Golija/Uvac 18/19 juna

Kraći i duži izveštaji i putopisi sa vaših putovanja po divljini, bilo planinarskih, bajkerskih ili nekako drugačije koncipiranih

Moderator: Moderatori

Post Reply
zare81
Posts: 59
Joined: 16 Jul 2010, 18:06

Golija/Uvac 18/19 juna

Post by zare81 »

U podne, u subotu, 18.06.2011. trojica biciklista iz Beograda, Boycie, Munja i Žare su krenuli sa vožnjom iz Ivanjice. Prvo, u samoj Ivanjici idemo do restorana čija terasa se nalazi pored veštačkog vodopada nastalog izgradnjom jedne od prvih hidrocentrala u Srbiji. Nažalost, vodopad ne izgleda kao kada sam ga poslednji put video pre par godina. Naime, u međuvremenu se pojavila gomila betona koja blokira pogled, a i protok vode je mnogo manji, jer sam poslednji put bio u martu 2007, kad su se topili snegovi.
Put nas iz Ivanjice void ka Kumanici i Javoru, dolinom Golijske Moravice. Negde na 16-om km od centra Ivanjice, nailazimo na „Rimski most“, lučni kameni most preko Moravice. Posle kraće pauze, krećemo sa pravim usponom na Goliju. Put je okružen zelenilom i ima jako malo vozila. Po najvećem suncu se penjemo putem koji je čas tucanik, čas asfalt. Golija, bogata vodom, nas časti na svakih par km česmom uz put, obično u hladovini. Što se više penjemo, to je voda na česmama hladnija. Nakon 14 km ozbiljnog uspona nailazimo na makadamski put koji se strmo penje u levo. Krećemo tim putem ka jezeru Nebeska Suza. Put je jako strm i tehnički zahtevan, te nam Boycie želi sreću, a Munja i ja junački nastavljamo sa usponom.
Nebeska Suza, jezero koje se nalazi na severnim obroncima Golije, na blizu 1500 mnv je izuzetno mlado. Nastalo pre nekih 30-ak godina, nakon snažnog zemljotresa koji je pogodio Rumuniju, jezerski plato predstavlja sjajnu platformu sa koje se pogled pruža daleko na zapad, sever, a i istok. Vidici su prelepi, mirisi neopisivi, boje, zvuci...
Pošto smo odmorili oči i noge, spuštamo se nazad na asfalt i jako brzo dolazimo do Dajićkog jezera i još jedne česme u nizu, gde nas je sačekao Boycie. Nakon odmora u hladu četinara, nastavljamo put ka Jankovom kamenu. Vozimo odličnim asfaltom, malo gore, pa malo dole, kroz šumu, a motornih vozila nigde. Posle još jedne česme u nizu nestaje asfalt i neće ga biti narednih 10-ak km. Put ponovo vodi naviše i mi polako, ali sigurno napredujemo. Na makadamu ima samo još jedna česma i mi punimo rezervoare.
Na nekih 1600 mnv nailazimo na račvanje na putu. Put levo vodi dalje uzbrdo, do Jankovog kamena i 1833 mnv, a pravo se spušta ka Dugoj Poljani i magistralnom putu Novi Pazar-Sjenica. „Dosta nam je truckanja i penjanja“, izjavljuju Boycie i Munja i ja to koristim da rasteretim konja i odlepršam na vrh Golije. Posle partije razgovora sa kolegama iz našeg PD, koji su se spuštali sa gore, osvajam kamen, fotkam se, osvrćem i posmatram Srbiju kao na dlanu. Navlače se oblaci, diže se i vetar, zovu i drugari da me opomenu da sam se zadržao i nakon što sam se sjurio do njih i ponovo natovario, krećemo da se spuštamo sa Golije na Peštersku visoravan.
Truckamo se po makadamu oko nekih 10-ak km do asfalta, zastajkujući da se divimo zelenilu ovog kraja. Gomila konja, krava i ovaca pasu zelenu travu, koju kada pogledate i pomirišete, shvatite zašto je ova visoravan stvorena za stočarstvo. Zeleno i voda na sve strane. Na asfaltu okrećemo ka zapadu i spuštamo se dalje ka Sjenici. Preko lepe reke Vapa, koja daje većinu vode za akumulaciju Sjeničkog jezera, talasamo predelima koje više liče na preriju S. Amerike ili stepu C. Azije, nego na Evropu.
U Sjenici smo oko 19:30 h i idemo pravac na klopu. Kod Jukića na ćevape. Cene popularne, klopa odlična (sutradan smo i doručkovali tamo). Nakon dobrog obroka, a taman pred mrak smeštamo se kod Peđe Vojinovića i prebiramo utiske.
Veče, kao i jutro posle noći dobrog sna, je bilo neobično toplo za Sjenicu. Oko 8 h krećemo u grad na klopu, a oko 9 h ka kanjonu Uvca. Na svega 10-ak km od Sjenice (90 % od toga asfalt) dolazimo do kampa, odakle kreću ture čamcima kroz kanjon Uvca). Na preporuku Meska Rebronje, šefa čuvarske službe u rezervatu, odlučujemo da čamcem odemo nizvodno do pećine.
Ulaznica u rezervat se plaća svega 100 RSD, a izlet čamcem 700.
Mesko Rebronja, živopisan lik koji je posvetio sebe zaštiti Uvca, njegovih supova i uopšte ekosistema, stoji na raspolaganju svim ljubiteljima prirode. Kontakt: 064/867-47-15, 063/832-95-98.
U kampu ima vode, a može se šatorovati ili noćiti u kamp prikolici.
Krećemo u plovidbu jezerom, a Uvac kreće da meandrira. Naravno, iza prve krivine-veličanstven prizor-orlušine sa rasponom krila preko 2 m kruže visoko nad vodom.
Populacija beloglavog supa, pre samo 20-ak godina na ivici istrebljenja na ovom području, danas broji 400 jedinki.
Dolazimo do pećine, čiji je glavni sistem dug 6200 m i Mesko ponosno izjavljuje da je prvi prošao ispod planine i izašao od jezera do sela Lopiže sa druge strane. Pećina puna pećinskog nakita, hladna, vlažna, akustična. Ne postoji uređena staza za posetioce, kao ni osvetljenje. Samo uz pratnju članova čuvarske službe, moguće je proći kapiju na ulasku u pećinu i otkriti neka od bogatstava koja ona ima da ponudi. Stalaktiti, stalagmiti, kadice na pećinskom podu, neverovatan ambijent...
Uživamo, fotkamo, a onda polako nazad. Zamolili smo Meska da nas prebaci sa druge strane jezera, kako bismo se popeli do vidikovca, odakle je najbolje posmatrati supove i meandre Uvca. Uspon po strašno jakom suncu, ali iznenađujuće dobro uređenom i obeleženom stazom nastalom ovog proleća naporima redarske službe i preduzeća Javni radovi, traje znojavih pola sata, ali vredi. Što se više penjete, to je bolji pogled na kanjon, a i supovi krtare ponekad i na samo 30 m od vas. Posle uspona do i odmora na osmatračnici/vidikovcu, krećemo nazad stazom ka kampu, odnosno mestu gde smo ostavili atove. Od tog vidikovca (kako su nam rekli, postoji još jedan nekih 2-3 km dublje u kanjonu) ima 4 km nazad do kampa, odnosno oko sat vremena umerenog hoda. Na par mesta usput postoje uređene klupice, a najednom u debeloj hladovini, pored potočića, te nismo mogli da odolimo.
Pored visećeg pešačkog mosta, a pokraj bezbroj prelepih vidika dolazimo natrag u kamp i spremamo se za polazak. 15:30 h!!! Au, kako vreme brzo prođe kad čovek uživa. Vraćamo se ka Sjenici, a odatle magistralom ka Novoj Varoši. Ko voli MTB i off-road, ne samo na Uvcu, već i na celom Pešteru može da se nauživa!
Put se blago penje, ali imamo jak vetar u leđa, te nam uspon ne predstavlja problem. Želeli smo da obiđemo i Sopotnicu, ali ovog puta jednostavno nismo imali vremena, te preko Aljinovića započinjemo uspon na Zlatar. Nakon pauze da se dopunimo gorivom vozimo planinom Zlatar obraslom gustom četinarskom šumom. Putari su bili vredni, pa jurcamo i uzbrdo, a nizbrdo, sa sve bisagama idemo i preko 70 km/h! Za tili čas smo u Novoj Varoši, gde saznajemo da nam je bus umakao za pola sata, ali za 40 minuta ide sledeći, te posle okrepljenja sledi utovar i kraj pedaliranja.
Ne tako brzo! Bus je više mini, nego bus i bajkovi, čak ni rasklopljeni ne mogu stati u boks. Šta sad? Sledeći ide tek u 01 h. Ma, u Prijepolju ima vozova, a do tamo je sve nizbrdo. Zaista, sve je nizbrdo i stižemo jako brzo. Međutim, jedini voz ide samo do Užica.
Da skratim priču iz Užica smo krenuli u 2:30 h, a u Beograd stigli u 6:30 h.
Umorni? Da.
Zadovoljni? Ne! PREZADOVOLJNI!!!
Link za fotke:
https://picasaweb.google.com/zarkokneze ... vacJun2011
User avatar
rajko55
Freebiker
Posts: 458
Joined: 08 Jul 2008, 11:06
Location: Pozarevac
Contact:

Re: Golija/Uvac 18/19 juna

Post by rajko55 »

BRAVO za ekipu i turu !
User avatar
Gruja
Freebiker
Posts: 532
Joined: 20 May 2009, 20:12
Location: Leskovac + DST
Contact:

Re: Golija/Uvac 18/19 juna

Post by Gruja »

Vrlo, vrlo, vrlo, vrlo lepo!!!
Odlična kombinacija aktivnosti, priroda fantastična, odlično proveden vikend!
Hvala što si podelio sa nama.
User avatar
barda
Freebiking druid
Posts: 1343
Joined: 14 Mar 2008, 13:57
Location: Novi Sad
Contact:

Re: Golija/Uvac 18/19 juna

Post by barda »

Sjajna tura!
FotoSat (autentični motiv na vašem zidu) - TRIP foto priča -> prati moj TREK
zare81
Posts: 59
Joined: 16 Jul 2010, 18:06

Re: Golija/Uvac 18/19 juna

Post by zare81 »

Hvala :oops:
Grujic
Freebiker
Posts: 190
Joined: 23 Feb 2009, 21:40

Re: Golija/Uvac 18/19 juna

Post by Grujic »

Odlicne fotke i prica, svaka cast za turu!
User avatar
Gosha
Freewheeler
Posts: 239
Joined: 28 Oct 2008, 13:19
Location: Beograd

Re: Golija/Uvac 18/19 juna

Post by Gosha »

Svaka čast na turi i fotkama. Posebno su mi se svideli kadrovi meandara Uvca koje do sada nisam video, sa/na pola visinskog puta od jezera do vidikovca Molitve. Ja sam vidikovcu oba puta prilazio okolo, odozgo.

Inače, nedelju dana pre ove vaše ture bio je organizovan Off-road karavan Sjenica 2011, vožnja po Pešteru i okolini. Mi smo se takođe pre dolaska u sjenicu popeli na Jankov kamen :). Nama je na žalost bilo dosta lošije vreme, ali ipak vi vozite, a mi se vozimo, pa lakše podnosimo vremenske (ne)prilike :D.

Evo kako je nama bilo: Off-road karavan Sjenica 2011
User avatar
bluealek
Freebiking druid
Posts: 1986
Joined: 01 Feb 2005, 18:49
Location: Beograd
Contact:

Re: Golija/Uvac 18/19 juna

Post by bluealek »

Lepa tura, odlične fotke... A šta mislite da se to stavi u onu pravu Turoteku?
zare81
Posts: 59
Joined: 16 Jul 2010, 18:06

Re: Golija/Uvac 18/19 juna

Post by zare81 »

@Gosha: Hvala.
Video sam da jedan od rendžera/čuvara nosi majicu na kojoj piše Džipijada Sjenica (zaboravio sam koja godina).
@bluealek: hvala. Što se mene tiče, stavljajte slobodno gde god mislite da treba.
Pozdrav :D
User avatar
bluealek
Freebiking druid
Posts: 1986
Joined: 01 Feb 2005, 18:49
Location: Beograd
Contact:

Re: Golija/Uvac 18/19 juna

Post by bluealek »

Ok :? Ja doduše ne znam kad ću stići to da uradim od količine posla kojim sam zatrpan... Zato je i napravljen višekorisnički sajt, da bi korisnici mogli sami da postavljaju svoje sadržaje. Na žalost, vrlo mali broj korisnika je to izgleda shvatio :(
zare81
Posts: 59
Joined: 16 Jul 2010, 18:06

Re: Golija/Uvac 18/19 juna

Post by zare81 »

bluealek wrote:Ok :? Ja doduše ne znam kad ću stići to da uradim od količine posla kojim sam zatrpan... Zato je i napravljen višekorisnički sajt, da bi korisnici mogli sami da postavljaju svoje sadržaje. Na žalost, vrlo mali broj korisnika je to izgleda shvatio :(
Iskreno, nisam se previše upuštao u istraživanje sajta. Tako, nisam ni znao za tu mogućnost.
Ako nađem vremena/volje, pozabaviću se. Trenutno sam i ja pretrpan obavezama.
Pozz :D
User avatar
Polar
Freebiker
Posts: 308
Joined: 11 Sep 2009, 18:33
Location: Beograd

Re: Golija/Uvac 18/19 juna

Post by Polar »

Lepa tura i lepe fotke.Bravo.
Vredelo bi to staviti u Turoteku.
Post Reply