Unapređenja sajta, foruma i galerije

Vaša pitanja i predlozi u vezi ovog foruma i Freebiking sajta, kao i administratorska obaveštenja.

Moderator: Moderatori

Post Reply
User avatar
bluealek
Freebiking druid
Posts: 1986
Joined: 01 Feb 2005, 18:49
Location: Beograd
Contact:

Unapređenja sajta, foruma i galerije

Post by bluealek »

Evo nakon puno godina da se kao osnivač Freebikinga i administrator foruma oglasim, u nadi da će ovaj forum u budućnosti možda ipak imati još neku vrednost osim muzejske.

Zbog činjenice da na tehničkom unapređenju sajta i foruma ništa nije rađeno više od 10 godina, sajt je bio u riziku da prestane da funkcioniše usled zastarelosti verzije php-a na kojoj radi. VPS server na kojem se nalazio takođe je radio na zastareloj verziji Linux-a (CentOS 7), tako da je migracija sajta na savremeniji VPS server u poslednje vreme postala urgentna. Forum je terala neka praistorijska verzija phpBB softvera, koja nije bila kompatibilna sa php-om novijim od 5.6, tako da je njegovo unapređenje na aktuelnu verziju 3.3.11. bilo vrlo škakljiv posao, jer je trebalo ne samo uraditi apgrejd samih fajlova i baze, nego to sve tako sinhronizovati da u pravom trenutku tog procesa php na kojem forum "trči" bude prešaltan na neki noviji (na kraju smo uspeli da ga poteramo na php-u 8.2). Dvaput je stvar pukla i forum vraćan iz bekapa, treći put je uspelo. Sve je sačuvano, i kompletna baza poruka i korisnički nalozi, tako da, ako ste nekada imali nalog na forumu, možete se ponovo ulogovati sa svojim korisničkim imenom i nastaviti gde ste stali u komunikaciji. Aktuelne verzije samog phpbb softvera i php-a garantuju još puno godina neproblematičnog rada. Bez obzira na potpunu dominaciju društvenih mreža nad forumima poslednjih godina, mislim da forumi nisu rekli svoju poslednju reč, i da je sadržajnost i laka dostupnost informacija koje se na njima objave njihova najveća prednost nad društvenim mrežama.

Još jedan segment sajta je takođe uspešno prebačen na novi server, iako su raspoložive informacije govorile da bi i njegov rad sa novijim verzijama php-a mogao biti problematičan, a to je Menalto Gallery softver, u kojem su pohranjene na hiljade naših fotografija, sortiranih u foto albume. Njemu možete pristupiti na adresi gallery.freebiking.org. Čim nađemo siguran način da dotični apgrejdujemo na verziju 3.1.5, koja će nam garantovati kompatibilnost sa verzijama 8.x php-a, to ćemo i učiniti (za sada je i ovako, na verziji 7.4, potpuno funkcionalan).

Što se glavnog dela sajta tiče, Wordpress tema na kojoj je do sada radio, kao i plaginovi koji su korišćeni za aktiviranje svih elemenata funkcionalnosti koje je imao, bili su 15 godina stari, potpuno zastereli i 100% inkompatibilni sa bilo kojim php-om novijim od 5.6. Tako da je njegovo prebacivanje na server koji radi isključivo sa novijim verzijama php-a podrazumevalo isključivanje bukvalno svih plaginova koji su bili aktivni i šaltanje teme na neku od raspoloživih modernih. Time je praktično samo kompletan sadržaj sajta sačuvan, a njegov grafički izgled i način pristupanja svim elementima funkcionalnosti moraće da se rekonstruiše od nule, dakle jednostavnije rečeno, predstoji nam ozbiljan posao na potpunom redizajnu sajta. Nismo u cajtnotu, za to sada vremena ima, tako da ne bih da obećavam nikakve rokove kada će taj posao biti završen - kad bude bilo, biće. Za sada je uključen ekran održavanja, sa informacijama kako pristupiti forumu i galeriji.

Toliko od mene za danas, želim vam ugodan dan i prijatno korišćenje foruma 8)
User avatar
arxmilan
Freebiker
Posts: 279
Joined: 26 Apr 2009, 23:55
Location: BEOGRAD

Re: Unapređenja sajta, foruma i galerije

Post by arxmilan »

Zdravo Sale,

Hvala puno na tvom vremenu i trudu da sacuvas ovaj forum, kako u smislu datoteke i uspomena istovremeno i na sansi da mozemo dalje da ga koristimo.
Idem samo pravo
gledam samo pravo
mnogo tuge iza mene
ali za to mi nije stalo.

I dalje idem pravo
i mislim ono pravo
sve sto prodje pored mene
za to mi nije zao !
Post Reply