Ćao društvo,
Malo sam se igrao sa Orux Maps-om koji svi hvalite, i u suštini mi se dopada kako radi, nije preterano komplikovan, a vrlo je fleksibilan kad je kartografska podrška u pitanju. Naročito mi se dopada koliki izbor on-line mapa podržava, a još više mi se dopada što na vrlo jednostavan način od svake od tih on-line mapa može sam da generiše off-line mapu, do onog stepena zuma koji mu zadaš (s tim što preko stepena 15 baš ume da potraje njihovo skidanje čak i preko wi-fi-ja, a i same mape umeju da budu ihahaj gabaritne, pa kartica od 16-32 GB nije naodmet).
Ono čime se do sada nisam igrao to je konverzija kalibrisanih Ozi Explorer mapa za Orux Maps. Za to beše postoji neka desktop aplikacija za PC? Kako to funkcioniše, ako je neko probao?
U načelu, nemam ambicija da ga koristim sa topo-kartama, već ga vidim samo kao sekundarni GPS na kome držim satelitsku kartografiju uz Garmin u kojem su topo karte i trekovi. To se pokazalo kao dobitna kombinacija za karpatske istraživačke ture tokom leta (dva GPS-a uporedo - na jednom topo karta, na drugom satelitski snimci).
Peđa je zaključio da ću uz Orux Maps da zaboravim na Garmin, sa čime se ipak ne bih složio, jer je Montana pouzdanija, robustnija i praktičnija sprava u svakom pogledu - jednostavno dedicated GPS nema adekvatnu zamenu u sve-u-jednom spravi kakav je mobilni telefon. Ipak ni Android nije bez bagova, i njemu se tu i tamo desi da se zaglupi, mada nema nekog jasnog obrasca. Verovatno ima neke veze sa pozadinskim aplikacijama koje su aktivne, kvalitetom spoljnjeg napajanja, a možda i sa verzijom sistema.