Tura maj 2007, 1. deo, Jastrebac i Kopaonik

Najave planiranih bajkerskih, planinarskih i ostalih aktivnosti u prirodi

Moderator: Moderatori

Post Reply
markowe
Freebiker
Posts: 52
Joined: 19 Apr 2006, 14:23
Contact:

Tura maj 2007, 1. deo, Jastrebac i Kopaonik

Post by markowe »

Pozdrav,

Jedna grupica nas planira jednu turu za kraj aprila ili pocetak maja gde bismo presli jedan dobar deo Srbije, ali iskljucivo planinskim puteljcima, po mogucnosti.

Jedna ideja je da krenemo otprilike od Nisa, i da zavrsimo negde kod Valjeva, i dobrog starog Povlena/Medvednika. Ukupno bi to trajalo jedno 5 dana (?!)

Naravno, na takav put se ne krece tek tako, pa vec sad planiramo, a posto vas verovatno ima ovde koji ste vec "overili" vecinu tih predela, obracam se vama, freebikerima, za pomoc.

Prvi deo bi mogao da izgleda ovako (izvoli, Google Earth) -

Image

(ne znam kako tu da ubacimo Djavolju varos, malo je van trase...)

Pa mi treba pomoc vas "mestana" koji su vozili ove predele - sta mozete da nam kazete o njima, posto nemamo pojma, osim da hocemo tuda, a da bude brdovito i sumovito...! Znaci, prvenstveno me zanima Jastrebac, a zatim i Kopaonik!

http://www.itsgottabered.com/MTB-Serbia/
User avatar
bluealek
Freebiking druid
Posts: 1986
Joined: 01 Feb 2005, 18:49
Location: Beograd
Contact:

Post by bluealek »

Ako te pre svega zanima Jastrebac, pa zatim i Kopaonik, zaista je tu nemoguće ubaciti Đavolju Varoš, baš nije usput. Meni inače zamisao spajanja Jastrepca sa Kopom deluje sjajno, i mogu reći da me ideja baš privlači.

Na žalost, ono što znam o Jastrepcu nije dovoljno, jer sam tamo bio samo jednom (mada znam ponešto i iz tuđih priča). Ono na šta morate da računate (pogotovo tako rano u proleće) jeste da je Jastrebac jedna od najvlažnijih planina u Srbiji. Čak i kad je drugde potpuno suvo, tamo mestimično treba računati na blato do kolena. Ovo se pre svega odnosi na Veliki Jastrebac, odnosno na prostor zapadno i severno od Đulice. Za put do Đulice nije problem, jer od Malog ka Velikom Jastrepcu vodi širok i solidan grebenski makadamski put. Problem nastaje kuda dalje. Jedina varijanta koju sam ja pronašao bila je da se Đulica zaobiđe severnom padinom, putem koji na visini od oko 1000-1100 m manje više drži izohipsu kroz amfiteatar između Đulice i Zmajevca, odnosno preko sliva Srndaljske reke. Taj put ćete pronaći tako što ćete kod šumske kuće na Partizanskim vodama, jedno kilometar pre Đulice, skrenuti strmo nizbrdo na sever, i onda jedno 700-800 m niže uhvatiti mali spojni puteljak levo, ili se spustiti još toliko dole, pa izbiti na sam taj put. Sudeći po kartama trebalo bi da postoji slična varijanta puta i sa južne strane Đulice, ali ta varijanta uglavnom kasnije gravitira selima južno od Jastrepca i ne čini mi se kao dobra solucija za povezivanje sa Kopom.

Pomenuti put severnom stranom Đulice jeste prilično solidan (doduše, i on postaje sve više zarastao kad prođete Zmajevac i počnete obilazak ka zapadnoj strani tog grebena), ali je veoma zaobilazan i vrlo je verovatno da ćete, krenete li njime, u nekom trenutku zanoćiti u zelenom i vlažnom gustišu koji podseća na Amazoniju. Uopšte, Jastrebac je na mene ponajviše od svih mesta u Srbiji ostavio uprava takav utisak, nekih vlažnih, bujnih tropskih šuma u kojima zelenilo (kao i blato) guta sve što u njih zabasa. Na Đulici se nalazi vojni relej, pa ne znam kakve su mogućnosti da pokušate da pratite sam greben (manje solidnim šumskim puteljcima u nastavku Đulice), jer biste tako drastično skratili kilometražu. U svakom slučaju, deluje da ćete preko Jastrepca imati dosta gurke i mislim da je prilično izvesno da ćete se pogubiti ako nemate GPS i pažljivo isplaniran put pre nego što se upustite u tu avanturu. Čak ni likovi koje srećete na terenu (šumari, lovci, drvoseče) uglavnom ne umeju da vam daju jasne instrukcije za probijanje tuda. Dakle definitivno jako, jako divlja planina, sa konfiguracijom terena koja izaziva konfuziju u glavi čak i kad ste savršeno kartografski opremljeni. Vi ćete pretpostavljam voziti bez pratnje, što znači da ćete biti natovareni brdom stvari, što vam dodatno otežava probijanje preko takvog terena. Nakon što se jednom izborite sa Jasterpcem, Kop će vam izgledati kao "šetnja" :D . U svakom slučaju ne upuštajte se u Jastrebac bez pažljivog razmatranja svih aspekata, a ne bi bilo zgoreg prethodno napraviti jednu istraživačku akciju tamo u kojoj bi se moguće trase proverile.
User avatar
mixitron
Posts: 528
Joined: 23 Jun 2006, 22:44
Location: Tihi glas u tvojoj glavi.
Contact:

Post by mixitron »

Treba uzeti u obzir i mogućnost da uletite u ono jelensko lovište, tj. da poljubite žicu (i obilaznicu...) i da vas jeleni odrasli uz ljude pojure ako rešite da forsirate kroz lovište.
NE znam gde je to tačno na Jastrepcu, pa sem ove opaske nisam od pomoći
IRalic
Freebiker
Posts: 1786
Joined: 29 Mar 2005, 23:59
Location: Home is where the bike is :D
Contact:

Post by IRalic »

bluealek wrote: Za put do Đulice nije problem, jer od Malog ka Velikom Jastrepcu vodi širok i solidan grebenski makadamski put. Problem nastaje kuda dalje.

Pomenuti put severnom stranom Đulice jeste prilično solidan (doduše, i on postaje sve više zarastao kad prođete Zmajevac i počnete obilazak ka zapadnoj strani tog grebena), ali je veoma zaobilazan i vrlo je verovatno da ćete, krenete li njime, u nekom trenutku zanoćiti u zelenom i vlažnom gustišu koji podseća na Amazoniju. Uopšte, Jastrebac je na mene ponajviše od svih mesta u Srbiji ostavio uprava takav utisak, nekih vlažnih, bujnih tropskih šuma u kojima zelenilo (kao i blato) guta sve što u njih zabasa. U svakom slučaju, deluje da ćete preko Jastrepca imati dosta gurke i mislim da je prilično izvesno da ćete se pogubiti ako nemate GPS i pažljivo isplaniran put pre nego što se upustite u tu avanturu. Čak ni likovi koje srećete na terenu (šumari, lovci, drvoseče) uglavnom ne umeju da vam daju jasne instrukcije za probijanje tuda. Dakle definitivno jako, jako divlja planina, sa konfiguracijom terena koja izaziva konfuziju u glavi čak i kad ste savršeno kartografski opremljeni. Vi ćete pretpostavljam voziti bez pratnje, što znači da ćete biti natovareni brdom stvari, što vam dodatno otežava probijanje preko takvog terena. Nakon što se jednom izborite sa Jasterpcem, Kop će vam izgledati kao "šetnja" :D . U svakom slučaju ne upuštajte se u Jastrebac bez pažljivog razmatranja svih aspekata, a ne bi bilo zgoreg prethodno napraviti jednu istraživačku akciju tamo u kojoj bi se moguće trase proverile.


Jaoj Sale,meni vec krenula mast na lanac! mhm,ovaaj,voda na usta .. :D

Kad idemo da istrazujemo ? :-)



`
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)
------------------
http://velomotion.weebly.com

Image
markowe
Freebiker
Posts: 52
Joined: 19 Apr 2006, 14:23
Contact:

Post by markowe »

Hvala na iscprnim informacijama!

Uf, zvuci veoma divlje odjednom. A ja sam to zamisljao kao neku vecu Frusku goru otprilike, gde Nislije-biciklisti samo spartaju po celi vikend! Samo se uputimo na "Partizanski put"... po grebenu... i cas posla!

Srecom, imacemo automobilnu podrsku verovatno. U nekom smislu me privlaci ideja da krenemo potpuno solo, ali mozda jos nismo za to... Tako da ce tovar biti malkice laksi, mozda.

Zmajevac ne mogu da lociram na mapi, pa nisam siguran tacno na koju rutu mislis, ali mi je zanimljivo da si krenuo severno od Djulice - pitam se da li bi mozda bilo "suvlje" sa juzne strane, kao sto to biva po planinama u mom skromnom iskustvu... Pa da izbegnemo malo tu prasumu! U svakom slucaju, nemamo preku zelju da se vucemo kroz pola metra blata...

Izgleda da ce GPS morati da udje u igru... Savrseno kartografski opremljeni sigurno necemo biti, dokle god ne pocnu da prave normalne mape, da ne moramo da krademo "drzavne tajne" samo da bismo dosli do njih. Nismo jos isprobali GPS, pa cemo morati malo da se informisemo, ali ne bojimo se tehnologije, pa pretpostavljam da cemo se sa tim snaci.

Svaka dodatna informacija je dobrodosla, a za Kop, interesuje nas i taj "macji kasalj!" - ponavljam, nasa zelja je da izbegavamo utabane, tj asfaltirane puteve gde mozemo!

Hvala jos jednom!

http://www.itsgottabered.com/MTB-Serbia/
markowe
Freebiker
Posts: 52
Joined: 19 Apr 2006, 14:23
Contact:

Post by markowe »

P.S. U principu smo vrlo otvoreni za saputnike, koji bi nam se makar prikljucivali tu i tamo (mada nas je vec 6. za celu turu, pa je mozda vec mnogo). A ako neko od vas hoce da malo ispipa teren pre pocetka maja, onda takodje vrlo dobrodosla svaka informacija sa mestinog lica!!

http://www.itsgottabered.com/MTB-Serbia/
User avatar
bluealek
Freebiking druid
Posts: 1986
Joined: 01 Feb 2005, 18:49
Location: Beograd
Contact:

Post by bluealek »

Igore, po onome što sam video pretprošlog juna kad sam bio na Jastrepcu rekao bih da pre leta nije vreme za ovu planinu. Bio sam tamo kad sam vozio onog amerikanca biologa u potrazi za nekim retkim biljkama. Zavukli smo se u šumu sa poprilično optimizma i sa uverenjem da je taj put sasvim solidan, da bi posle puuuno kilometara probijanja kroz neprekidan zeleni tunel oko nas bilo sve više paparati, koja je rasla i po sredini puta, tako da sam je obarao branikom napredujući sve sporije. Na kraju se stvar pretvorila u neku vrstu timskog rada, odnosno čovek je izašao iz kola kako bi ispred džipa sklanjao popadalo granje i debla, povremeno sam morao i ja da izađem da mu pripomognem za veće balvane. Sve smo sporije napredovali, krošnje su bile sve gušće i sve višlje, egzotične biljke sve brojnije, mrak sve bliži i u nekom trenutku smo već počeli da sumnjamo da ćemo ikada izaći odatle, sve je nekako više ličilo na "začaranu šumu" :) . Da ne pominjem vodu i blato koga je bilo na svakom koraku, tlo je mnooogo vlažnije nego recimo na Kučaju i na nekoliko mesta su me samo blokada diferencijala i redukcija spasli beznadežnog zaglavljivanja. Posle svega (a uspeli smo da se dokopamo asfalta u dolini gde je hotel i Limarov dom tek negde oko 21:30, već po mrklom mraku) mislim da se više nije moglo provaliti koja je fabrička boja džipa :D . Mogu samo da zamislim kako bi čitavo ovo iskustvo izgledalo na bajsu... A i koliko bi trajalo :roll: . Dakle markowe, jeste Fruška Gora (barem po sastavu tla) ali u onom najekstremnijem smislu poimanja Fruške, pa na kub, sa 3x većim visinskim amplitudama. Pomalo jezivo, a? 8)

Bez zezanja, zaista bih voleo da odem ponovo tamo jer planina jeste izazovna, a daleko od toga da sam je upoznao. Sem toga je i ogromna, tako da oni koji krenu gore moraju da budu spremni na sve - znojenje, blatnjavljenje, lutanje, eksperimentisanje... A onda noćne analize gde smo u toku dana zabrljali i kako bismo sutradan mogli da pronađemo neki pametniji put.

Markowe, nemam ništa protiv da idemo na Jastrebac zajedno, a voleo bih i da imam vremena malo češće da spojim po dosta dana za nekakva putovanja na biciklu u pravom smislu reči, ali na žalost količine slobodnih dana i godišnjeg odmora su ograničene, pa se to u praksi uglavnom svodi na vikend varijante, eventualno ponekad ukraden treći dan. Svakako ću vam pomoći u obezbeđivanju optimalnih trekova i mapa, oko toga budite bez brige, kada dođe vreme pozabaviću se time. Zmajevac je inače prvi vrh u onom kraku koji se od Stracimira (2,5 km vazdušne linije zapadno od Velike Đulice) odvaja ka severu i faktički otežava stizanje do doline Lomničke reke.

Trenutno sam još uvek pod utiskom subotnjeg potpuno nestvarnog probijanja do Mikulja po vejavici kakvu sam retko u životu viđao, sa željom da prvi prolećni termin kada budem imao malo više vremena potrošim da odem gore, podignem šator nešto niže manastira i napravim koliko god mogu dana freestyle bajkerskog tumaranja sa pozicije Mikulja kao centra sveta, jer taj prostor (sem što je SAVRŠEN za MTB) zrači nekim vrlo posebnim mirom...

Dakle Igore, Nevene, Nikola i ostala hardcore Kučajska ekipo, u sledećem kampovanju na Kučaju Mikulj nam je definitivno BAZA 8)
IRalic
Freebiker
Posts: 1786
Joined: 29 Mar 2005, 23:59
Location: Home is where the bike is :D
Contact:

Post by IRalic »

bluealek wrote:Dakle markowe, jeste Fruška Gora (barem po sastavu tla) ali u onom najekstremnijem smislu poimanja Fruške, pa na kub, sa 3x većim visinskim amplitudama.

Extremna Fruska pa puta 3 ? :D

Znaci OVO,pa puta 3 ;-)


Image

(copyright Buba&Misa)


Ja sam za :)
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)
------------------
http://velomotion.weebly.com

Image
markowe
Freebiker
Posts: 52
Joined: 19 Apr 2006, 14:23
Contact:

Post by markowe »

Hvala opet na opsirnom opisu, ha ha! Nadam se mi neces zameriti, malo sam te citirao na svom blogu, posto hocu malo da pratim ove pripreme za putovanje - verovatno cemo iskoristiti put, kakav god bude bio, da malo vise promovisemo Srbiju kao MTB destinaciju, pa nam treba sto vise toga na engleskom - moguce da cemo izmuvati clanak u nekom casopisu. A par mojih saputnika, Englezi, treba takodje da prate planove za putovanje, pa taman da tamo malo vide sta im smeram :)

A zvuci jezivo! Ja nemam najmanju zelju da mi bicikl ovako izgleda posle, niti da se pogubim u prasumi! To ipak treba da bude uzivanje. Nadam se da cemo naci neke barem malkice utabanije puteve, jer ovuda ocigleno niko ne prolazi, pogotovo ne na bajsu!

Inace, vidim i taj amfiteatar koji si spomenuo, sad kad sam iskosio sliku sa NASE - bas zanimljivo!
User avatar
bluealek
Freebiking druid
Posts: 1986
Joined: 01 Feb 2005, 18:49
Location: Beograd
Contact:

Post by bluealek »

Istini za volju, samo 2 dana pre tog savršeno sunčanog i lepog dana kad sam bio na Jastrepcu u čitavoj zemlji je pala enormna količina kiše, recimo neki delovi puta od Šušare ka Grebencu u Deliblatskoj su se tom prilikom bukvalno pretvorili u JEZERO. A onako gustoj šumi sa ilovačom kao podlogom ipak treba malo više vremena da upije toliku vodu, tako da možda Jastrebac u nekim normalnim klimatskim prilikama nije BAŠ TOLIKO blatnjav koliko ga se ja prisećam. Ako se setimo kakve su oscilacije u tvrdoći podloge na većini nas dobro poznatoj Fruškoj, lako bi moglo da se desi da se slična stvar dešava i sa Jastrepcem. Ali još uvek sam ubeđen da tamo ne treba ići po kiši, i malo posle kiše, kao i prerano nakon otapanja snegova.
User avatar
bluealek
Freebiking druid
Posts: 1986
Joined: 01 Feb 2005, 18:49
Location: Beograd
Contact:

Post by bluealek »

Markowe, priznajem da si me ovom pričom o proputovanju koje bi počelo od Jastrepca i nastavilo se preko Kopa zaintrigirao u dovoljnoj meri da onaj crvić geografskog fetišiste u meni kljuca i stalno nešto zagledam mape i izvlačim linije u potrazi za THE PERFECT RIDE-om 8) . Ko zna, možda čak rešim da vam se pridružim za 1. maj umesto odlaska na Kučaj - pretpostavljam da merkate taj termin?

Elem, nedoumice u prolasku Jastrepca su pitanje provere mogućnosti za prolazak onim centralnim delom oko Đulice, koje ćemo nadam se blagovremeno razjasniti; ostatak puta preko Jastrepca svodi se na dosledno držanje grebena. Sad još samo treba da odlučite da li želite i Mali Jastrebac da zajašite već na samom početku grebena (negde iz smera Velikog Drenovca), ili ćete se zadovoljiti hvatanjem grebena od onog turistički uređenog područja u njegovom zapadnom delu. U svakom slučaju, logični završetak putešestvija preko Jasterpca jeste spust sa grebena u selo Bogiše, pored jezera Ćelije.

Sad se postavlja pitanje - kuda ide naredna etapa? Imajući u vidu tvoju preferencu šumskih puteva nad asfaltom, ne bi bilo logično da se nastavi asfaltom prema Brusu, niti da se traži bilo šta severnije, ka Aleksandrovcu, jer je to isuviše naseljeno područje gde nema makadamskih puteva koji prolaze kroz atraktivne predele. Ono što se meni čini kao logičnija solucija jeste da se asfaltom ide samo nekoliko km, do Razbojne, a da se odatle skrene na šumski put koji se penje na Lepu Goru i na suprotnoj strani se kod Male Reke spaja sa putem prema Blaževu. Odatle dalje do Kopa imate put koji je većim delom asfaltni, ali verujem da vam to neće biti hendikep, jer se ne radi o nekoj od glavnih saobraćajnica, tako da je tu automobilski saobraćaj simboličan.

Od Blaževa se lagano penjete i preko prevoja Mramor stižete do Brzeća. Tu zapravo imate jednu vrlo zanimljivu alternativu asfaltnom usponu na Kop, ukoliko sa samog Mramora uhvatite šumski put koji ide uz Duboku i preko Kneževskih Bara izbija na Kopaoničku visoravan. Ja sam tuda prošao samo zimi, na skijama, ali iz onoga što sam video prilično sam siguran da je taj put leti prelep (doduše, 1. maj je za Kopaonik daleko od leta).

Za nastavak preko Kopa i dalje od Kopa imate razne opcije, ali ono što bih vam ja načelno preporučio kao smer jeste da prečite ka Željinu, Goču i Stolovima. Jedna od mogućih varijanti bila bi preko "ravnog" Kopaonika ka Jošaničkoj Banji, paralelno sa asfaltom kroz četinarsku šumu, a druga varijanta bila bi da preko Rendare uhvatite put za Crnu Glavu, koji kod Mečkara izbija na asfalt Jošanička Banja - Aleksandrovac.

Dalje za put prema Željinu imate dve logične varijante. Ako želite što manje kilometara da provedete na asfaltu, možete da skrenete uz put koji ide uz Veliki potok malo iza sela Jelakci, a zatim se penje na greben i preko Oglavlja stiže na Željin. Nešto lakši put je da ostanete na asfaltu do Ploča, gde ćete uhvatiti put ka Stanojčićima i odatle izbiti na Željin. Od Željina preko Ravne planine do Goča ima nekoliko varijanti koje po karti deluju vrlo lepo, a sve prolaze kilometrima kroz guste šume. Ako ste dovoljni entuzijasti možda biste čak mogli da uhvatite i greben Ravne planine, pa preko Planiničkog Čukara i Zlog Čukara da stignete do Kavgalije, najvišeg vrha Studene planine, odakle biste se spustili u dolinu Ibra i nastavili dalje ka Čemernu putem koji ćemo razmotriti u sledećoj etapi. Alternativa je da se sa Ravne planine spustite u dolinu Gvozdačke reke, pa od Brezne da uhvatite uspon ka Čikeru i Stolovima. Tu će vam Aca bolje od mene reći da li postoji neki razuman spust prema Bogutovačkoj Banji (ako je suditi po onoga što smo videli kad smo išli na Stolove, deluje da ima), odakle biste nastavili uz reku Lopatnicu i posle dužeg vijuganja jednim lavirintom šumskih puteva izbili na asfalt Ivanjica - Guča. A možete da se opredelite i za solidniji put, preko Kaone. Od Guče preporučujem da preko Jelice izbijete direktno na Ovčarsko-Kablarsku klisuru i dalje preko Gojne Gore i Kamenice da priđete Divčibarama.

Mislim da je to otprilike ono što si zamislio, ali se bojim da će vam za to trebati i više od 5 dana, posebno ako se budete namerno usporavali opredeljujući se u većini slučajeva za teže varijante od mogućih puteva.
markowe
Freebiker
Posts: 52
Joined: 19 Apr 2006, 14:23
Contact:

Post by markowe »

Uf, nikako da detaljno proucim tvoj iscrpan post, a ne verujem ni da cu uspeti dok se ne uputimo tamo!

Puno si nam pomogao da donesemo vaznu odluku, a to je verovatno da se NE upustamo u tu avanturu ovaj put, vec da je ostavimo za neku posebnu turu. Nije nam cilj da se bas unistimo u samom startu na nekom potpuno nepoznatom i pomalo rizicnom terenu. A mislim da si u pravu i sto se tice vremena koji smo sebi ostavili za taj put, da 5 dana nece biti dovoljno za sve to.

Tako da je sad ideja da nam Kop bude prva velika prepreka, a sto se tice daljeg puta, nesto merkamo Goliju, a da mozda krenemo na Kop negde iz relativne ravnice izmedju Leskovca i njega. Tu bi mozda uspeo i da vidim tu Djavolju varos...

Pa cu malo konkretnije ovde da iznesem tu varijantu uskoro, ali mislim da je ovo mozda mudrija odluka - ja sam jos mlad i zeljan avanture, pa bi se upustio u Jastrebac, ali ostatak ekipe je malo stariji, pa je glas razuma progovorio...!

A ako neko hoce da smisli neku zasebnu turu preko Jastrebca (Jastrepca?!), vrlo sam zainteresovan!

A sto se tice "otvaranja sezone", idemo tamo da ponovo snimim sta se sve predlaze...!

marko

MTB-Serbia
markowe
Freebiker
Posts: 52
Joined: 19 Apr 2006, 14:23
Contact:

Post by markowe »

Evo, Aleče, malo sam detalnije proucio tvoje objašnjenje ove rute. Naročito sam proučio - obzirom da ipak verovatno nećemo preko Jastrepca ovaj put - ovaj prvi deo: Razbojna - Lepa Gora - Blazevo - Mramor - Kopaonička visoravan. Videcemo tacno odakle cemo da krenemo, ali ovo mi deluje razumno, ako mislimo da "osvojimo" Kop a ne samo da pocnemo sa njega.

Nisam još proučio ono "kuda dalje", ali planiramo da ciljamo na Goliju posle toga, a ja bih voleo posle toga na Čemernicu, deo Zlatibora, pa dalje na Povlen, ali o tom po tom, pa ne znam koliko se to uklapa sa tim daljim pravcemo koji si predlozio.

Inace, konacni datumi ce verovatno biti kretanje: ponedeljak 30. april - pa da stignemo u petak vece, nadamo se! Ko je zainteresovan da nam se prikljuci negde, vrlo smo otvoreni!

Ono što je sigurno je da moram da pribavim mape, svakako za ovaj deo koji sam gore naveo, pa je svaka pomoć dobrodošla. Nesto vidim na NASA Worldwind, ali to je dosta ograniceno.

Inače, naša preferenca šumskih puteva naspram asfalta jeste zbog saobraćaja, ali takođe i zbog veće divljine i prirodne lepote koju to obično podrazumeva, kao i onog milog krckanja pod gumama... ahhh....

Pozdrav,

marko

MTB-Serbia
Post Reply