Jeep Club sa prvim snegom na FG

Kraći i duži izveštaji i putopisi sa vaših putovanja po divljini, bilo planinarskih, bajkerskih ili nekako drugačije koncipiranih

Moderator: Moderatori

User avatar
shebez
Freebiking druid
Posts: 782
Joined: 03 Aug 2008, 13:16
Location: Beograd
Contact:

Re: Jeep Club sa prvim snegom na FG

Post by shebez »

Covece kolikos se branite jedva procitah.
Nadam se da si se Sale uverio da je kritika bila na mestu, posto su iz NP protiv tog jeepadzije u Dumbovackom potoku podneli krivicnu prijavu.
Takvi nas i ogranicavaju u slobodi u prirodi o kojoj pricas, tako da se nadam da ce vam ove kritike ubuduce biti od koristi.
I nemoj te da se toliko pogadjate ja nisam protiv jeep cluba samo sam protiv onih likova koji se izivljavaju, kako si ih ti nazvao "idu korak unazad" a taj korak rade na nekom mestu kao sto je NP.
Pozdrav

PS Pregazi rec da se necu vise javljati u ovoj temi pihhh... :|
Kada krenem - znaću kuda, kada stignem - znaću zašto, kad se vratim... znaću kome
User avatar
Gosha
Freewheeler
Posts: 239
Joined: 28 Oct 2008, 13:19
Location: Beograd

Re: Jeep Club sa prvim snegom na FG

Post by Gosha »

Obično se brani onaj koji se oseti krivim. Ja se ne osećam i neću se braniti. Jesmo napravili štetu Fruškoj gori, ali takvu koju ću uporediti sa "ugrizom" komarca i posledicom istog posle par minuta, par sati i na kraju par dana. Ako ima još onih koji to vrednuju zatvorom i kaznama za pokolenja, imaju ozbiljan problem u glavi, mislim pre svega na prijatelja Rajka koji se vozio (i) u mom džipu.

Takođe dobronameran savet za Saleta... Ne skači pred rudu, ne pričaj bajke, ne peri ruke, ne beži od odgovornosti (vođe),..., autosugestija i ponavljanje nekih "činjenica" možda tebe ubede, pred ostalima to ne izgleda tako, veruj mi na reč. Mi vozimo džipove, po prirodi, gazimo travu, prelazimo potoke,..., mi jesmo siledžije u očima pešaka i biciklista i nikakvo tvoje "gazimo lako" neće promeniti činjenicu da teramo "tenkove" od preko dve tone. To što ima gorih i težih nije opravdanje. Niti treba da se pravdamo bilo kome. Za mene je dovoljno da đubre ne ostavljam, a za malo ugažene trave i par popišanih drveća se zaista ne sekiram.
Grujic
Freebiker
Posts: 190
Joined: 23 Feb 2009, 21:40

Re: Jeep Club sa prvim snegom na FG

Post by Grujic »

Evo da se i ja javim posto si me Sale prozvao direktno u prethodnom postu. Prvo da se razumemo ja nisam protiv dzipova i dzipijada, mislim da Fruska Gora stvarno nije mesto za to. Jednostavno tamo ima previse ljudi, staze nisu nizasta drugo sem za bajk ili pesacenje. Kao sto kaze Sebez ako ste hteli da vidite Dumbovacki mogli ste sa grebena lepo da se peske spustite do njega, to je pola sata dole i sat nazad. Voznja dzipova mozda ima smisla po Kucaju ili Staroj planini, veci je prostor, bolji su putevi i ima puno manje ljudi na koje ces naleteti. Ona tvoja voznja po Staroj planini sa Gocom mislim pre dve godine je jedan od mojih omiljenih putopisa. Samo mi je jos jednom zasmetala voznja dzipova sem ovoga na Fruskoj a to je onda kada ste vozili dzip kroz onaj potok, mislim na Tari. Sto se tice ogranicavanja prava mislim da u nacionalnom parku treba da se zna red a ne da svako radi sta hoce. Uzecu jedan primer. Pre dve godine sam bio na Tari tri dana, smesteni na Mitrovcu. Uglavnom smo vozili bajkove samo smo poslednji dan odlucili da se malo prosetamo. Otisli smo do tepih livade, mislim da znas gde se nalazi i da si cuo za nju. Za one koji ne znaju to je jedinstveno staniste Panciceve omorike na tresetu. Uglavnom, dosli smo tamo i stoji tabla na kojoj pise, ne gazi po tepih livadi i stavljena je drvena ograda. Neki likovi su vec bili tu, preskocili ogradu, i igraju odbojku. Da li u ovom slucaju treba pustiti ljude da rade sta hoce? Kao sto je long distans napisao, lepo treba odrediti jedan deo planine za voznju dzipova, motora i kvadrova pa udri dokle hoces. Stvarno mislim da Fruska nije mesto za dzipove jer to nisu putevi za aute. Napravljeni su uglavnom za izvlacenje drveta a da je ovo normalna zemlja i normalan nacionalni park ne bi bilo nikakve sece sume.

Sto se tice kolotraga znam ja da ih niste vi napravili, nisi ni trebao da mi ih pokazujes. Meni sve to vise izgleda kao neko takmicenje ko ce vise blata i vode da izbaci.

Ne znam gde si video ili procitao da ja volim adrenalinske spusteve, svi koji me znaju i sa kojima vozim znaju da vise volim da vozim uz brdo nego niz brdo. Ako vidim pesake uvek kocim ili stajem da bi ih bezbedno obisao. Takodje vikendom izbegavam da se spustam na Strazilovo ili Popovicu zato jer tamo najveci broj planinara zavrsava setnje. Prijatelji smo na fejsbuku i mozes da pregledas sve moje slike sa voznji. Nadji mi i jednu da sam se slikao kako jurim bajkom. I na turama kojima smo bili zajedno nikada nisam nesto preterano jurio bajkom. Recimo na krugu preko Pasuljanskih livada sam stigao medju poslednjima a poslednjih dvadeset kilometara je spust. Jedino sam sa Kusom na Staroj vozio malo brze do Babinog zuba ali to je siroki kolski put dobro pregledan i morao sam malo da pustim kocnicu.

Opet si pomenuo rec tolerancija, ali zasto ne ispostovati biciklistu ili planinara koji hoce da se taj jedan dan u nedelji odmori od gradske buke. Ako svako bude radio sta hoce nikome nece biti ugodan boravak u prirodi. Mislim da ipak treba da se zna neki red, pogotovo u nacionalnom parku.

I jos nesto za kraj. Zbog fribajkinga sam i poceo da vozim bajk kao sto ga sada vozim i veoma postujem ono sto ti radis i sto si do sada ucinio za celu ovu stvar. Nadam se da cemo i posle ove prepiske ostati prijatelji i voziti zajedno bajkove na nekoj od sledecih voznji.
User avatar
bluealek
Freebiking druid
Posts: 1986
Joined: 01 Feb 2005, 18:49
Location: Beograd
Contact:

Re: Jeep Club sa prvim snegom na FG

Post by bluealek »

Grujic wrote:Samo mi je jos jednom zasmetala voznja dzipova sem ovoga na Fruskoj a to je onda kada ste vozili dzip kroz onaj potok, mislim na Tari.
Ako misliš na ovo

Image

To je na mestu gde nikakve turističke aktivnosti nema i koje nije pod bilo kakvim režimom zaštite (od Kaluđerskih Bara prema Solotuši, nadomak Omara), a okruženje je inače od strane drvoseča do te mere devastirano da naš prolaz apsolutno nikakvu štetu od koje 100x gora nije već bila počinjena, nije mogao da napravi. Sem toga, tu se opet nije vozilo uz i niz potok, već smo prešli potok PUTEM (druga je stvar što je taj put teška kaljuga). Moraš da shvatiš da ofrouderi žele tu i tamo da dožive neko uzbuđenje, da iskuse neki tehnički izazov koji bi im začinio dan, a moj posao kao vodiča je da osiguram da to bude učinjeno na mestu gde to nikog drugog neće omesti ili ugroziti, niti će naneti bilo kakvo oštećenje prirodi. Inače se i ta petodnevna tura Belgijanaca po Tari dešavala uz blagoslov NP. Kada nešto zvanično organizuješ na teritoriji nekog nacionalnog parka, bilo bi krajnje neozbiljno to raditi na svoju ruku, bez znanja uprave parka.
smo do tepih livade, mislim da znas gde se nalazi i da si cuo za nju. Za one koji ne znaju to je jedinstveno staniste Panciceve omorike na tresetu. Uglavnom, dosli smo tamo i stoji tabla na kojoj pise, ne gazi po tepih livadi i stavljena je drvena ograda. Neki likovi su vec bili tu, preskocili ogradu, i igraju odbojku. Da li u ovom slucaju treba pustiti ljude da rade sta hoce?
To što navodiš je nedostatak elementarne kulture ponašanja u prirodi. Žalosno je što takvi pojedinci, čija svest ih diskvalifikuje za kretanje i boravak u prirodi, dovode u pitanje i slobodu ostalih.
Kao sto je long distans napisao, lepo treba odrediti jedan deo planine za voznju dzipova, motora i kvadrova pa udri dokle hoces.
Ne slažem se sa takvim pristupom, jer to potpuno obesmišljava postojanje terenskih vozila. Ona ne služe za iživljavanje i nekakav kvazi sport, već predstavljaju prevozno sredstvo koje nam prirodu čini dostupnijom. Ograničavanjem upotrebe na nekakve "poligone" ta njihova funkcija se potpuno gubi i možemo slobodno da ih otpremimo na auto otpade. Opasno je različite vidove kretanja tumačiti kao sportove, odnosno rekreativne aktivnosti, jer je to nešto mnogo sveobuhvatnije.
Stvarno mislim da Fruska nije mesto za dzipove jer to nisu putevi za aute. Napravljeni su uglavnom za izvlacenje drveta a da je ovo normalna zemlja i normalan nacionalni park ne bi bilo nikakve sece sume.
Grujo, svaki put koji je dvotračni, koji je širok oko dva metra ili više i na kome je očigledno da je nastao dejstvom točkova i za točkove, je kolski put. To što ti želiš da ga proglasiš za nešto drugo je stvar tvoje želje da negiraš prirodu tog puta, da mu promeniš namenu, ali njegova izvorna namena je samim njegovim izgledom očigledna. Nešto što su isključivo pešačke staze obično nije šire od metra, i tuda vozila ne mogu da prođu.

Sto se tice kolotraga znam ja da ih niste vi napravili, nisi ni trebao da mi ih pokazujes. Meni sve to vise izgleda kao neko takmicenje ko ce vise blata i vode da izbaci.
E vidiš, utisak ti je pogrešan. Nakon što sam ja na onom mestu naseo i bio prinuđen da upotrebim vitlo kako bih se izvukao, ostali su morali da smisle kako će da izbegnu da im se desi ista stvar. Neki su odlučili da tu kaljugu sa dubokim kolotrazima u potpunosti obiđu, prošavši oko drveta, dok su drugi zaključili da će i malo jači zalet biti dovoljan da se ne zaglave. Niti je bilo bilo kakve trke, niti je bilo takmičenja u prskanju.

Ne znam gde si video ili procitao da ja volim adrenalinske spusteve, svi koji me znaju i sa kojima vozim znaju da vise volim da vozim uz brdo nego niz brdo. Ako vidim pesake uvek kocim ili stajem da bi ih bezbedno obisao.
Ok, imao sam utisak da si redovni učesnik Fruškogorskog maratona, a na njemu se nizbrdo neretko dostižu brzine i do 50 km/h. Čak i kada treniraju pripremajući se za maraton, učesnici često prolaze istim stazama bez mnogo kočenja. Moguće da mi je utisak pogrešan.
Takodje vikendom izbegavam da se spustam na Strazilovo ili Popovicu zato jer tamo najveci broj planinara zavrsava setnje.
Iz sličnih razloga smo i mi za ovu akciju kluba odabrali zimu. Zimi je jako komplikovano (a često i nemoguće) organizovati ofroud akcije na ozbiljnijim planinama, a Fruška Gora je u to vreme zbog manje količine snega (ponekad ga i uopšte nema) mnogo lakše provozna, tada biciklista po stazama uopšte nema, a šetača ima neuporedivo manje nego u druga godišnja doba. Dakle, rizik od ometanja bilo koga je zanemarljiv. Naravno da bismo triput razmislili da li tako nešto da napravimo u letnjim uslovima (ako bismo i pravili, potrudili bismo se da odaberemo udaljenije delove Fruške Gore prema Hrvatskoj, gde je mnogo manja koncentracija izletnika).

Opet si pomenuo rec tolerancija, ali zasto ne ispostovati biciklistu ili planinara koji hoce da se taj jedan dan u nedelji odmori od gradske buke. Ako svako bude radio sta hoce nikome nece biti ugodan boravak u prirodi. Mislim da ipak treba da se zna neki red, pogotovo u nacionalnom parku.
Slažem se da za ofroud treba izbegavati mesta sa prevelikom koncentracijom izletnika, jer dopunski oprez koji takva mesta iziskuju nikome ne omogućuje da bude opušten i da se oseća prijatno. Mnogo je bolje otići negde daleko od popularnih izletišta (što je mogućnost koja uostalom i predstavlja ključnu prednost terenaca, to da možeš za kratko vreme da stigneš do mesta koja su veoma izolovana).
I jos nesto za kraj. Zbog fribajkinga sam i poceo da vozim bajk kao sto ga sada vozim i veoma postujem ono sto ti radis i sto si do sada ucinio za celu ovu stvar. Nadam se da cemo i posle ove prepiske ostati prijatelji i voziti zajedno bajkove na nekoj od sledecih voznji.
Naravno :)
Ivana NS
Posts: 1
Joined: 01 Feb 2012, 02:18

Re: Jeep Club sa prvim snegom na FG

Post by Ivana NS »

Nisam clan ni jednog kluba ali sam obozavalac prirode, biciklizma, pesacenja ali i terenaca.

Na ove 3 strane foruma sam procitala nista drugo do sukoba istomisljenika. Razumem da se gospodin Grujic uzrujao kada je video fotografije jer i sama, bez obzira sto volim terensku voznju poludim kada vidim nasilnicko ponasanje nekih dzipadzija. Ono sto je isti malo zaboravio :) je da je ovu turu vodio Sale i da je jedno sigurno, sta god da se vidi na slikama mi smo pazili na prirodu jer je to jedini nacin da udjete i ostanete u Saletovoj ekipi. Mnogo je bolje da nas on „kao guscice“ povede u liniji nego da se sami smucamo koje kuda, a mnogi bi isli tako ako ne bi postojala organizacija i u tom slucaju bi verovatno bilo svega i mnogo vise stete.

Mislim da je mnogima u nasoj zemlji potrebna EKO edukacija a to Sale odlicno i prefinjeno radi i zato pustimo ga da radi ono u cemu je najbolji :).
Rezime: Problem?- Ma, problema nema, barem toliko vidim medju vama :)

Srdacan pozdrav svima i jos jednom veliko hvala Saletu na predivnom vikendu!
User avatar
rajko55
Freebiker
Posts: 458
Joined: 08 Jul 2008, 11:06
Location: Pozarevac
Contact:

Re: Jeep Club sa prvim snegom na FG

Post by rajko55 »

Pozdrav svima ja sam dvotočkaš i to ostajem , sretaćemo se na drumovima i družiti , čućemo se i telefonima a ovaj sajt napuštam i prepuštam ljubiteljima 4x4 (1 gram ulja zagadi 1000 l. vode).
pozdrav od Rajka
User avatar
shebez
Freebiking druid
Posts: 782
Joined: 03 Aug 2008, 13:16
Location: Beograd
Contact:

Re: Jeep Club sa prvim snegom na FG

Post by shebez »

Daj Rajko, nemoj da primas k` srcu. Svako ima pravo na svoje misljenje.
Mi cemo se ovde isvadjati, iz prepucavati (i to je jedna strana foruma), ali kao i u svakoj porodici, oprostiti jedni drugima, nesto novo nauciti i nastaviti da se druzimo i prozimamo zajedno.
Kada krenem - znaću kuda, kada stignem - znaću zašto, kad se vratim... znaću kome
User avatar
bluealek
Freebiking druid
Posts: 1986
Joined: 01 Feb 2005, 18:49
Location: Beograd
Contact:

Re: Jeep Club sa prvim snegom na FG

Post by bluealek »

Rajko, razmisli malo o svemu. Ovo nije sajt za ljubitelje 4x4, već generalno za ljubitelje prirode svih boja i vrsta, gde nema mesta za bilo koju vrstu isključivosti, bilo bajkersku, hodačku ili džipersku. To o jednom gramu ulja sigurno nisi ti izmislio - mislim da si mnogo u poslednje vreme čitao neke liste i sajtove kvaziekoloških manipulatora. Imaj na umu da isto to ulje kaplje i sa lanca tvog bicikla, a da traktori domorodaca po Homolju pišaju ulje na sve strane 100x više nego ispravni džipovi, pa su opet izvori i potoci Homolja dovoljno čisti da možeš da piješ iz njih. Batali te priče i misli svojom glavom. Nije poenta deliti se i stvarati razdor, već naći zajednički imenitelj i premostiti nesporazume. Naći ono dobro u svakoj priči i pokazati svetu kako one idu zajedno. To kako se dopunjavaju 4x4 i MTB već smo u više navrata na terenu više nego uverljivo dokazali, a imamo odlične šanse da to na čak bolji način demonstriramo u 2012.
leggga
Posts: 20
Joined: 16 Jul 2011, 11:43
Location: Kragujevac

Re: Jeep Club sa prvim snegom na FG

Post by leggga »

bluealek wrote:
So, the bottom line is - prestanite već jednom svi da kenjate, jer i ja umem da kenjam na isti način :x
Da li bi obican clan ovog foruma bio banovan ili u najmanju ruku opomenut zbog ovakvog pisanja?

Jos nesto: siguran sam da bi uz odredjenu novcanu nadoknadu uprava bilo kog naseg nacionalnog parka dozvolila i konvoju tenkova da prodje kroz isti. Dok korupcija bude cvetala u Srbiji svako ko moze da plati moci ce da radi sta hoce i gde hoce.

Pozdrav svim ljubiteljima prirode.
User avatar
bluealek
Freebiking druid
Posts: 1986
Joined: 01 Feb 2005, 18:49
Location: Beograd
Contact:

Re: Jeep Club sa prvim snegom na FG

Post by bluealek »

leggga wrote: Da li bi obican clan ovog foruma bio banovan ili u najmanju ruku opomenut zbog ovakvog pisanja?
Ako bi to rekao u žaru argumentovane diskusije, ne. Mi ovde negujemo životni jezik, i ne pokušavamo veštački da suzbijamo emocije. Ton koji je ova diskusija u nekom trenutku poprimila bi se, u najmanju ruku, mogao okarakterisati kao tupljenje, i nije neprimereno stvari nazivati pravim imenom.

Jos nesto: siguran sam da bi uz odredjenu novcanu nadoknadu uprava bilo kog naseg nacionalnog parka dozvolila i konvoju tenkova da prodje kroz isti. Dok korupcija bude cvetala u Srbiji svako ko moze da plati moci ce da radi sta hoce i gde hoce.
Verovao ili ne, uprava NP Fruška Gora za realizaciju ovog konvoja niti je tražila, niti je dobila bilo kakav novac, bilo zvanično ili nezvanično. Dakle, ovo je gruba i neargumentovana insinuacija, na pragu razloga za tužbu za klevetu.
User avatar
Mladjan
Posts: 39
Joined: 11 Jul 2010, 18:41
Location: Pozarevac

Re: Jeep Club sa prvim snegom na FG

Post by Mladjan »

leggga wrote:
bluealek wrote:
So, the bottom line is - prestanite već jednom svi da kenjate, jer i ja umem da kenjam na isti način :x
Da li bi obican clan ovog foruma bio banovan ili u najmanju ruku opomenut zbog ovakvog pisanja?

Jos nesto: siguran sam da bi uz odredjenu novcanu nadoknadu uprava bilo kog naseg nacionalnog parka dozvolila i konvoju tenkova da prodje kroz isti. Dok korupcija bude cvetala u Srbiji svako ko moze da plati moci ce da radi sta hoce i gde hoce.

Pozdrav svim ljubiteljima prirode.
I ja sam u par navrata hteo da kazem nesto na ovu temu ali me je bas taj "bottom line" a odmah zatim i premeravanje necije "duhovne sirine i iskljucivosti" odvracalo od toga da zaista i napisem nesto. Stekao sam osecaj da sta god neko "sirokoduhovno" bude napisao uvek ce biti poklopljen tim bottom line-om. Mozda gresim ali sam bas takav utisak stekao. Ali kada sam vec resio evo i mog misljenja. Mislim da se u ovom postu vodi diskusija sa razlicitih pozicija. Saleta koji svoje poznavanje "prirode i drustva" u Srbiji pokusava da pretoci u privatni biznis (sto je sasvim legitimno pravo svakog pojedinca u ovoj zemlji i ja licno nemam nista protiv toga) i evo npr mene (da ne pricam u necije tudje ime) kao obicnog konzumenta te prirode tj. setaca i bicikliste za zasada jos uvek ne i dzipadzije. I kada vodite dijalog sa takvih pozicija (da ne bi bilo nekih nerazumevanja nekada je stvari bolje nazvati pravim imenom nego ih uvijati u oblande) onda je normalno da se oko nekih stvari ne slazete mozda i vecine. Sale ce da naginje (podsvesno-valjda) ka tome da ce vise stete prirodi napraviti "milion razularenih biciklista" nego uredna kolona 10-15 dzipova(doduse neki nestasni se malo otmu kontroli ali i to van kontrole je u ustvari pod istom 8) ). Ako je ovo definicija kolskog puta na planini onda mislim da smo mi kao ljubitelji prirode u ozbiljnom problemu:
bluealek wrote:Grujo, svaki put koji je dvotračni, koji je širok oko dva metra ili više i na kome je očigledno da je nastao dejstvom točkova i za točkove, je kolski put. To što ti želiš da ga proglasiš za nešto drugo je stvar tvoje želje da negiraš prirodu tog puta, da mu promeniš namenu, ali njegova izvorna namena je samim njegovim izgledom očigledna. Nešto što su isključivo pešačke staze obično nije šire od metra, i tuda vozila ne mogu da prođu.
Na osnovu ovoga svako ko sedne u svoj auto,kamion,bager i proprti put iz nekog svog i sebi prihvatljivog razloga do nekog vidikovca,sume, proplanka itd itd automatski privodi taj deo planine nameni iliti kolskom putu?
User avatar
LongDistance
Posts: 211
Joined: 09 Jul 2011, 20:35
Location: Krusevac

Re: Jeep Club sa prvim snegom na FG

Post by LongDistance »

Ja sam relativno newbie sto se tice ovog foruma, ali u globalu pripadam staroj gardi kada je rec o forumima uopste.

Klasicna pojava na forumima je da se vece starosedelaca drzi zajedno i veoma tesko "dopusta" novajlijama da se "probiju". To je uglavnom pojava svuda. Vojska, Firma, Ulicna banda...

Elem, problem nastaje onda kada to vece starosedelaca pocne medjusobno da se krvi. Bez obzira sto ce to neko nazvati "dubokoumna diskusija kroz razmenu misljanja i suocavanje sa razlicitim cinjenicama"...to se na kraju svodi na trvenje, krvljenje i pojavu frakcija. Ta pojava je uvek propracena klasicnom reakcijom: "Ma nosite se svi i ovaj vas forum, odoh ja odavde..."

[Moje misljenje zasnovano na iskustvu sa mase drugih foruma a podrzano time da znam kakav je zajeban igrac ovaj nas narod; a iskreno se nadam da gresim] Ono sto mozda neko indirektno zeli da ti kaze: Koliko para si obrnuo time sto dovodis strendzere da se ovde izivljavaju. Oni dolaze da se zezaju i unistavaju nasu prirodu, a neko tu ucari dobru kintu, a mi posle moramo da sredjujemo za njima.


Sto se mene tice ja sam potpuno neutralan po ovom pitanju. Totalno flat. Ako si nasao nacin da u ovoj raspadnutoj zemlji zaradis nesto onda izvoli, samo nemoj da ostavljate sranje iza sebe i to je to. Jedino sto mene nervira su pijani/nadrogirani idioti koji tako dodju negde pa se deru, vriste, razbijaju staklene flase i slicno. A i lovci. Ja bih svakog lovca bukvalno skinuo golog i obesio da visi u sumi par dana i noci, pa mu ne bi palo na pamet vise da uzme ni pracku a kamoli pusku.
User avatar
bluealek
Freebiking druid
Posts: 1986
Joined: 01 Feb 2005, 18:49
Location: Beograd
Contact:

Re: Jeep Club sa prvim snegom na FG

Post by bluealek »

Mladjan wrote:Sale ce da naginje (podsvesno-valjda) ka tome da ce vise stete prirodi napraviti "milion razularenih biciklista" nego uredna kolona 10-15 dzipova(doduse neki nestasni se malo otmu kontroli ali i to van kontrole je u ustvari pod istom 8) ).
Ne, ja samo tvrdim da NIKO neće napraviti merljvu štetu, onu koja bi opstanak bilo čega ozbiljno ugrozila. Poznavanje prirode uz pridržavanje određenih principa i pravila ponašanja obezbeđuje da se posetioci, bez obzira na izbor sredstva za kretanje, kroz tu prirodu kreću podjednako nenasilno i bez ikakvih posledica. Tvrdnje EU ekološke škole (koje su, nažalost, prilično rasprostranjene i među domaćom stručnom javnošću u institucijama koje se bave prirodom) kako vozila koja pokreću motori sa unutrašnjim sagorevanjem nanose prirodi štetu većih razmera, pa da zato njihovo kretanje treba drastično ograničiti, bazirane su na drastičnom preuveličavanju određenih aspekata štetnog dejstva, koja se ne mogu u praksi dokazati, niti na održiv način argumentovati. Ili, što bi naš narod rekao, njihov pristup je nešto u stilu "hajde da zakoljemo vola za kilo mesa" - povoljni efekti takvih restrikcija bili bi neprimetni, toliko beznačajni u poređenju sa nepovoljnim efektima ograničavanja slobode kretanja, da se ne mogu racionalno opravdati. Zato se stanovništvo planete poslednjih godina sistematski uteruje u razne vrste ekološke paranoje, koja ima za cilj masovno pristajanje na diktaturu, sve veće finansijske namete, i ograničavanje sloboda.
Ako je ovo definicija kolskog puta na planini onda mislim da smo mi kao ljubitelji prirode u ozbiljnom problemu:
bluealek wrote:Grujo, svaki put koji je dvotračni, koji je širok oko dva metra ili više i na kome je očigledno da je nastao dejstvom točkova i za točkove, je kolski put. To što ti želiš da ga proglasiš za nešto drugo je stvar tvoje želje da negiraš prirodu tog puta, da mu promeniš namenu, ali njegova izvorna namena je samim njegovim izgledom očigledna. Nešto što su isključivo pešačke staze obično nije šire od metra, i tuda vozila ne mogu da prođu.
Na osnovu ovoga svako ko sedne u svoj auto,kamion,bager i proprti put iz nekog svog i sebi prihvatljivog razloga do nekog vidikovca,sume, proplanka itd itd automatski privodi taj deo planine nameni iliti kolskom putu?
[/quote]

Od praistorijskog doba pa do danas putevi su spontano nastajali i nestajali, na logičnim pravcima gde ljudi (ili životinje) imaju potrebe da se kreću. Tokom istorije, ti pravci su se menjali, i ne vidim u toj stalnoj evoluciji i promeni ništa dramatično. Mnogi nekadašnji solidni putevi u predelima koji su opusteli danas su od nekorišćenja do te mere urasli da su praktično nestali (dovoljno je da se nekim putem samo nekoliko godina niko ne kreće za tako nešto), dok su na drugim mestima usled realne potrebe novi putevi nastali. Nekada su se tim putevima kretali konjanici i kočije, danas se njima kreću bicikli, traktori, automobili, terenska vozila, u zavisnosti od potreba onih koji u te krajeve zalaze. Zašto misliš da bi sad neki "vrhovni regulatorni organ" trebalo da arbitrira u tome gde treba dozvoliti nastajanje i nestajanje puteva, a gde ne? Zašto je toliko ljudi uopšte sklono dobrovoljnom prihvatanju nepotrebnih vidova diktature i arbitriranja od strane države? Što više toga dozvolite državi da reguliše i da vam propisuje, to će vaš prostor za delovanje kao slobodnih pojedinaca biti skučeniji. Ja lično kao neko čije je poličko uverenje anarho-libealno smatram da što manji i slabiji budu državni aparati, to će svet u kome živimo biti bolji, a mi kao pojedinci slobodniji.
User avatar
bluealek
Freebiking druid
Posts: 1986
Joined: 01 Feb 2005, 18:49
Location: Beograd
Contact:

Re: Jeep Club sa prvim snegom na FG

Post by bluealek »

LongDistance wrote:Ono sto mozda neko indirektno zeli da ti kaze: Koliko para si obrnuo time sto dovodis strendzere da se ovde izivljavaju. Oni dolaze da se zezaju i unistavaju nasu prirodu, a neko tu ucari dobru kintu, a mi posle moramo da sredjujemo za njima.
Takve sam nenormalne pare obrnuo, da još uvek moram da krpim 20 godina stari džip sa pređenih 400000 km ako hoću da imam sredstvo da radim ono što volim da radim. Ili, država mi je na račun dozvoljavanja da uopšte posedujem dotični (tzv. registracija, odnosno taksa na "luksuz") uzela nekoliko puta više para nego što sam ja za to vreme na račun svojih logističkih usluga uzeo bilo kome, što znači da sam morao da rintam od jutra do sutra po dva posla i dva radna vremena samo da bih namirio državu. Od toga što sam preuzeo predsedavanje Jeep Club-om (govorim o našim vlasnicima Jeep-ova) do sada u svoj džep nisam gurnuo ni dinara, štaviše često se dešavalo da zbog manjeg broja vozila učesnika neke ture od projektovanog ne mogu od njihovih kotizacija čak ni da pokrijem organizacione troškove, pa pare moram da VADIM iz svog džepa. Nijedan od očekivanih izvora ozbiljnijih sponzorstava za klub do ovog trenutka nije realizovan, a kada će biti i da li će uopšte biti, ne znam (pokazalo se da sam loš prognozer, tj. menadžer). Da ne radim kao novinar u SAT-u ne samo da ne bih imao para za gorivo i održavanje auta, već bih vrlo verovatno i lipsao od gladi.

Drugo, NIKADA NIKOGA nisam dovodio da se nad bilo čime iživljava ili da bilo šta uništava, a to mogu i da dokažem. Ako se nastave takve paušalne tvrdnje, zaista će pasti neka tužba za klevetu, jer se radi o bezobrazluku koji prelazi sve granice.
User avatar
Gosha
Freewheeler
Posts: 239
Joined: 28 Oct 2008, 13:19
Location: Beograd

Re: Jeep Club sa prvim snegom na FG

Post by Gosha »

Da li iko od vas misli da Zvezdaša može ubediti da mu je bolje da ipak navija za Partizan, ili da lovci nisu loši ako ih ovaj ne podnosi,..., da terenci nisu štetočine, a tako su robusno/rušilački konstruisani, verovatno da bi se dobro penjali na ivičnjake u Strahinjića bana... Ne može naravno, mišljenja, ono što je usađeno u nas, ono što smo po prirodi ličnosti, se ne menja. Raspravom, šatro argumentovanom, od prijatelja praviš neprijatelje. Potenciraš razmimoilaženje, nabijaš ga prijatelju na nos, i na kraju putuj Igumane, Rajko, Janko, Marko,... Džipovima očigledno nije mesto na ovom forumu, jednostavno je tako, kao ni lovcima, za Partizanovce ne znam :lol:

Sale nisi me poslušao, mada je i dotle već verovatno bilo prekasno, narušio si ozbiljno odnose i sa pojedinim članovima 4x4 i freebiking populacije. A pri tome nikoga ni u šta nisi ubedio. Živo blato, za koje će ti biti potrebno mnogo vode da se opereš... ali izvuci bar pouku, ako si u stanju.
Locked