Ruj

Kraći i duži izveštaji i putopisi sa vaših putovanja po divljini, bilo planinarskih, bajkerskih ili nekako drugačije koncipiranih

Moderator: Moderatori

Post Reply
User avatar
Milan
Freebiker
Posts: 167
Joined: 05 Jun 2008, 10:23
Location: Nis

Ruj

Post by Milan »

Nekoliko mertra preko 1700mnv.

https://picasaweb.google.com/1080581355 ... uj13I14811#

Voznja je bila dvodnevna sa pocetnom i krajnjom tackom u selu Svodje. Ideja za prvi dan je bila Ljuberadja, Strelac, Kijevac, Kusa Vrana, Zvonce, Rakita, Ruj i konak u napustenoj karauli. Promenili smo plan u selu Strelac i posle tvrdnje policajaca da je nemoguce proci jedan deo puta Kijevac - Kusa Vrana krenuli odmah u Zvonce. Mislim da je ova informacija zanimljiva za Saleta. Drugog dana izlazak na vrh planine Ruj, grebenom do mesta Sastav Reka i nazad u Svodje. Ovog puta se islo istrazivacki a sledece godine bi moglo da sa nadje i u najavi.
User avatar
Polar
Freebiker
Posts: 308
Joined: 11 Sep 2009, 18:33
Location: Beograd

Re: Ruj

Post by Polar »

Lepi predeli i lepe slike.
Stavi ti to već sada u plan za sledecu godinu.
User avatar
bluealek
Freebiking druid
Posts: 1986
Joined: 01 Feb 2005, 18:49
Location: Beograd
Contact:

Re: Ruj

Post by bluealek »

Sjajno! Baš proteklog vikenda kada smo bili na Mlađinom Pčinjskom karavanu pita mene Mlađa da bi nekako bilo moguće proći džipom uz Bugarsku granicu od Vlasine ka Zvonačkoj Banji, na šta mu ja rekoh da smo davnih dana prošli biciklima krenuvši prvo za Strezimirovce, pa skrenuli pred samim graničnim prelazom levo na onaj makadam ka selu Kalna, onda se strmo ispentrali severno od Kalne na Tumbu, gde smo naleteli na (tada) sasvim solidan grebenski put koji vodi ka Ruju. U nekom trenutku smo naišli na raskrsnicu gde je put desno produžavao ka Ruju, a onaj kojim smo mi skrenuli spustio nas je u Rakitu. Kuda ste vi tačno prošli? Imate li predstavu kakvo je trenutno stanje tog dela puta?

Inače, kad smo 5. avgusta završili Vlastin South Serbia 4x4 karavan, Goca i ja smo prenoćili u Jelašničkoj klisuri, a sutradan smo se zaputili ka Pasarelu onim novim vojnim putem od Mokre. Visoravan Suve je na nas tog dana ostavila tako jak utisak da Goca već danima sanja Suvu i crta trekiće za neku dužu pešačku turu kojom bi se prošla cela. Zaista nisam očekivao onako lepu, raznovrsnu i dinamičnu visoravan, iako sam ranije bio na Tremu. Jednostavno onaj prostor gde su Rakoš, Pasarelo, one fenomenalne mešovite šume, brojne kraške uvale, predstavljaju mesto gde treba otići malo duže i upijati ga. Mislim da je podloga isuviše surova za bicikl (većim delom su putevi izrazito kameniti, ne bi se moglo pedalirati po tome), ali za ofroad ona visoravan je fantastična. 2000 fotografija koje sam napravio u tih 12 dana proputovanja po istočnoj Srbiji još čeka da bude obrađeno...
User avatar
Milan
Freebiker
Posts: 167
Joined: 05 Jun 2008, 10:23
Location: Nis

Re: Ruj

Post by Milan »

Evo gpx fajla predjenog puta
http://freebiking.org/wp-content/upload ... 13.-14.gpx
Put od Rakete do Sastava Reka je u izvarednom stanju. Svake godine se na Livadi Tumba održava vašar na kome dodju stotinak automobila i autobusa pa se i zbog toga ovi prilazni putevi održavaju. Naravno da se datum ovog vašara treba obavezno izbeći.
http://www.facebook.com/group.php?gid=1 ... 161&v=wall
Inače put koji se posle 3,2 km od karaule nastavlja pravo duž granične linije do Strezimirovca je neprohodan i tu ne prolazi ni granična policija.

Što se tiče Suve planine, tu mogu da pomognem sa smeštajem u čika Danetovoj kući.
Last edited by Milan on 26 Aug 2011, 09:47, edited 1 time in total.
User avatar
bluealek
Freebiking druid
Posts: 1986
Joined: 01 Feb 2005, 18:49
Location: Beograd
Contact:

Re: Ruj

Post by bluealek »

Napisao sam ovo u najavi za Jadovnik, pa hajde da copy/paste-ujem i ovde...

-----------------------------------------------------------------

Sledeći put kada neko od vas ima potrebu da okači neki trek, nema potrebe da se smara sa nekakvim free file serverima po internetu, jer svako od vas sa svojim Freebiking nalogom (ne ovim na forumu, već onim u glavnom delu sajta) može najnormalnije da okači fajl na naš server (kasnije eventualno da isti taj bez ponovnog upload-a upotrebi u nekoj svojoj najavi ili putopisu). Kako?

Prvo se prijavite, zatim odete na Kontrolnu tablu -> Sadržaj -> Dodaj novi, izaberete fajl sa svoje mašine i to je to! Dobijete link koji možete da podelite s bilo kim. Ali vas mrrrrzi da provaljujete kako funkcioniše Wordpress :evil: . A zapravo je prosto da prostije biti ne može :(
Post Reply