GPS telefoni - Android vs. Windows Phone vs. Symbian?

Ovde možete diskutovati o kartama, njihovom korišćenju, o načinima i opremi za orijentaciju u prirodi. Naravno, raspravama na temu GPS tehnike kao modernom načinu orijentacije je mesto ovde.

Moderator: Moderatori

User avatar
bluealek
Freebiking druid
Posts: 1986
Joined: 01 Feb 2005, 18:49
Location: Beograd
Contact:

GPS telefoni - Android vs. Windows Phone vs. Symbian?

Post by bluealek »

Verovatno vam je poznato da spadam u teške konzervativce kada su gedžeti u pitanju, koji vole da im svaki gedžet radi jednu, tačno određenu stvar :wink: . Međutim, telefon koji koristim već 5 godina mi se očigledno približava kraju svog životnog veka, a kako u ponudi domaćih operatera više nema normalnih telefona (sve modeli od po nekoliko stotina evra koji ni u paketu uz ugovor ne koštaju malo), počeo sam da razmišljam na temu da prelaskom na neki od tih "pametnih" telefona i promenom tarife na neku od onih koje internet pristup ne naplaćuju basnoslovno eventualno rešim i problem sve češće dugotrajne odsečenosti od komunikacije sa svetom usled viška terenskog posla.

Međutim, svaki od tih telefona danas u sebi ima i GPS i nekako mi je glupo kada nečega već ima ne koristiti ga uopšte :wink: , pa makar ja i imao superiornu standalone spravu za to (kao što imam). U čitavoj toj priči malo se gubim u trilemi koji je najpametniji OS za našu sortu fanatika - Android, Windows Phone ili Symbian? Od toga primarno zavisi i izbor modela.

Koliko god u prošlosti bio popularan, verovatno Symbian u startu treba otpisati s obzirom da i sama Nokia prelazi sa njega na Windows Phone. Dakle, ostaje dilema - Windows Phone ili Android? Vidim da je Android prosto "eksplodirao" što se softverske podrške za sve i svašta tiče i da ga klinci naloženi na gedžete obožavaju, ali nekako sam sklon da mislim da je Windows Phone za našu sortu pametniji izbor, ako ni zbog čega drugog a ono zbog navike i mogućnosti korišćenja Ozi CE (pored ostalog softvera koji se u međuvremenu pojavio).

Ako se složimo da je tako, dilema se uglavnom svodi na neki od dva (prilično skupa) HTC modela koji rade pod Windows Phone-om, ili vrlo zanimljivi i mnogo manje skup (a ne mnogo manje sposoban) Garmin Nuvifone M10; isti OS, ista rezolucija ekrana (800x480), a što je izuzetno cool, u njemu već stiže preinstaliran Garminov softver sa kompletnom Evropom i SCG Route-om, tako da treba samo dodati ostale softverske perverzije koje poželimo.

Ono što mi, međutim, u celoj toj priči malo smeta jeste činjenica da sam godinama navikao na određeni gabarit mobilnog telefona, a ove "pametne" sprave taj gabarit značajno uvećavaju (doduše, nude i upotrebljivije ekrane). Deluje da trenutno postoji samo jedno rešenje koje bi me spasilo od povećanja gabarita i mase telefona, a omogućilo mi posedovanje "pametne" sprave - Sony Ericsson X10 mini Pro. Mališa je čak MANJI od mog dosadašnjeg SE K610i, a pritom ima i touch screen i qwerty slide tastaturu pride! Dakle, na prvi pogled reklo bi se sprava iz snova :) . No kako ništa ne može da bude apsolutno dobro, i on ima dve (uslovno rečeno) mane: Android OS i rezoluciju ekrana samo 320x240 (ok, tako malecni ekran jednostavno ne može da ima visoku rezoluciju, to mi je jasno). Ako bih se opredelio za njega, šta bih realno mogao sa Androidom? Informacija koja me navodi na pomisao da se ne treba zaletati za ovaj telefon jeste što sam izguglao da SE priprema da izbaci identičnu spravu, ali baziranu na Windows Phone.

Vidim da klinci gedžetomani iz nekog razloga organski ne podnose Sony Ericsson, a neki mali što piše prikaze za domaće mobilne sajtove SVAKU recenziju nekog SE telefona otprilike završi konstatacijom "telefon nije loš, ali može da se dopadne samo Sony Ericsson fetišistima" :lol: . Ne znam da li spadam u tu sortu, ali ja sam dosadašnjim iskustvom sa dotičnim brendom zaista prezadovoljan, a posebno ovim poslednjim telefonom: ispadao je na beton bezbroj puta i ostajao čitav, kvasio se (u razumnim okvirima), i posle celokupnog maltretmana je još uvek živ, a signal je najčešće imao tamo gde ga niko drugi nema (što je za našu vrstu naročito bitno :wink: ). Korisnički interfejs mu je jako praktičan i brz za korišćenje. Tako da nemam apsolutno nikakvog razloga za skepsu prema SE kakvu imaju pomenuti mobile ložači 8)

Eto, to je ono što sam u ovom krugu imao da kažem na temu svojih polilema. Polako, pa da prelomim :P . Svaki komentar dobrodošao.
User avatar
Gosha
Freewheeler
Posts: 239
Joined: 28 Oct 2008, 13:19
Location: Beograd

Re: GPS telefoni - Android vs. Windows Phone vs. Symbian?

Post by Gosha »

Ja ću ti reći šta sam ja uradio :D. Imao sam poslednjih 15 godina Nokia telefone, poslednji N73 (tri godine). Kada sam video da na paket mogu da uzmem HTC Wildfire za 1300x6 rata, rešio sam da se ponovim. Desire je naravno bolji, ali po meni je bio nesrazmerno skuplji. Android (Market) je OK, ima svačega... :)
Teško sam se navikao na tač skrin, na skroz drugačiju logiku, smetalo mi je što brdo stvari, standardnih kod Nokia ovde moram da instaliram... ali na kraju sam se navikao i sada sam skoro pa zadovoljan.
Ono što je klučna razlika, ovaj telefon je glupo imati ako ne uplatiš paket, a to je u Telenoru 300 dinara, sa neograničenim internetom. Kao prvo nećeš imati gmail, yahoo mail, telenormail... šta god, ili više u isto vreme kao ja :D , tu je facebook,..., a završava se vremenskim prognozama i sl. Meni je, dok nisam uključio taj internet paket, pojeo oko 1000 dinara za 2-3 dana, i ne samo meni, mojoj drugarici je 4000 za 4-5 dana. Dakle, ne šali se, ti telefoni su internet ovisnici :D. Kada ideš ka romingu, još u Beogradu isključi internet :lol:.
GPS radi, tj može da posluži kada nemaš Garminija, crta i trekove :D.

Rezime, ima smisla samo ako si na internetu, volim kada mi Yahoo javi za pristigli mail kao kada mi stigne SMS, može se solidno gledati web, naravno telefoniranje i SMS :lol:. Kamera je dosta lošija od N73, sem po idealnom vremenu, kao i zvuk koji je kod N73 music edition ubijao :D.
User avatar
pedja
Freebiker
Posts: 417
Joined: 01 Feb 2005, 17:32
Location: Užice
Contact:

Re: GPS telefoni - Android vs. Windows Phone vs. Symbian?

Post by pedja »

Kao što si i sam zaključio, izbor se svodi na android i windows. Windows 7 još nije internesantan izbor jer je svež, nema mnogo programa za njega a i telefoni su preskupi.

E sad, šta izabrati... windows je dobar izbor zbog ozi explorera, iGo i garminxt. Pošto je ozice ionako sasvim drugačije priča od ozija za desktop, ja se za njega ne bih vezivao. Za android opet postoji i nekoliko dobrih GPS programa koji čak umeju da rade i sa ozi mapama, a postoji i iGo. Garmin na androidu još uvek nije dostupan.

Funkcionalno gledano, pametni telefoni su odavno prevazišli namenske GPS uređaje. Čak i ako nešto nedostaje, to je relativno lako dodati, jer se radi o platformama za koje je lako razviti nove aplikacije, za razliku od namenskih GPS uređaja.

Najveća mana smart telefona je trajanje baterija. Sa uključenim GPS-om, to se svodi na par sati. Niej nerešiv problem, jer nije teško obezbediti neku eksternu bateriju pa napajati uređaj i u znatno dužem periodu. U automobilu ovaj problem ne psotoji pošto telefon može imati stalno napajanje.

Druga mana telefona je nedostatak robusnosti. Ipak to nije namenjeno za akanje po svakojakim terenima, po suncu i kisi, ispadanje i slično. No, ako se uzme u obzir da mi i svoje GPS uređaje čuvamo kao da i nisu robusni, i to ne mora biti veliki problem.

Meni je u izboru dodatni probem pravilo to što sam programer i telefon ne gledam samo kao korisnik nego i kao platformu za koju mogu da napravim program po potrebi. S obzirom da radim na windows mobile, on je imao prednost. Ipak, windows mobile ima veliku manu - to je već sada mrtva platforma. Majkrosoft ga je zamenio sa wIndows 7 i time mu zapečatio sudbinu. Ulaganje u mrtvu platformu nije baš pametno.

Tamo sa se ipak odlučio za android i prilično sam zadovoljan iako se radi o izvikanom SE Xperia X10. Još uvek ga koristim kao pomoćni GPS, mada mi se čini da je ovaj Oregon poslednji namenski GPS uređaj koji ću posedovati. Samo je pitanje vremena kada će GPS programi na smart telefonima (naročito na androidu) funkcionalno dostići i preteći namenske GPS uređaje.
alazovic
Freebiking druid
Posts: 773
Joined: 02 Feb 2005, 15:41
Location: Kraljevo, Srbija
Contact:

Re: GPS telefoni - Android vs. Windows Phone vs. Symbian?

Post by alazovic »

GPS na telefonu - još uvek ne koristim prečesto, iako imam instaliran (Nokia 5800xm) GmXT, samo zato što koristim Garmin Oregon. Po Beogradu mi se desilo da sam ga uključio par puta samo zbog glasovne navigacije, mada je i to bilo više za probu.

Internet preko GPRS-a sam disable-ovao, što ne znači da ne koristim wifi :) Svuda imam wifi pristup (uključujući i kuću), pa mi je sve normalnije da čačkam po netu na telefonu, koliko god da sam bežao od toga godinama. I Skajpom sam zadovoljan, od skoro nažalost bez slike - ali i šta će mi, ni video pozive još uvek nisam počeo da koristim!

GPRS koristim na drugom, prostijem telefonu (Nokia 6120) i za mail, vesti, forume, prognoze i sl. sasvim mi je dovoljno besplatnih 10MB koje imam na službenom 064 paketu, retko kad da sam to prekardašio.

Kao fotoaparate i kamere telefone retko koristim, ali sam "zadovoljan" kvalitetom snimka za ono za šta mi treba ponekad.
Sjajna stvar na ovom Nokia5800 je to što ima audio/video out na standardnom 3,5mm banana konektoru. Ponesem mali TV kablić na putovanje, napunim karticu filmovima, uštekam u TV i eto zanimacije u časovima dokolice, u full formatu :)
Tako i muziku puštam, šta ću kad volim da mi svira tiha muzičica 8)
A pošto u autu imam Blaupukt kasetofon/radio, sve češće slušam muziku sa telefona preko adaptera za kasete, a i sami zvučnici telefona su dosta kvalitetni za nedajbože u odnosu na veličinu uređaja.

Još će proći dosta vode Ibrom i Moravom dok ja ne uđem u neke Win7/Android/iPhone vode...
Image
There lie the woods of Lothlórien!...There are no trees like the trees of that land.
For in the autumn their leaves fall not, but turn to gold...
User avatar
bluealek
Freebiking druid
Posts: 1986
Joined: 01 Feb 2005, 18:49
Location: Beograd
Contact:

Re: GPS telefoni - Android vs. Windows Phone vs. Symbian?

Post by bluealek »

Aco, razmišljanje ti je potpuno na mestu, to je bio i neki moj rezon do sada, a možda se neće ni promeniti. Zapravo mi je možda pametnija opcija da za 790 dindži mesečno uzmem onaj VIP-ov USB štapić s flat internetom i dovoljno je da (skoro) bilo gde izvučem laptop i rešim problem komunikacije. Ni sam nisam siguran koliko su bilo touch screen telefoni ili oni koji imaju i qwerty tastaturu pride uopšte zgodni za neko kuckanje mejlova i normalnu komunikaciju? Kad sam u pokretu i tako nemam vremena za neko duže bavljenje takvom spravom. Što se GPS-a tiče, Oregon mi je neuporedivo zgodniji i fleksibilniji i ima lepši korisnički interfejs od Mobile XT-a (jedina sprava koja može da mi kombinuje vektorsku i rastersku topografiju zajedno, kao i da prikazuje veći broj različito obojenih trekova i da aktivno rutira u isto vreme), tako da nešto sumnjam da bih se grčio da čak i u kolima koristim telefon kao GPS (i Trimble mi u poslednje vreme uglavnom skuplja prašinu).

Kad malo razmislim, možda mi je i običan "glupi" telefon (poput recimo SE J20 Jalou) sasvim dovoljan apgrejd onoga što trenutno imam. Te "pametne" sprave definitivno nisu vredne trošenja brda para, jedino imaju smisla ako na neku foru možeš da ih dobiješ tako da to finansijski ne osetiš. U suštini trenutno ne koristim ni 50% onoga što moj 5 godina stari telefon može, a nešto ne verujem da ću imati vremena i interesovanja da povećavam količinu vremena koju posvećujem tipkanju po telefonu.

Shvati čitavu ovu raspravu kao neko moje glasno razmišljanje u kome želim da čujem iskustva i mišljenja drugih, daleko je sve od neke konačne odluke da promenim navike po pitanju gedžeta.
Pedja wrote:Još uvek ga koristim kao pomoćni GPS, mada mi se čini da je ovaj Oregon poslednji namenski GPS uređaj koji ću posedovati. Samo je pitanje vremena kada će GPS programi na smart telefonima (naročito na androidu) funkcionalno dostići i preteći namenske GPS uređaje.
Hm... Teško da će telefoni moći da zamene neki ozbiljan Garmin bar dok ne ponude neki otporan na vodu i udarce, a da istovremeno može po potrebi da radi i na AA baterije. Kako je tržište za nešto što bi sve to iskombinovalo u jednom izuzetno malo, nešto sam skeptičan da će iko tako nešto da napravi.
ZoranV
Freebiker
Posts: 103
Joined: 04 Aug 2006, 21:12
Contact:

Re: GPS telefoni - Android vs. Windows Phone vs. Symbian?

Post by ZoranV »

Hm... Teško da će telefoni moći da zamene neki ozbiljan Garmin bar dok ne ponude neki otporan na vodu i udarce, a da istovremeno može po potrebi da radi i na AA baterije. Kako je tržište za nešto što bi sve to iskombinovalo u jednom izuzetno malo, nešto sam skeptičan da će iko tako nešto da napravi
Postoji ali košta mnooogoo!
Jedan od takvih je:
http://www.mil-pc.com/kulon.html
Svojevremeno sam se čak i raspitivao za cenu jednog takvog uređaja i izračunao sam da bi me sa carinom i PDV-om koštalo oko 1800 €
Na žalost previše :(
User avatar
filipkid
Posts: 17
Joined: 23 Mar 2010, 15:56

Re: GPS telefoni - Android vs. Windows Phone vs. Symbian?

Post by filipkid »

bluealek wrote: ...pametnija opcija da za 790 dindži mesečno uzmem onaj VIP-ov USB štapić s flat internetom i dovoljno je da (skoro)...
Dodao bih da mobilni internet preko VIP-a trenutno radi na teritoriji Novog Sada, Zrenjanina, Beograda, Nisa i Kragujevca.

Po mom misljenju smart phone uredjaji su isuvise nezni da bi ih mogli ozbiljno i pouzdano koristiti kao navigaciono sredstvo u prirodi sto zbog kratke autonomije baterije sto zbog konsturkcije uredjaja za drugu namenu.
Kao pomocni/rezervni GPS je uvek dobrodosao.

Koliko sam upoznat opciju GPS-a i mogucnost ubacivanja kalibrisanih mapa poseduju i Android OS i Windows OS te je moj savet da uzmete aparat sa OS koji ce vam vise odgovarti za svakodnevnu upotrebu iako je moj favorit Android zbog silnih i raznovrsnih aplikacija koje se mogu skinuti sa Android Market-a.
Sto se izbora modela tice necete pogresiti jer sta god da uzmete u toj klasi telefona su jako male razlike u tehnickim mogucnostima i kvalitetu izdrade.

Radim u "VIP Mobile operater"-u 3 godine kao prodavac u poslovnici u Knez Mihailovoj u Beogradu pa ako mogu ikako jos da pomognem bice mi drago! :D
User avatar
bluealek
Freebiking druid
Posts: 1986
Joined: 01 Feb 2005, 18:49
Location: Beograd
Contact:

Re: GPS telefoni - Android vs. Windows Phone vs. Symbian?

Post by bluealek »

filipkid wrote:
bluealek wrote: ...pametnija opcija da za 790 dindži mesečno uzmem onaj VIP-ov USB štapić s flat internetom i dovoljno je da (skoro)...
Dodao bih da mobilni internet preko VIP-a trenutno radi na teritoriji Novog Sada, Zrenjanina, Beograda, Nisa i Kragujevca.
Što u prevodu znači da bi mi dotični na većini mesta gde bih imao potrebu za njime bio potpuno beskoristan :( . Ostaje mi dakle ipak najbolja opcija da uzmem neki od MTS-ovih Mix Net paketa za telefon (pošto sam već na MTS-u) i da dotični ipak koristim za net onda kad nemam neku povoljniju opciju. Pretpostavljam da ipak "sisanje" interneta od strane telefona može da se iskonfiguriše tako da ostane u kontrolisanim okvirima (na primer, da me obaveštava o novopristiglim mejlovima i prikazuje hedere, a da ja odlučujem koje poruke hoću da skine u celosti).

Koji OS je praktičniji za KONTROLU, odnosno mogućnosti kastomizacije pristupanja internetu - Android ili Windows?
User avatar
filipkid
Posts: 17
Joined: 23 Mar 2010, 15:56

Re: GPS telefoni - Android vs. Windows Phone vs. Symbian?

Post by filipkid »

I Windows OS i Android OS imaju opciju prekida/gasenja internet konekcije bilo kada tj. kad vam je potreban net omogucite mu GPRS, poskidate/procitate/pogledate sta vam treba i mu konekciju.

+1 ide za Android samo iz razloga jer je sam OS, po mom misljenju, daleko vise "user-friendly" od WIndows OS-a u smislu da ga je moguce podesiti i nastimovati da izgleda i radi kako ste zamislili i kako vam odgovara.
Da ne ispadne da favorizujem Android, Windows OS je takodje moguce prilagoditi nacinu koriscenja ali je sva ta podesavanja mnogo lakse obaviti na Androidima.
Primer za ovo gore napisano je da na Andoird "desktopu" telefona (da ga tako nazovem) je u startu moguce postaviti prekidace preko kojih se pale/gase GPS,WiFi,Bluetooth,GPRS konekcije itd. Pored toga ima jos hiljadu nekih sitnica koje mogu da se strpaju (vremenska prognoza, prognoza vetra, zalazak/izlazak sunca...) Sve to se besplatno skida sa Market-a.
Ovako izgledaju "prekidaci" na Samsung verziji Andoid OS-a(HTC user interface je jako slican):
http://techtrickz.com/wp-content/upload ... widget.jpg

Najbolja opcija je ipak da odvojite 15min i odete u najblizu Telenor, Vip, Mts prodavnicu i probate i jedan i drugi OS i vidite koji vam bolje lezi. :)
User avatar
lecha
Posts: 16
Joined: 02 Mar 2010, 00:30
Location: Bajina Basta

Re: GPS telefoni - Android vs. Windows Phone vs. Symbian?

Post by lecha »

Da dodam i ja nesto...
Koristio sam GPS na raznim telefonima. Od Siemensa SXG75 sa fabrickim softverom, preko Nokije i Symbiana, HTC-a sa Windowsom do ovog aktuelnog LG 540GT-ja sa Androidom. Njega sam uzeo na paket Mix net M kod MTS-a u novembru. Posle svega tesko bih se vracao na nesto drugo a da nije pod AndroidOS. Iako je ovo dosta skroman telefon (kostao je 5999 na ovaj paket od 1200 dindzi mesecno) moze u principu sve sto i mnogo skuplji uredjaji od njega. Takodje mislim da je postala sasvim uobicajena stvar, imati paket sa ukljucenim internet protokom, u mom slucaju 600Mb mesecno sto je vise nego dovoljno za sve "normalne" korisnike.
Ipak je izuzetan osecaj da je sve pri ruci sa ovom skromnom spravicom u dzepu.
User avatar
pedja
Freebiker
Posts: 417
Joined: 01 Feb 2005, 17:32
Location: Užice
Contact:

Re: GPS telefoni - Android vs. Windows Phone vs. Symbian?

Post by pedja »

Sale, kad budes video kako je lepo raditi sa skeniranim mapama na mobilnom u odnosu na ovo zaje*avanje koje nam je priredio Garmin, dobro ćeš da se zamisliš :)
User avatar
bluealek
Freebiking druid
Posts: 1986
Joined: 01 Feb 2005, 18:49
Location: Beograd
Contact:

Re: GPS telefoni - Android vs. Windows Phone vs. Symbian?

Post by bluealek »

Znam Peđa, imam dugogodišnje iskustvo sa onim Trimble-om :) . Količina mapa ograničena samo veličinom memorijske kartice, a možeš po želji da pozivaš mape u manjoj ili većoj razmeri od one koja je trenutno aktivna, ako ih imaš na kartici. Trek log beleži u .plt formatu i praktično nema limit u veličini... No ipak, ima OziCE i dobrih i loših strana, ništa nije savršeno 8)
User avatar
Denis
Posts: 10
Joined: 27 Sep 2010, 13:36
Location: Meljak
Contact:

Re: GPS telefoni - Android vs. Windows Phone vs. Symbian?

Post by Denis »

Sale,

koristim Telenor internet već par godina, i čisto da znaš - bilo kakav internet preko GSM kartice je puko mučenje ako nema 3G signala.
Naime, on se "prijavi" na 200+ kbit/sec, ali je subjektivan osećaj (nisam nikad stvarno proveravao) da je sporiji od dial up-a!!
User avatar
bluealek
Freebiking druid
Posts: 1986
Joined: 01 Feb 2005, 18:49
Location: Beograd
Contact:

Re: GPS telefoni - Android vs. Windows Phone vs. Symbian?

Post by bluealek »

Jedan telefon čijeg sam postojanja bio potpuno nesvestan me je upravo vrlo zaintrigirao - Sony Ericsson M1 Aspen. Koncepcijski, u pitanju je pandan Nokijinim modelima E71/E72, ali je

znatno jeftiniji
ima Windows Mobile 6.5 umesto Symbiana
Image


što je po meni dobitna kombinacija. Jedino što mu, uslovno, vidim kao manu jeste što ima znatno manji ekran i niže rezolucije u odnosu na aktuelnu generaciju Android/Symbian modela sa klizećim qwerty tastaturama, ali s obzirom da je od pojedinih i duplo jeftiniji, sa tom manom se može živeti. Ako ga uporedim sa drugim spravama baziranim na Windows Mobile-u, jeftiniji je i više nego duplo. Sa paketom koji mene zanima, kod Handy-ja se dobija za novac čije se davanje apsolutno može podneti.

Zna li neko od vas neki razlog zašto ne bi trebalo uzeti ovaj telefon?

Čak i kad bih ga koristio isključivo kao apgrejd postojećeg (bez prevelikog upuštanja u "pametni" softver ili korišćenje ugrađenog GPS-a), qwerty tastatura je velika pomoć pri kucanju SMS poruka i mejlova.
User avatar
lecha
Posts: 16
Joined: 02 Mar 2010, 00:30
Location: Bajina Basta

Re: GPS telefoni - Android vs. Windows Phone vs. Symbian?

Post by lecha »

Ako nije velika zurba za nabavku, a ako vam se vec dopada Windows platforma, mislim da ne bi bilo lose sacekati jer su Nokia i Microsoft upravo objavili "vencanje" koje bi trebalo da ih izvadi iz "bule" u koju su se uvalili na smartphone trzistu. Tako ce preko 90% Nokijinoh smartphonea ubuduce imati Windows 7 platformu.
Post Reply