Низ две реке

Kraći i duži izveštaji i putopisi sa vaših putovanja po divljini, bilo planinarskih, bajkerskih ili nekako drugačije koncipiranih

Moderator: Moderatori

Post Reply
User avatar
Nole
Posts: 156
Joined: 18 Mar 2011, 14:39
Location: Novi Sad
Contact:

Низ две реке

Post by Nole »

Пошто сам клинцу купио бицикло хтео сам да пробам како ми одговара рам од 62 цм и испланирао да мало возим по асфалту а мало ван њега. Тако се родила идеја да обиђем два ушћа у једном дану, ушће Бегеја у Тису и ушће Тисе у Дунав.
Пут је кренуо већ добро познатом трасом поред рафинерије па на стари каћки пут прескачући (у буквалном смислу) ауто пут Е 75. Даље је пут водио мало оптерећеним и добрим асфалтом кроз Каћ, Будисаву, Шајкаш, Вилово и на крају Тител, ту сам остварио први циљ-нашао се на ушћу Бегеја у Тису.
Даље ме је пут водио тиским насипом испод моста-везе Бачке и Баната према ушћу Тисе у Дунав. Е, овде долази до изражаја површна припрема. Гледајући Google Earth учинило ми се да ћу моћи да дођем до самог ушћа, али није тако. Сад, шта је ту је. Насип уз Тису неприметно се претворио у насип уз Дунав. Приметио сам да ми је одједном нестала Фрушка гора која је стално била испред мене, додуше често заклоњена дрвећем, и одједном се појавила са моје леве стране. Већ ми је било јасно да сам промашио други циљ али повратак није долазио у обзир. Наставио сам насипом у фантастичном хору птица певачица и очаравајућим мирисом багрема и полако сам стигао у Гардиновце.
Код Гардиноваца насип престаје и део до Ковиља сам прешао асфалтом. Пут води преко аутопута Е 75 и поред манастира Ковиљ. Овај пут нисам свратио на Аркањ али свакако га препоручујем. Мало пошто се пређе ауто пут одваја се лево пут за Аркањ и познату чарду „На крај света“.
Ког манастира сам се попео поново на насип и наставио поред специјалног резервата природе „Ковиљско петроварадински рит“ према Шангају и рафинерији.
На тај начин се моја тура која је требало да буде два ушћа у једном дану претворила на пут низ две реке. Не жалим због промашаја, поправићу се неки други пут. Приближна километража на овом путу је око 107 км (нисам имао сат на бициклу па сам са Google Earth скинуо километражу, време потребно за њу зависи од времена проведеног у посматрању птица, животиња и свега око себе).

Ово су слике са вожње
http://s1187.photobucket.com/albums/z38 ... ve%20reke/
User avatar
Gruja
Freebiker
Posts: 532
Joined: 20 May 2009, 20:12
Location: Leskovac + DST
Contact:

Re: Низ две реке

Post by Gruja »

Vrlo lepo Nole, vrlo lepo!
User avatar
barda
Freebiking druid
Posts: 1343
Joined: 14 Mar 2008, 13:57
Location: Novi Sad
Contact:

Re: Низ две реке

Post by barda »

Super tura, i skoro sve ravno :)

A Andrija još tamo čuva - meni nije prošli put dao da slikam i snimim skupljanje stada krava u akciji ovog crnog sa par malih pomoćnika :wink:

Rade stvarno super, Andrija samo komanduje :D
FotoSat (autentični motiv na vašem zidu) - TRIP foto priča -> prati moj TREK
mix
Posts: 39
Joined: 04 May 2011, 16:17
Location: Varvarin

Re: Низ две реке

Post by mix »

Svaka cast na reportazi,odlicne slike :!: Cime si slikao,aparatom ili mobilnim :?:
nismo ni svesni sta imamo oko sebe
User avatar
Nole
Posts: 156
Joined: 18 Mar 2011, 14:39
Location: Novi Sad
Contact:

Re: Низ две реке

Post by Nole »

mix wrote:Svaka cast na reportazi,odlicne slike :!: Cime si slikao,aparatom ili mobilnim :?:
Хвала на позитивном пријему извештаја са вожње. Фотографије су направљене са апаратом NIKON COLPIX P50
Post Reply