko 700€ (auto oprema ili oprema auto .com). Drugo nisu vodooporne, kako ću da ih ponesem sa sobom ako je napolju kiša ili prašina. Ako je jako sunce neću ništa videti. A mnoge imaju baš malu autonomiju baterije, svega par sati. A kad otkaže baterija onda nema stavljanja običnih (mogu se nositi one eksterne baterije, imam par komada ali njih čuvam za mobilni kad sam na ekspediciji).
Ja lično imam još jedno rešenje, Sony Vaio P koji ima ugrađen GPS prijemnik i nije veliki, ali mi je i dalje elegantnije ovako.
I ne pričam napamet, video sam dovoljno tih uređaja da mogu da izvučem pouku. I nije da nisam razmišljao i u tom pravcu :)
Ali kao što rekoh kome treba samo za kola možda je bolji kinez, a kome treba samo za šetnju i trek možda je bolji oregon. Da nije tako postojao bi samo jedan uređaj na trežištu :)
Post Reply