Aldinac - nepoznati deo Stare

Gde ići, kuda ići, koja mesta treba posetiti i videti, koji putevi, staze i stazice su zanimljivi

Moderator: Moderatori

Post Reply
User avatar
bluealek
Freebiking druid
Posts: 1986
Joined: 01 Feb 2005, 18:49
Location: Beograd
Contact:

Aldinac - nepoznati deo Stare

Post by bluealek »

Spremajući materijal za sledeći apdejt SCG Route mape, pažnju mi je privukao jedan totalno nepoznat, krajnje severni deo Stare planine. Selo Aldinac, zatureno od Knjaževca ihahaj kilometara na istok, nije okruženo visokim vrhovima - sve je reda veličine tek nešto preko 1000 metara, ali ono što je interesantno jeste da je skoro čitavo okruženje pod četinarima!? Sudeći po satelitskim snimcima, moglo bi tu biti interesantnih bajkerskih ruta, jer ima solidnih šumskih puteva koji se penju prema samoj graničnoj liniji. U svakom slučaju, deluje mi da je ambijent vredan zavirivanja.

Da li je neko možda bio tamo?
User avatar
Gosha
Freewheeler
Posts: 239
Joined: 28 Oct 2008, 13:19
Location: Beograd

Re: Aldinac - nepoznati deo Stare

Post by Gosha »

Ako ti nisi bio, a shumokradice ne posecuju ovaj sajt, hmmm sumnjam :D
marin
Posts: 34
Joined: 14 Oct 2005, 09:21
Location: Knjaževac

Re: Aldinac - nepoznati deo Stare

Post by marin »

Pošto živim u Knjaževcu osećam se prozvanim.
Od Knjaževca do Aldinca postoji asvaltni put, doduše uzan i loš, ali je put kojim idu automobili. Na tom putu, koji ide klisurom reke vredno je svratiti do Braneta na brani. Naime Brane je napravio jezero na potoku i do njega kuću koju izdaje, kao i ribnjak sa pastrmkama. Četinari koje vidite na GE su sađeni posle rata i sada se eksploatišu. Puteva i staza za off-road biking, koliko ja znam nema. Postoji u Knjaževcu mlado planinarsko društvo čiji članovi svakog leta naprave pešačku turu od Knjaževca do Midžora nekim graničarskim stazama i putevima. Mislim da bi kretanje tim putevima bilo pola vožnja, pola guranja sa nošenjem. Ako vas i dalje interesuje, predlažem kontakt sa planinarskim društvom, koji bih vam omogućio.
marin
Posts: 34
Joined: 14 Oct 2005, 09:21
Location: Knjaževac

Re: Aldinac - nepoznati deo Stare

Post by marin »

Kao što sam obećao, evo prvih informacija.
Moguće je voziti MTB na 90% Stare planine.
Od Aldinca je najbolje, za probu, ići šumskim putevima do Repušnice, a zatim se preko Papratne kroz klisuru i mini kanjon, spustiti na asvalt u Gornjoj Kamenici. To bi bila jednodnevna vožnja za probu severnog dela Stare.
Postoje i ozbiljnije varijante. Na primer: Iz Lokve istočno od Knjaževca, preko Gole Čuke do Aldinca, pa onda na Bele Vode i patrolnom stazom sve do Midžora ili do Babinog Zuba; tu vam je već poznat teren.
Zaječarci su vozili, i malo gurali, od Minićeva preko Novog Korita do Radičevca i onda asvaltom do Minićeva. Putopis o tome se nalazi na "onom sajtu" i zove se "U dnevnoj sobi mrkog medveda"
E sad, tu fali parče od Radičevca do Aldinca, ali to znaju valjda seljani ili šumari i lovočuvari. Sa svima pomenutim treba sesti uz kartu i natenane... Najbolje uz neko mezence i pićence, koliko da im se zadrži koncentracija. Zezam se naravno, to je veliko gubljenje vremena za nekoga ko je već pošao na put, a sa druge strane, ne možete biti sigurni da ćete dobiti pravu informaciju od nekoga kog ste slučajno zatekli na putu u selu.
Ako planirate nešto u vezi prve varijante: Aldinac - Repušnica - Papratna - Gornja Kamenica, koja je najizvodljivija za početak, trebalo bi da znate da su Repušnica i Papratna inače napuštena sela, ali da postoje neka tradicionalna okupljannja za vreme seoskih slava - zavetina i čini mi se da je to za Repušnicu "Trojica" u mesecu maju.
Nažalost niko od planinara koji idu "Hajdučkim stazama" (od Lokve do Midžora) nije zabeležio nijedan trek, ali su voljni da daju usmena objašnjenja.
Od njih sanm dobio informaciju da se 90% može preći vozeći MTB.
Za dalje informacije i pomoć, slobodno se javite na bilo koji način. Ljubitelji prirode su uvek voljni da pomognu.
User avatar
bluealek
Freebiking druid
Posts: 1986
Joined: 01 Feb 2005, 18:49
Location: Beograd
Contact:

Re: Aldinac - nepoznati deo Stare

Post by bluealek »

Marine, ovo su prilično ohrabrujuće informacije. Korisno je imati i podatke o mestima kao što je kuća za izdavanje dotičnog Braneta, jer u tim krajevima sasvim sigurno nikakve mogućnosti za organizovan smeštaj nema. Doduše, razmišljam o varijanti napuštenih sela, kojih znam da u tom delu Stare ima jako puno, ideji koja istovremeno deluje i inspirativno i sablasno... Verovatno u njima ima puno kuća u koje je moguće ući, prespavati, malo se zgrejati?

Treba iskoristiti svaku priliku za organizovanje nekih istraživačkih akcija. Doduše, za ovu sezonu je već malo kasno, jer vidim sneg napolju veje punom silinom i ako tako nastavi do kraja nedelje kako meteorolozi najavljuju, biće ga u planinama i par metara, pa se neće moći terencem čak ni uz raonik :shock: . Ali ima nekoliko jako dugačkih rečnih dolina desnih pritoka Trgoviškog Timoka koje vijugaju i po par desetina kilometara do pod sam granični greben, koje su za običnog ljubitelja prirode u Srbiji potpuna nepoznanica. A sigurno bar u nekima od njih ima lepih i zanimljivih mesta gde bi vredelo proći, ili čak provesti vreme. Mi smo se u istraživanju pretežno usredsredili na Visok kao najatraktivniji i najviši deo Stare, ali lepota se ponekad krije i u mestima koja nisu tako grandiozna.

Ako ti i ostatak Knjaževačke ekipe budete raspoloženi za neku istraživačku akciju, svakako ću da javim pre nego što krenemo u tom smeru. Mada pravih avantura, poput tog prolaska s te strane do Midžora, teško da može da bude pre maja ili čak juna iduće godine.

A što se priče sa drvosečama i seljacima tiče, obično je pažljivo posmatranje Google Earth-a korisnije od nje. Sad važi novo pravilo - "GPS gledaj, seljaka ne pitaj" 8) (jer ćeš samo da dobiješ onoliko dezinformacija koliko seljaka priupitaš, svaki priča neku svoju priču i pobrkaće ti se u glavi i ono što si znao).
marin
Posts: 34
Joined: 14 Oct 2005, 09:21
Location: Knjaževac

Re: Aldinac - nepoznati deo Stare

Post by marin »

Prva varijanta Aldinac - Repušnica - Papratna - Gornja Kamenica, ne bi trebalo da ima više od 20-tak kilometara, i moguće je izvesti je na bilo koji način, pešice, bajkom, ili džipom. Putevi su malo zarasli u rastinje i izlokani kišama, traktorima i vojnim kamionima (drvokradice), pa je problematično i kad je blato, a po snegu nemoguće. Ja sam bio na sličnom terenu potez Lokva - Aldinac pre dve nedelje i vraćao se džipom po blatu; izvodljivo je, ali je mnogo bolje sačekati da prođe zima.
Obavezno se javi ako kreneš put severne Stare, ne mogu da preuzmem obavezu za 100%, ali pokušaću da ti nađem što više informacija, a možda i neku podršku i pomoć tamo na terenu.
Oprez! Sezona lova je u toku.
User avatar
bluealek
Freebiking druid
Posts: 1986
Joined: 01 Feb 2005, 18:49
Location: Beograd
Contact:

Re: Aldinac - nepoznati deo Stare

Post by bluealek »

Gledam nešto put niz reku od Repušnice i kontam da bi i kanjon Papratske reke (nizvodno od Papratne, nakon što se put odvoji preko brda za Gornju Kamenicu) mogao biti zanimljiv? Mislim, kao krajnje letnja varijanta za canyoning, pešaka? Nema neke visoke litice, ali sudeći po 1:25000 karti deluje da je samo korito prilično kamenito, pa bi moglo da ima interesantne minijaturne tesnace, poput Brnjice. No to svakako nećemo saznati pre sledećeg leta... Sem ako neko koga znaš nije prolazio?
marin
Posts: 34
Joined: 14 Oct 2005, 09:21
Location: Knjaževac

Re: Aldinac - nepoznati deo Stare

Post by marin »

Put iz Papratne preko brda niko ne koristi, jer je neravan i kamenit, a postoji mnogo bolji put koritom reke, koji se na ulazu u Gornju kamenicu završava mini kanjonom. Pokušaću da postavim sliku, a ako ne uspem prati link, pa ćeš videti jednog bradonju sa biciklom u kanjonu. Bradonja je moj kum, a kanjon je kod zadnjih kuća u Gornjoj Kamenici. Na sledećuj slici je izlazak iz "kanjona" prema Papratnoj. Ništa od toga nije spektakularno kao mesta koja pominješ, ali zavređuje pažnju jednog zaljubljenika u prirodu i avanturiste. Takođe su vredni pomena crkva u Donjoj Kamenici iz 14 veka, i praistorijski crteži na pećinskom zidu u klisuri Korenatac, ali oni i nisu baš za pokazivanje široj populaciji (može nekome da padne na pamet da crta nešto preko njih), tako da nisam siguran da li je uopšte izvodljivo videti ih.
http://marinknjaz.fotopic.net/p46488909.html
http://marinknjaz.fotopic.net/p46488910.html
http://marinknjaz.fotopic.net/p46488913.html
User avatar
bluealek
Freebiking druid
Posts: 1986
Joined: 01 Feb 2005, 18:49
Location: Beograd
Contact:

Re: Aldinac - nepoznati deo Stare

Post by bluealek »

Heh, stvarno probijen put KROZ kanjon, ne znam kako mi nije palo na pamet da taj deo zumiram u GE, s obzirom da se jasno vidi?! Dešavaju se suženja svesti, šta da kažem... :oops:

Da, očigledno to nije ono što sam zamišljao, ali svejedno bilo bi interesantno obići. U svakom slučaju, hvala na informacijama i fotografijama - do proleća će se svakako skockati neki planovi na osnovu ovoga o čemu ovako ćaskamo tokom zime.
ywanho_bg
Posts: 21
Joined: 30 Jul 2009, 13:48
Location: Avala

Re: Aldinac - nepoznati deo Stare

Post by ywanho_bg »

Vako. Ja nisam iz Knjazevca, ali sam tamo proveo dosta vremena radeci po brdesijama u Aldincu i okolini istog.
Ta kuca koju marin pominje je u stvari mala hidroelektrana koja je prikljucena u sistem EPS-a, na kojoj je napravljena kucica sa cetiri dvokrevetne sobe i ribnjakom kalifornijske pastrmke. Asfaltni putevi su uglavnom prohodni. Kao sto je vec receno, izlokano je dosta puteva traktorima i kamionima za vucu drveta, ali su uglavnom prohodni. Mi nigde nismo imali problema sa Ladom Nivom.
Nema nekih staza koje se mogu preterano iskoristiti za biking jer ce biti mnooooogo vise guranja nego same voznje.
Zaboravih da napisem da je tu kucicu koja je pogodna za smestaj napravio bivsi harmonikas i pevac Kana, tako da ako bude dobro drustvo koje hoce malo muzike na uvce, verujem da mu nece biti problem da udovolji gostima. Pozz.
granicar
Posts: 1
Joined: 22 Jun 2010, 17:32

Re: Aldinac - nepoznati deo Stare

Post by granicar »

posle 15god.sam hteo da pronadjem mesto gde sam ziveo 9meseci i vido da vas zanima selo aldinac.dali ste bili tamo i ako jeste kako vam se svidja
Milan Repusnica1989
Posts: 1
Joined: 15 Aug 2011, 18:09

Re: Aldinac - nepoznati deo Stare

Post by Milan Repusnica1989 »

Video sam ovu temu i mislam da mogu bar malo da pomognem. Rodjen sam u Knjazevcu i dosta znam o tom delu Stare planine, jer je moj otac rodjen u Repusnici. Put od Knjazevca do Repusnice vrlo dobro poznajem, prolazim tamo ne tako cesto, ali sigurno 7-8 puta godisnje. Do Repusnice stizem putem preko Aldinca, a vracam se za Knjazevac nizvodno, tj. preko Papratne. Put je i te kako prohodan, jer sam puno puta prolazio i putnickim vozilom. Preko leta ni jedno od ovih sela ne izglada kao sto se pise u novinama,tj "mrtvo". Ta kuca za odmor se nalazi u selu Gradiste koje se nalazi pre Aldinca iz pravca Knjazevca i zove se "Debela stena", medjutim i u Aldincu, Repusnici i Papratni postoje kuce u kojima se moze prenociti, ili boraviti i po nekoliko dana.
Post Reply