Kuda ove zime?

Soba za sve što smatrate da ima veze sa planinarenjem (kao i ako želite svoje izveštaje i najave planinarskih izleta da izdvojite od ostalih)

Moderator: Moderatori

Kuda ove zime?

Postod bluealek » 10 Dec 2005, 23:01

Ove zime planiram da izvedem zimske uspone na većinu atraktivnijih i zahtevnijih vrhova u Srbiji, pešice, po snegu. Koliko vas ima ovde koje uopšte zanima tako nešto?

Ako niste sigurni i radije biste da pedalirate "u lokalu" čekajući proleće, razmislite još jednom. Priroda zimi ima neku posebnu, pustu i uspavanu lepotu, nebo ume da bude još dramatičnije, deluje još divljije i veličanstvenije zato što nikog nema, a svako postignuće je barem duplo vrednije i fizički i duhovno. Naravno, nisam gadljiv ni na organizaciju zimskih bajkerskih tura, ali one po planinskom terenu, blago rečeno, nisu previše realistične iz sledećih razloga:

A) terati bicikl kroz dubok sneg nije moguće (radijus kretanja ograničen na utabane ili raščišćene puteve)
B) u onim retkim periodima kada se na pojedinim terenima otopi sneg, blata je do guše, a ne postoje elementarni uslovi za čišćenje i podmazivanje bicikala na terenu, što bi u takvim uslovima trebalo raditi mnogo pedantnije i uz utrošak mnogo više vremena nego u suvljem delu godine
C) drastično je kraći dan, što znači da se dnevno kretanje mora ograničiti na mnogo manju kilometražu nego u druga godišnja doba

Ukratko, bicikl je ipak, verujem da ćete se složiti, nepraktičan da bi zimi bio osnovna aktivnost u divljini. Šta je onda alternativa? Staro, dobro, ubedljivo najmoćnije sredstvo za savladavanje nepristupačnih terena (doduše malo sporije) - noge! Po potrebi na krpljama, sa derezama u slučaju pojave leda, ili ako neko tako više voli, snowboard na leđa pa po celcu nizbrdo gde se niko nikad nije spustio...

Imamo na raspolaganju ostatak decembra, januar, februar i mart (barem njegovu prvu polovinu) da rasporedimo sledeće uspone (svaka dobra ideja za neki atraktivan zimski uspon koji se ne nalazi dole na spisku je dobrodošla):

1) Midžor (2170m), krov Srbije. Ovde ne treba puno priče. Po meni trebalo bi odvojiti jedno 3 dana za boravak na Staroj da bismo bili komotniji i ovo je tura na koju bih, sem pešačke visokogorske opreme, poneo i bicikle. Mislim da bi fenomenalnih 28 km dužine i 1000 m asfaltnog spusta (zimi pokrivenog utabanim snegom) od doma pod Babinim Zubom do Kalne i povratak uzbrdo do doma (28+28=56!) bila jedna zimska avantura koja bi se dugo prepričavala. A i sam pešački uspon na Midžor i mala šetnjica do stena Babinog Zuba bi savršeno zaokružili priču.

2) Trem (1810m), najviši vrh grandioznog masiva Suve planine. Krajem februara tradicionalno se organizuje čoporativni planinarski uspon na Trem, pa bi moj predlog bio da možda uspon izvedemo dan nakon toga. Staze će biti odlično utabane, tako da će cela stvar biti jedno triput lakša nego da sami prtimo. Za neobaveštene, ovaj uspon nikako nije šala - čak i sa Bojaninih voda, gde je početak uspona na 900m visine ima još oko 900m uspona do vrha, a ako se ide iz Dušnika uspona je skoro 1300m! Obrni, okreni, za svaku varijantu uspona će itekako trebati kondicija.

3) Rtanj (1560m). Kultna planina, na koju se popnem bar 3-4 puta godišnje, ali na koju se u zimskim uslovima već dugo, dugo nisam popeo. Planinari "tabaju" stazu (jednako istočni i severni pristup) negde oko srpske Nove, a da li ćemo se mi grebati za njihovu prtinu, ići sa njima ili celih 1200m uspona severnom stranom isprtiti u znoju lica svog, već ćemo se dogovoriti.

4) Veliki Stolac (1675m), najviši vrh Tare ili tačnije, njenog najzapadnijeg dela koji se zove Zvezda. Od Predovog Krsta je to jedna solidna, celodnevna zimska tura kroz dubok sneg najlepših Tarskih četinarskih šuma. Uspona ima oko 600m, što u zimskim uslovima nikako nije sitnica). Nakon uspešno izvedenog uspona na Stolac možda sledećeg dana odemo u šetnju do Biljeških stena, ili izađemo na Galinik.

5) Besna Kobila (1923m). Možda neki od vas nisu ni čuli za ovaj vrh, ali u pitanju je, posle Stare planine i Kopaonika, najviša planina u Srbiji, još jedna kojoj jako malo fali do 2000m. Južno od Vlasine, prema Makedoniji, blizu Vlasotinca, nadomak Krive Feje, ovo je veoma divalj i lep deo Srbije, koji sigurno zavređuje da ga u letnjim uslovima prešpartamo biciklima uzduž i popreko. Verovali ili ne, tamo još nikada nisam bio! Baš bi bilo zgodno po prvi put u životu na Besnu Kobilu izaći po snegu, zar ne? :)

Imam još poneki uspon na spisku, ali bojim se da je zima prekratka, da je premalo raspoloživih vikenda da se sve to ispenje. Pripreme za te ozbiljnije uspone su već u toku, naime sutra nas troje do četvoro (+ jedan džukac) idemo na Homolje da obiđemo pećinu Ceremošnju i ispenjemo najviši vrh zapadnog dela Homoljskog masiva, Štubej (940m), a za iduću nedelju je u planu jedan veoma atraktivan uspon - Veliki Štrbac na Miroču. Njegova visina može da zavara, ali se na uspon kreće sa tek oko 60m nadmorske visine (sa samog Dunava u Kazanu), tako da se do vrha savlađuje oko 700m razlike što, priznaćete, nikako nije naivno. Ukoliko uhvatimo i subotu, mogli bismo da pronjuškamo po jednom kanjonu koji kao da je za sve ljubitelje prirode u ovoj zemlji totalna nepoznanica - kanjon Brnjičke reke, odmah iza Golupca. Mestimično i do 400m visok i nekoliko kilometara dug, ovaj skriveni dragulj mogao bi da krije u sebi očaravajuće prizore, vredi njušnuti.

Dakle, ako vas ima zainteresovanih za Miroč, graknite na vreme, pre nego što ponudu pustim dalje... Što se tiče želja vezano za ostale uspone pomenute u ovoj poruci (koji se kome dopada, termina koji vam odgovaraju), samo izvolite! Moj phone već znate: 064/115-9852

Ah da, Miroč bi koštao nekih 800 dinara u jednodnevnoj varijanti, a u slučaju da idemo na dva dana bio bi skuplji za trošak spavanja u hotelu Lepenski Vir u Donjem Milanovcu ili nekom jeftinijem objektu, ukoliko u međuvremenu uspemo da ga pronađemo.
Korisnikov avatar
bluealek
Freebiking druid
 
Postovi: 1984
Pridružio se: 01 Feb 2005, 19:49
Lokacija: Beograd

Povratak na Planinarenje

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju

cron