Savet za kupovinu bicikla

Održavanje, popravke, prepravke...

Moderator: Moderatori

Post Reply
User avatar
random
Posts: 148
Joined: 11 May 2006, 23:59
Location: NBGD

Savet za kupovinu bicikla

Post by random »

Nameravam da kupim bicikl koji bih vozio uglavnom po asfaltu (i po ravnom i po brdu, vise po ravnom), ali povremeno i neku offroad turu. Budzet je do 250, eventualno 300 evra. Po mojoj proceni (nisam bas ekspert za bicikle), dobar bi bio neki trekking bajs, oni uglavnom imaju po 28'' tockove, mada sa druge strane nisam siguran koliko mogu taj precnik i sirina tockova (nisam imao prilike da uporedim sirinu tocka obicnog MTB-a i trekking bajka, a na prvi pogled se bas ne moze utvrditi jer trekking dolaze sa uskim slik gumama pa to otezava procenu) da smetaju pri offroad turama, najvise me brine sirina (zbog voznje po makadamu, da li su ti tockovi dovoljno siroki da moze da legne neka dovoljno siroka kramponka i resi stvar). Izdrzvljivost i pouzdanost delova se podrazumevaju. Aluminijumski ram. Od novih bicikala video sam u Intersportu Nakamura Highlander za 25000 din. na popustu, menjaci pozadi Deore, napred Suntour CR-328 (valja li to?), rucice Deore, 27 brzina, prednja viljuska Suntour NRX-6500 LO, kocnice Tektro 845 AL (V-Brake), rucice kocnica RS 360A. Sa Capriolo-m ne bih eksperimentisao, sto se tice Polara ima li neki dobar? Nisam siguran da se za te pare mogu naci novi Scott i Giant. Za polovan bajs na sta bi trebalo obratiti paznju, gde pogledati, koji delovi bi mogli da udju u konfiguraciju imajuci na umu sve navedeno, mozete li preporuciti neki sa berze (velicina rama 20''-21'')? U slucaju Shimano menjaca, ispod koje klase ne bi trebalo ici? Mozda se u medjuvremenu setim jos necega, ali to je to za sada. Hvala unapred.
User avatar
mixitron
Posts: 528
Joined: 23 Jun 2006, 22:44
Location: Tihi glas u tvojoj glavi.
Contact:

Post by mixitron »

26" točkovi su čvršći i izdržljiviji, što treba uzeti u obzir ako kad-tad planiraš offroad.

Za kintu kojom raspolažeš teško da ćeš naći DOBAR novi bicikl, mada mogu da izrone prihvatljivi.

Na polovnjacima pogledaj u kakvom su stanju zupčanici (ne smeju da odstupaju od izgleda zupčanka na novom ili normalno voženom bajku sem po pitanju iguljenosti boje), ima li lufta u patroni (oseti li se 'disanje' kad dohvatiš obe kurble i probaš da ih zaljuljaš levo-desno), da li menjač menja kako bi trebao, može li amort da se lako sabije /ne bi treba/, i ima li lufta u nogicama (klati se kad zakočiš prednjim točkom i probaš da pomeriš bajk)

Za to 'šta od opreme valja', prekopaj malo starije postove. Imaš i raspravu odmah ispod tvoje.

Ne zaboravi, ne treba ti race-ready svemirski bajk da bi smeo da izađeš napolje i vozaš se nekoliko sati (pa i više, ako si krenuo na put), ali ako za istu kintu imaš bolju opciju, zašto da ne? :)
IRalic
Freebiker
Posts: 1786
Joined: 29 Mar 2005, 23:59
Location: Home is where the bike is :D
Contact:

Post by IRalic »

Ta Nakamura zvuci primamljivo po ceni,e sad,bas detalje opreme ne znam,
ali ako ima Deore menjac i Deore rucice,to je vec nesto ;) a za manje od 300 evra.


Ako planiras voznju van puta,28" tockovi su problem (ja probao)
Ovde nema sirokih guma da se kupe.
Najsire sto zam nasao je bila 37mm Continental Twister kramponka,polovna naravno.

To nije sa offroad,to je cyclo-X guma.Tanka i brza.
Skreni na neki los put,i obices felnu o prvi veci kamen.

Zato ti savetujem da ostanes dalje od 28" i uzmes 26"
Za 26" imas svih guma,od 23mm tankih drumaskih u trkackom stilu,
do 60mm (2.35") kramponki
i svaka moze da se uglavi u ram.
Na nekim treking ramovima moze biti problem staviti gumu siru od 42mm.
Kada ides sire od toga,to vec postaje popularno zvani 29" tocak,
odnosno 622 (28") felna sa sirokom/visokom gumom.
a to ne moze da stani ni u ram,ni u viljusku za standardni treking 28"

Realno ti veci tocak nista ne znaci,
osim sot ima veci obim,
pa ces sa istim pogonom imati nesto vise gear-inch-a
sto bi rekli "bices brzi",ako mozes da bicikl poteras preko 60kmh that is ..
Mocices recimo da juris za kamionom u zavetrini pri brzini od 70kmh
i bice ti lakse nego na mtb-u,ali zato ces kod offroad-a i veoma strmih uzbrdica imati problem manjka brzina,i uz neka ces bajs gurati,
dok ce tvoje kolege sa 26" prozujati pored tebe pedalajuci.


Odoh,a ostali nek se pozabave ostalim pitanjima ..

pozzzzzz
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)
------------------
http://velomotion.weebly.com

Image
User avatar
random
Posts: 148
Joined: 11 May 2006, 23:59
Location: NBGD

Post by random »

Bio sam danas u Planet Bike-u na Dorcolu i gledao Polar i "Scott" bicikle (ti Scott-ovi su stvarno bacanje para, samo na ram, a ostalo manje vise isto 50 evra vise). Viper koji je full Deore kosta 35000 ali ne bih davao toliko para. Oni ispod imaju pozadi najvise Alivio, a napred SIS. Koliko su dobri SIS na duze staze (oni bi bili negde ispod Tourney?) i koliko dobro uopste rade? Sto se tice 28'' da sumiramo: ovde se ne moze naci guma uz koju necu olupati felne, a na uzbrdicama usporava. Je li to sustina, 28'' bas ne moze da prodje? E, bas steta, nadao sam se da cu sa ovom Nakamurom moci da resim problem, ali sam se izgleda prevario... Jos jedno pitanje za amortizere, kako da znam da mi nece riknuti u dogledno vreme iako u pocetku dobro izgledaju? Iznad koje starosne granice za pojedine delove ne bi trebalo ici (za polovnjake)? Koliko dugo mogu da traju pogon i menjaci tipa Deore? Kod polovnih me jedino plasi da ja kupim bajs, a on uskoro pocne da krci i slicno tome (moj sadasnji bicikl je katastrofa, ima neke dobro ishabane SIS menjace, zupcanici ubi boze, ram je Peugeot ali mnogo tezak, mada to je moj prvi brzinac, sta moze vise za 50 evra, polovan pre jedno 3-4 god.) ili da moram pola toga da menjam nakon godinu-dve, ipak investiram na duze staze...
User avatar
mixitron
Posts: 528
Joined: 23 Jun 2006, 22:44
Location: Tihi glas u tvojoj glavi.
Contact:

Post by mixitron »

Ne verujem da bi stavili na te bajkove išta ispod tourney-a napred, pre će biti da ne markiraju menjače.
Konkretno, meni je bike sav od tourney opreme (polar mirage), i ono, ume nekad da te izludi, pogotovo prednji menjač, a zadnji se 'ponaša' sasvim pristojno za te pare.

Kad se lepo uvozaš, po lepom terenu bez vetra ćeš i na 26" razvijati brzine bliske 30 (sa oba kraja) na duže staze. Dakle, džabe kukaš :)

Amorti... heh :) Dobar znak je da nije iskrzan i olupan, mada, da vidiš moj, uplašio bi se, a da ti pričam odakle mu ožiljci, smejao bi se. Ako se asmort ponaša kako je već pomenuto, trebalo bi da je OK, a uvek možeš da navratiš do majstor Boce, da on bušne i pipne, i posavetuje šta i kako, ako nisi siguran.
Uzmi nešto uljano-opružno, to se teže kvari u svakom slučaju

Pre ili kasnije, pogon će dotrajati, ali polovnjak koji 'izgleda' novo neće dotrajati mnogo brže nego što bi krepao nov. Mada, mene lično ni njamanje ne oduševljavaju aluminijumski zupčanici, na stranu težina. Da imam priliku da ih akam, možda bih drugačije mislio.

Menjači će ti trajati.

Verovatno će se desiti da imaš neke sitnije investicije na bajku ako uzmeš polovnjaka, ali to je sitno...


Kako ti se čini mirage pro od ove godine?
I, video sam neke zanimljive stvari na oglasima večeras :)
User avatar
random
Posts: 148
Joined: 11 May 2006, 23:59
Location: NBGD

Post by random »

Sta jos ima u Intersportu:
Nakamura Cliff Runner
Suntour XCT viljuska
Altus zadni menjac
Suntour TP-17 prednji menjac
Acera rucice
Dosta slabije od one prethodne Nakamure, ali kosta 13000 na popustu, pitanje je koliko dugo ovo moze da radi normalno. Koliko je Altus pouzdan? Ova viljuska me najvise brine, cini mi se da sam cuo da je neki krs, mada nisam siguran.
Nakamura Cliff Lite
Suntour XCT
Deore nazad
Acera napred
Deore rucice
Tektro 832 kocnice
Tektro TS 360 rucice
Oko 22000 na popustu, koliko je dobro za te pare?
Jos jedno pitanje, ima li u ponudi Shimano menjaca neka linija koja nije za ozbiljniju upotrebu, ili je i Tourney OK?
User avatar
mixitron
Posts: 528
Joined: 23 Jun 2006, 22:44
Location: Tihi glas u tvojoj glavi.
Contact:

Post by mixitron »

random wrote: Jos jedno pitanje, ima li u ponudi Shimano menjaca neka linija koja nije za ozbiljniju upotrebu
Oni plastični nonamei na bajkovima koji koštaju 7 hiljada, ako je to shimano po ičemu osim po nalepnici.

Tourney je već kataloška grupa :)

Ova prva Nakamura koju si pomenuo - prošlogodišnji mirage, koji je sav od tourneya i nema amrot je 500 dinara jeftiniji.

Negde sam video da sve do deore grupe nema nekih spektakularnih pomaka u kvalitetu i perofrmansama, ali malo bolje je malo bolje, a amort je amort.

Ako te brine kvalitet amorta, imaš hvaljeni RockShox J4 u capriolu za nešto preko 100E, pa možeš da imaš srednjeročni plan zamene ako ti se stvari došle s bajkom ne svide.
U principu, dok nije ZOOM, Logan i slične munje, nemaš šta da brineš. A valjda i sam znaš da amorti do 100E nisu za skakanje niz litice, nego za truckanje po neravnom terenu :)
User avatar
random
Posts: 148
Joined: 11 May 2006, 23:59
Location: NBGD

Post by random »

Video sam Mirage Pro od ove godine, Suntour viljuska, nazad Alivio, napred SIS - stvarno pise na menjacu i tako mi rece i prodavac. Tezina je OK-ram je dovoljno lagan. Ipak, za te pare je bolja ova Nakamura Cliff Lite. Zasto su prednji menjaci uglavnom nize klase od zadnjih? Manje mogu da prave probleme? Deore-Acera kombinacija mi se cini solidna, jedino se pitam koliko slabiji prednji menjac slabi celu konfiguraciju. S druge strane za te pare je vise nego dobro (pride imam mogucnost za placanje na 12 rata bez kamate 8) ). Kako te to izluduje Tourney? A brzina bliska 30, pa i vise je nesto sto sada postizem sa sklopocijom od bicikla (nikad ne znam da li ce prebaciti u 18. ili ce spasti lanac, a ceo menjac je cudan, pa se oko tih brzina i ne moze srediti mnogo, jos kada krene da skrguce... ide i to jedva, ne bih sa time isao na duze ture raspao bi se :)).
User avatar
mixitron
Posts: 528
Joined: 23 Jun 2006, 22:44
Location: Tihi glas u tvojoj glavi.
Contact:

Post by mixitron »

random wrote:Kako te to izluduje Tourney?
Prednji menjač ume da se napravi lud i ne prebaci lanac, po pravilu sa srednje na malu šajbu, a to ume itekako da izbaci iz ritma i ubije te uzbrdo... ili da promeniš debelo pre vremena i budeš siguran po cenu toga da vrtiš kao nenormalan koju desetinu metara duže. To je verovatno posledica pomalo raksantanog menjača, koji ima 3-4 mm lufta, pa valjda ne gura lanac dovoljno dugo. (podešavan 100 puta, nije do toga)

Sam revoshift se odlično pokazuje. Ume da prebaci brzinu kad nećeš, ako pri nekom udaru nehotice pomeriš šaku a držiš i menjač, i to je sve. Na SRAM 9 gripovima, koje sam malo testirao, ovo se ne dešava, ali S9 je ipak 450 klasa iznad turnejka :)
User avatar
random
Posts: 148
Joined: 11 May 2006, 23:59
Location: NBGD

Post by random »

Jos nesto da dodam, da detaljnije opisem inenzitet voznje. Za vikend u toku "radnih" meseci do 100 km, i u toku radnih dana kada stignem neka tura po gradu tipa od Fontane na NBGD do Ostruznice. Leti na Avalu, Kosmaj, mozda i neku ozbiljniju planinu (Tara je za MTB entuzijaste odlicna ima staze od laganih do zahtevnih), i duze ture po ravnici (kao one sa planinarskim drustvima do Deliblata npr.). San mi je odlazak na CG primorje bajsom... Sta od pogona i menjaca moze da zadovolji ove zahteve i konkretno pitanje, da li je Nakamura Cliff Lite dorasla ovim zahtevima.
User avatar
mixitron
Posts: 528
Joined: 23 Jun 2006, 22:44
Location: Tihi glas u tvojoj glavi.
Contact:

Post by mixitron »

Dorasla je.
I moj polar se snalazi u veeeoma sličnim uslovima.
User avatar
random
Posts: 148
Joined: 11 May 2006, 23:59
Location: NBGD

Post by random »

Ta izludjivanja mi je poznata, pokusao bih to da izbegnem.

Dakle, zasto se stedi na prednjim menjacima?
Nakamura Cliff Lite ima spustenu poprecnu sipku, da li to menja nesto kod odredjivanja velicine rama, ili treba samo vise izvuci sediste, a ostalo je manje vise isto. Evo slike.

Image

Mixitronu i IRalicu hvala na odgovorima.[/img]
User avatar
mixitron
Posts: 528
Joined: 23 Jun 2006, 22:44
Location: Tihi glas u tvojoj glavi.
Contact:

Post by mixitron »

Pa samo vidi odgovaraju li ti rastojanja od sedišta do volana, a šticnu vadi koliko hoćeš.
A menjač neke normalne kalse kupiš oko nove godine za 20E :)


E - i obavezno *dobro* pregledaj kako su ga sklopili. Umeju to da odrade krajnje fušerski.
User avatar
random
Posts: 148
Joined: 11 May 2006, 23:59
Location: NBGD

Post by random »

Bio sam opet do Intersporta i ...
Nakamura Highlander kosta ustvari 30000 sa popustom. Za takav bajs i nije povoljno.
Nakamura Cliff Lite se ne moze naci u velicini vecoj od 20''. Meni treba 21'' najmanje. Mozda i prodje, ali u Terrano timu (da li je tu Profa koji se ovde spominje?) sam video neke bicikle za slicnu (malo vecu) cenu i sa boljim delovima, neki bicikli su cak radjeni i sa novim delovima. Ipak, kraj sezone je pa izbor nije neki. Ako ne budem uzeo Nakamuru (vrlo moguce) cekacu do proleca, osim ako se negde u medjuvremenu neki dobar bajs nadje na isto tako dobrom popustu. :)
User avatar
mixitron
Posts: 528
Joined: 23 Jun 2006, 22:44
Location: Tihi glas u tvojoj glavi.
Contact:

Post by mixitron »

Aaaaaaaaa
Još sam mislio da su lepo pojeftinili otkad sam poslednji put lično gledao, al' eto :)

/nego, ti si pominjao cliff runner i c. lite, a ne highlander. Si pobrkao bicikle?/


Kod profe (da, terano) teško da možeš da se zezneš pazarenjem. Ako tamo imaš bolji bajk za malo veću kintu, nemoj razmišljati.

Ponuda je 'mala' jer profa ne valja svako smeće (a ni radnja nije velika, nema se mesta), a, kao što si možda uočio, i dotok banderaša je opao otkad su spakovali glavnog elektromontera za našu zemlju :)

LM, vidi šta to 'ograničava izbor' na onim bajkovima, možda se dogovorite da nešto skine sa bajka pa namesti nešto drugo, itd.
Post Reply