Marine, ovo su prilično ohrabrujuće informacije. Korisno je imati i podatke o mestima kao što je kuća za izdavanje dotičnog Braneta, jer u tim krajevima sasvim sigurno nikakve mogućnosti za organizovan smeštaj nema. Doduše, razmišljam o varijanti napuštenih sela, kojih znam da u tom delu Stare ima jako puno, ideji koja istovremeno deluje i inspirativno i sablasno... Verovatno u njima ima puno kuća u koje je moguće ući, prespavati, malo se zgrejati?
Treba iskoristiti svaku priliku za organizovanje nekih istraživačkih akcija. Doduše, za ovu sezonu je već malo kasno, jer vidim sneg napolju veje punom silinom i ako tako nastavi do kraja nedelje kako meteorolozi najavljuju, biće ga u planinama i par metara, pa se neće moći terencem čak ni uz raonik

. Ali ima nekoliko jako dugačkih rečnih dolina desnih pritoka Trgoviškog Timoka koje vijugaju i po par desetina kilometara do pod sam granični greben, koje su za običnog ljubitelja prirode u Srbiji potpuna nepoznanica. A sigurno bar u nekima od njih ima lepih i zanimljivih mesta gde bi vredelo proći, ili čak provesti vreme. Mi smo se u istraživanju pretežno usredsredili na Visok kao najatraktivniji i najviši deo Stare, ali lepota se ponekad krije i u mestima koja nisu tako grandiozna.
Ako ti i ostatak Knjaževačke ekipe budete raspoloženi za neku istraživačku akciju, svakako ću da javim pre nego što krenemo u tom smeru. Mada pravih avantura, poput tog prolaska s te strane do Midžora, teško da može da bude pre maja ili čak juna iduće godine.
A što se priče sa drvosečama i seljacima tiče, obično je pažljivo posmatranje Google Earth-a korisnije od nje. Sad važi novo pravilo - "GPS gledaj, seljaka ne pitaj"

(jer ćeš samo da dobiješ onoliko dezinformacija koliko seljaka priupitaš, svaki priča neku svoju priču i pobrkaće ti se u glavi i ono što si znao).