Yes, of Corse! /Korzika-Toskana/

Kraći i duži izveštaji i putopisi sa vaših putovanja po divljini, bilo planinarskih, bajkerskih ili nekako drugačije koncipiranih

Moderator: Moderatori

Post Reply
Janic
Posts: 29
Joined: 12 Oct 2014, 21:04

Yes, of Corse! /Korzika-Toskana/

Post by Janic »

Pozdrav, želeo bih sa vama da podelim doživljaje sa ture po Italiji i Francuskoj, u trajanju od 2 nedelje. Novembar je mesec za prisećanje i skupljanje letnjih utisaka, makar za mene.
fotke: https://photos.app.goo.gl/RGsSZpAq9Ec1Bwet6

Priprema
Ideja o bicikliranju Korzikom je u mojoj glavi već 4-5 godina. Prvo sam video divne fotke Rajkove, te sam upijao izveštaje sa ovog ostrva, video snimci sa plaže, u nekoliko navrata zamalo i da odemo... ali se nikada nije ostvarilo. Do sada! Konačnu odluku sam doneo na prečac, zamalo da uplatim Eviju, u Grčkoj, ali me je avanturistički duh nije napuštao, želeo sam da odem gde ranije nisam, da vidim druga mora, a poseban bonus je taj što se kod nas, tradicionalno, Korzika ne nudi u turističkim aranžmanima! E neću vala utabanim stazama, želim da potvrdim svoju teoriju da je Korzika pristupačna, ako se pazi, i da može da se prođe podjednako jeftino kao i na grčkim ostrvima!

Oprema
M. vozi mtb sa zadnjim pak tregerom marke Axiom, za disk kočnicu. Bisage Ralićeve, crosso, male. Prednja torba je Vaude, 6L.
Milan vozi city alfine bajk sa ortlieb torbama i jednim dry bagom, prednja torba je ortlieb, oko 7L. Ostala oprema -standardno, šator za 3 osobe, letnje vreće, maske za ronjenje, dve presvlake garderobe za bajk. Previše odeće. Navigacija ranije skinutim mapama na androidu.

Toskana
Krajem jula uzmem odmor, natovarimo bicikle u Reno lagunu (devojka M. je sa mnom da podelimo avanturu i uživamo u odmoru) i pravac Italija, gradić Rimini na jadranskoj obali. Kod naših prijatelja stižemo u rano veče, gde nas sa divnom večerom dočekuje Maca, te se javlja onaj osećaj- počeo je odmor! :-)
U Riminiju sam bio pre 9 godina, sa roditeljima i sestrom, u zimskom periodu, sada ima mnogo više ljudi, prilična je vrućina, što kvari utisak. Oseća se užurbanost, špic je sezone. Jadran kod Riminija nije more vredno pomena, toplo, previše je sveta! Ipak, večeri su lepe pored vode, te provodimo prijatno veče na ribljoj večeri, uz obalu. Kupujemo karte za voz u Firencu, spremamo stvari, konačno kreće putovanje!
Ujutru uspevamo da spakujemo bicikle u poseban odeljak, imamo jedno presedanje pre Firence. Voz brz i udoban, divota za voziti se, ima klimu koja malkice i preterano radi svoj posao. Nakon pola sata putovanja, primećujem da su se ukracala još dva cikloputnika, ali njih dvojica nemaju gde očigledno da zakače bicikle, nego moraju ručno celim putem da ih drže fiksirane. Jbg, ograničena mesta u vozu. Nakon pola sata prilazim da proverim stanje kod bicikala, kad čujem njih dvojicu kako pričaju srpski! Pa gde ste momci, šta ima kod vas, gde ste krenuli... reč po reč i upoznamo se mi. Vedran (iz Bosne) i kolega (iz Kragujevca) su krenuli jadranskom obalom hrvatske pre 15ak dana, kampuju na divlje, sa tek 400e u novčanicima između njih dvojice! Troše minimalno, putuju do Lisabona, nemaju povratnu kartu, a s obzirom da su mnogim ljudima bili simpatični usput, čak su u blagom plusu u odnosu na početak putovanja! Kakva slučajnost, pravi avanturisti!
Kada stignemo u Firencu, kažem im da mi treba da imamo organizovano noćenje preko warmshowers.org u tom gradu, te da ću pitati domaćina, ako procenim da je ok lik, da i njih ugosti. Dam im adresu, dogovorim viđanje za 2 sata. M. i ja dalje razgledamo ovaj prelepi renesansni grad, slikamo, slobodni kao ptice na grani. :D
Dođe vreme da se nađemo sa našim ws.org domaćinom. Ispostavi se da je to jedan vrlo čudan tip, neurednog izgleda, raščupan, ne uliva poverenje! Odvede nas dvoje u stan, a tamo više parova iz različitih krajeva evrope koji se međusobno ne poznaju, krajnje prljavo i zapušteno. Nalevo krug, beži odatle dok još možeš! Loš predosećaj težim da slušam, pa šta košta noćenje u zvaničnom kampu, mirna glava nema cenu!
Naljuti se kao naš domaćin na nas, kad eto naše dvojice zemljaka, divno je videti poznate face u takvoj situaciji, iako se ništa praktično loše nije desilo. Odvedem nas 4 (narasla je grupa neočekivano ali nikako neprijatno) do kampa, cena prava sitnica - 42e noćenje za dve osobe. Zemljaci moraju da spavaju u žbunju, pored rečice, budžet se potpuno drugačije planira kada si na dugom putovanju.

Sutradan vozimo svo četvoro do mestašceta blizu ligurske obale, ka zapadu, upoznajemo se još bolje svo četvoro. Noćimo kod vrlo prijatne gospođe, takođe ws.org host, koja nas prima svo 4, nikakav problem što nas je duplo više nego što sam najavio pre nekoliko dana putem emaila! Svaka čast sa gospođu, popravlja mrlju ranije večeri! Pozdravljamo se to veče sa momcima, želimo im dalji uspešan put, a mi hvatamo novi voz, rani jutarnji ka Livornu, odakle nam u 9 polazi trajekt ka Korzici.
Last edited by Janic on 07 Nov 2018, 20:47, edited 1 time in total.
Janic
Posts: 29
Joined: 12 Oct 2014, 21:04

Re: Yes, of Corse! /Korzika-Toskana/

Post by Janic »

Basija, istočna obala
Osnovni plan je bio da obiđemo Korziku u krug, počevši severno, pa preko zapadne obale. Trajekt se oko podneva približava gradu Bastiji, odakle se vide impozantna brda. Znam da M. nije u kondiciji u trenutku okrećem odluku - idemo mi prvo ravnijom, istočnom obalom, dok se noge ne naviknu, plašim se šta će biti sa moralom ako odmah krenemo da penjemo 10-15% brda! Iako znam da nema na turi prevoja iznad 400m, ima ih baš dosta, tzv testerica.
Bastija je divan grad, sa lepom lukom i kafićima pored vode, odmah se oseti različita atmosfera. U Italiji ima daleko više saobraćaja, oštriji su vozači. Francuzi su izuzetno pažljivi i voze sporije, te nam je prijatno voziti pored obale, do prve plaže, gde se konačno kupamo na plaži - voda je čista, prijatne temperature, miris mediterana nas zapljuskuje! Na toj plaži vidimo i policu za razmenu knjiga, po slobodnom izboru uzimate i ostavljate knjige.
Prva tri dana prolaze u sličnom ritmu - polako pedaliranje, te 2-3 kupanja na različitim plažama, doručak na obali, ručak u hladu, uveče kamp. Kampovi su u dosta dobrom stanju, nije ni strašna cena - oko 15e za dvoje po večeri. Cene u supermarketima sasvim pristojne, jedino im je pivo po kafanama skupo - 3.5-4e. Uf, preživece se 10 dana! Istočna obala je simpatična, ima lepih scena, gradići se samo nižu, ali nas sve vreme prate visoke temperature. More je svugde perfektno čisto, ljudi kulturni, pravi odmor!

Bonifacio
Na celom putu na nas je najveći utisak ostavio grad Bonifacio na samom jugu Korzike. Stara tvrđava uglavljena na vrhu brda, velelepne jahte (iako ja tim ultrabogatima ne zavidim, meni je moj aluminijumski konjić sasvim dovoljan za dobru zabavu, tenk ju ti veri mač), sređena šetališta i ono što je najimpresivnije - bele stene koje izranjaju iz vode, te između sebe ostavljaju prilike da se čovek i okupa, ako ga ne mrzi da hoda po 15ak min, u raju! Ovo je ono zbog čega smo došli, prava stvar! :D u Bonifaciju M. hvata umor od prilično spartanskih uslova na putu, te odlučujemo za kompromis- ostaćemo 3 dana u Bonifaću, a posle se polako vraćamo na kopno. Ova odluka je bila ispravna, ispostaviće se, jer su mi ova tri dana ostala urezana u sećanju po opuštenoj atmosferi gde ne moramo da rasklanjamo šator svako veče, svakog dana smo po sat vremena vozili bicikli do obližnjih plaža (bilo je tu i ozbiljnijih brda, ali je lakše kad nisi opterećen teretom!). Po lepoti se izdvaja plaža na zapadnoj obali, odakle nas mame dalji vidici - ali oni će morati sačekati drugu priliku!

Povratak, ponovo Toskana
U dolasku iz pravca Firence, nismo bili oduševljeni toskanom. Dosta smo slušali o vinogradima, brdima itd. Međutim, tog prvog dana vožnje smo videli samo gusto naseljena, beskrajna sela i jak saobraćaj. Ukrcali smo se na trajekt na južnoj strani Korzike, iz grada Porto Vecchio, uživali na palubi ceo dan, te nastavili naš put zapadnom obalom Italije, uz Ligursko more, prešli smo od Pjombina do Livorna oko 100km, uz divne pejzaže i miris pravog mora, gde bih se rado vratio!
Povratak do kola je bio bez problema, 6h vozom, uz dva presedanja. Nije bilo srpskih cikloturista , ali sam popričao sa jednim italijanom koji je prošle godine učestvovao navodno u brevetu 650km uz više desetina hiljada metara uspona, za manje od 2 dana! Svaka ti čast, vidi se da je u treningu!

Zaključak, cene
Odmor za čistu desetku, po mom viđenju sveta i stvari! More, kultura, mirisi i obala različita od one na koju smo navikli! Da li sam vam već rekao da je najveći vrh Korzike na 2700mnv? I da planine izgledaju nestvarno u ranu zoru, dok lagano jedete doručak uz zvuk mora? Idite, vidite! Nećete se pokajati!
Za one koje brine cena, situacija je sledeća - nas dvoje smo ukupno potrošili 1050e, od čega je skoro pola otišlo na različite vrste prevoza. Svakako se može uštedeti neki evro ako biste uhvatili bus do Firence, i spavali na divlje. Voz nije preterano skup, oko 10-15e za 100km putovanja. Ipak, treba imati na umu da se u Grčkoj potroši sličan novac, a da Korzika predstavlja elitno odmaralište mediterana, te mi je posebno drago što smo je posetili unutar granica soptvenih mogućnosti.

Večera za dvoje je 30-40e, pivo 3.5, kampovi su u Francuskoj vrlo prijatni i uredni 15-22e za dvoje, u italiji su kampovi užasno skupi - do 45e!
Ono što bih svakako sledećeg puta promenio je - vreme posete! ako ikako možete da izbegnete, nemojte ići u špicu sezone, kao što smo nas dvoje to učinili!
Za kraj - evo približnog treka za one koje to zanima- https://ridewithgps.com/routes/27897511. Dobar deo ovoga smo prešli vozovima.
Post Reply