Sale, mislim da se ja nijednim komentarom nisam osvrnuo na izgled sajta. Moji komentari su ograniceni na usability sajta. To sto ja preferiram minimalisticki dizajn nema nikakve veze sa mojom sugestijom da je nepotrebno ucitavanje slika koje su 50 do 100 puta vece nego sto je potrebno za njihov prikaz.
Pored neoptimziaovanosti, sajt je prilicno nepregledan, što je problem koji je oduvek postojao na Freebiking sajtovima naprosto zato što ima mnogo informacija pa je to sve teško složiti. Ipak, jedno je nešto što je objektivna komplikacija, a drugo kada je bitan sadržaj sakriven iza padajućeg menija pa posetilac mora da istražuje i, u stvari, kopa po sajtu da nađe ono štpo ga interesuje, a se sve to začini nepotrebnim skrolovanujem, premetanjem, obrtanjem i žmiganjem pojedinih elemenata, koji su, čak i sporedni u odnosu na važan sadržaj ali su istaknuti.
Poređenje sa sajtom B92 ti bas i nije na ruku. Najpre taj sajt je školski primer kako ne treba raditi, drugo, njihova ciljna grupa i ne cita toliko sajt online nego dolazi na pojedinacne sadrzaje posredno, bilo preko RSS bilo preko raznih agregatora vesti, pa im optimizacija sadrzaja nije u prvom planu i trece, njihova naslovna strana prikazuje mnogostruko vise podataka nego tvoja.
Ako je tebi to prihvatljivo, čuj, pa tvoj je sajt, imas svako pravo da radis sta god želiš, isto kao što imaš pravo da sajt prilagođavaš samo jednom veb čitaču - onom koji tebi odgovara.
Ponovicu ti opsti savet da sajt ne gledas iz svog ugla, nego iz ugla posetilaca. Izgled i funkcionalnost sajta se prilagodjavaju posetiocima, a ne obrnuto. To je osnovni postulat u izradi dobrog i prihvatljivog korisnickog interfejsa svemu pa i sajtu.
S obzirom da imam utisak da Freebiking sajtu sve više posvećuješ pažnju kao nekom poslovnom poduhvatu, onda je preporučljiuvo da na upotrebljivost sajta obratiš posebnu pažnju (makar i ako to znači neka finansijska ulaganja), jer je to ono što uglavnom prelama između uspeha i neuspeha.
Konkretno:
Sajt se i dalje sporo ucitava i to ne samo naslovna nego sve strane, tako d amožda nije samo problem u prerpanosti grafikom, nego je možda sam host spor.
Optimizuj sve fotografije za veličinu u kojoj treba da budu prikazane. Ne postoji nijedno opravdanje da se to ne uradi pa ni to da ne umeš, ne podržava šablon ili slično. To, naprosto, mora da se uradi, pogotovo kada je ovakva situacija da su fotografije 50 do 100 puta veće nego što treba.
Ubaci korišćenje SEO prilagođenih adresa svih pojedinačnih strana na sajtu. To je nužno ne samo zbog boljeg indeksiranaj na pretraživačine nego zbog upotrebljivosti sajta - SEO prilagođena adresa je čitka i korsiniku objašnjava šta će dobiti kada klikne na link.
Link za RSS i pretragu prebaci u zaglavlje ili iznad zaglavlja, tako da uvek budu vidljivi. Uostalom, to zaglavlje nepotrebno troši prostor a manje-više je beskorisno. Znam da se tebi svideo štos sa izmenom slika i to što svaka slika ima drugi link koji vodi na neku stranu, ali to je sa strane upotrebljivosti sumnjiv koncept. Najpre, korisnik uopšte (osim same izmene slika), uglavnom neće ni primetiti čemu služe te slike u zaglavlju, osim što troše prostor. Pogotovo neće uočiti da te slike vode na različite linkove, zato što to nije očigledno a i zato što to nije očekivano. Čak i ako provale da tu postoje različiti linkovi ne postoji nikakva informacija gde ti linkovi zaista vode, pa mu to dođe kao neka lutrija, a korisnik najčešće za to nije raspoložen - korisnik po pravilu uvek očekuje da mu bude jasno gde će ga odvesti neki link pre nego što na njega klikne. Na kraju, korisnik očekuje da kada, klikne na logo sajta to ga odvede na naslovnu stranu sajta, a sada je taj koncept potpuno zaobiđen. To je veliki minus u upotrebljvosti sajta.
Prijavu korisnika skloni na mesto gde će manje smetati. Pristup sadržaju sajta nije uslovljen prijavom tako da nema potrebe to korisniku poturati na atraktivno mesto. Login će uglavnom trebati nekome ko želi da piše na forumu ili nekom od drugih modula sajta za šta je neophodno da se autorizuje, ali za većinu sadržaja logun mu uopšte ne treba. Stoga, login smesti negde na dno, a eventualno umeniju stavi link koji će ga uvek odvesti na obrazac za prijavu, da mu bude pri ruci.
Razmeštanjem RSS lika, pretrage i prijave oslobodićeš značajan prsoto na vrlo atraktivnom delu strane. To će ti omogućiti da taj prostor upotrebiš za prikaz nekog drugog, važnjeg sadržaja. Dobro je da se vodiš i pravilom da ono što je najvažnije, korisniku mora biti vidljivo u vrhu strane bez potrebe za skrolovanjem.
Na vidim kakva je svrha Kalendara. Troši priličan prsotor a prikazuje vrlo malo. Mislim da je bolje da ga skloniš, a umesto njega staviš polje Aktuelni izleti koje se takođe prikazuej na naslovnoj strani (dakle dupliran sadržakj sa kalendarom) a pri tom ej mnogo pregledniji i inforamtivniji. Ako ti se sviđa kalendar kao opcija napravi za nejga posebnu stranu, pa ćeš tu imati dovoljno prostora da ga učiniš čak i preglednijim i time i upotrebljivijim.
Polje Pojedinačni članci je nepotrebno. EM je prikaz u padajućoj listi neprikladno, em će, kako broj članak postane veći, to postati i baš neupotrebljivo. Bolej je odmah ga ukloniti i osloboditi taj prostor za nešto bitnije.
Sličan problem postoji i sa poljem Kategorije. Najpre, posetiocu je potpuno nejasno čemu to služi. Neko ko je vičniji Wordpress-u će i da se snađe, ali definitivno to polje ne doprinosti upotrebljivosti. Imalo bi logike da se to polje nalazi u koloni koja se sada zove Sveže napisano pa da bude upotrebljena kao filter toga šta će biti prikazivano u toj koloni. Tako bi bar imalo neke očigledne logike da se taj padajući spisak prikazuje.
S druge strane, valjalo bi da se lista kategorija može videti kao opcija u glavnom meniju sajta, gde je uopšte nema.
Usput, u desnoj koloni je prikaz sadržaja nekonzistetnan i menja se od strane do strane, a pri tom tu nema neke logike koja bi korinisku bila jasna. To treba izbegavati. Raspored sadržaja treba da bude stalno na istom mestu, a promenljivost treba uvoditi samo ako to ima jasnu funkciju za konkretnu stranu.
U glavnom meniju, ako opcija već ima jednu ili više podopcija pa se otvara padajući eni (koji je inače, prilično nezgodan izbor) napravi da kada se otvori padajući meni on kao prvu opciju ima istu opciju koja se dobija klikom na osnovni meni. Ovako je zbunjujuće, jer korisniku nije jasno da iako se otvara padajući meni, i sama opcija u glavnom meniju predstavlja klikabilni link. Na primer, opcija Najave izleta ima podopciju Gocini izleti koja se prikazuje kada korsinik mišem naiće na Najave izleta. Korisniku tu nije jasno da i sama ocija Najave izleta vodi ka nekom posebnom sadržaju već misli da postoji samo opcija Gocini izleti. Dodaju padajući imeni ispred Gocini izleti i opciju Aktulene najave izleta ili tako nešto što će viditi naistu stranu kao i opcija Najave izleta. Tako korisnik neće biti zbunjen i lakše će doći do sadržaja.
Sadržaj je nekako razbacan i nejasno složen. Imaš tekstove koji su razbacani po opcijama Pojedinačni članci, Kategorije, Putopisi, najave, tekstovi, Offroad avantura, Živeti s aprirodom, Turoteka, Navigacija, Najave izleta, i drugo. To treba složiti tako da bude jasno i pregledno i uvek dostupno na istom mestu na svakoj strani. Meni se čini da je to sve potpuno istorodno i može se staviti na jedno mesto, a razvrstati kroz sistem kategorija. Korisniku bi bilo mnogo lakše da se u svemu tome snađe.
Negde na unutrašnjim stranama se pojavljuje i polje Novo na forumu. Ono je nepotrebno. Korisnik na naslovnoj strani ima prikaz najnvijih poruka sa foruma i ako ga to interesuje on će otići na forum. Ako je otvorio nešto drugo da pročita, tada ga forum sigurno ne interesuje pa je učitavanje sadržaja foruma zarad prikaza na tom mestu samo nepotrebno trošenje resursa.
Vidim da nastojiš da što više integrišeš Freebiking sajt sa sajtom Staze i bogaze. Ako je ta integracija bitna ona ih stvarno integriši u jedan sajt. Nema potrebe da postoje dva pa da onda svaki učitava i prikazuej sadržaj sa onog drugog. Em se tako oba sajta pretrpavaju em to usporava učitavanje i troši resurse. Na Freebiking org imaš dve liste najnovijih poruka sa foruma, jedan sa Freebiking sajta a drugi sa Staza i Bogaza. Strpaj to sve na jedan zajdnički forum i prikazuj samo jednu listu. Sličan problem psotoji i sa FB atlasom i bazom na Staze i Bogaze - i to je ista stvar - drugo pakovanje, a to samo zbunjuje korisnika.
Ukloni brojač prsitupa sa sajta. On samo usporava učitavanje strane a i sam si rekao da je nepouzdan. Na to dodaj da je u dnašnej vrme stavljanje brojača poseta na sajt lamerski - to rade samo novajlije i laici. Taj broj nikome ne znači ništa, pa makar na njemu bila cifra u milionima.
Slično je i sa prikazivanjem Page Rank-a. Najpre, koga interesuje PR sajta on ume to i sam da sazna, ne moraš mu to prikazivati, a i tu važi ona opaska o laicima i novajlijama. Ozbiljini sajtovi to ne prikazuju. Uz to, PR je već neko vreme uzgubio značaj koji je imao sa tendencijam da u bliskom periodu bude poptuno skrajnut kao pokazivač rejtinga sajtova. Već sada je on u upotrebi više kao zaostatak iz prošlosti nego kao koristan alat.
Kakva je uopšte svrha strane Gocijn izleti. U opisu stoji da zauzimaju posebno mesto u Freebiking kalendaru a oni su u stvari izvdvojeni. Stavi to sve u jedan kalendar, tako da korisnik u njemu vidi sve što ga može zanimati a ne da mora da gleda na dva mesta. Ako je bitno, Gocine izlete posebno označi u kalendaru da budu izdvojeni na taj način. Izdvajanje na posebnu stranu samo smeta, najpre zato što istorodne informacije imaš na da mesta a zatim i Gocini izleti ti se ne pojavljuju u kalendaru i ne možeš ih automatski najavljivati kao ostale događaje koji jesu u kalendaru.
Polje galerija je upitnog značaja ali ako već postoji, trebalo bi da uz sliku koja je link i piše o čemu se radi, to jest gde će korisnik biti odveden ako klikne na tu sliku. Jeste, piše u Alt, ali to nemoj računati kao bitan element u navigaciji. Opis treba da piše ili na slici ili odmah uz nju.
Podmeni koji se dobija na opciji Naslovna u glavnom meniju je na pogrešnom mestu. To bi trebalo da bude na opciji Pomoć ili tako nekako. Tako bar očekuje prosečan posetilac sajta.
Primetio sam da na sadašnjem sajtu imaš linkove na stare verzije sajta što je interesantno. Međutim, na spisku nema one verzije koja je u najdužem periodu figurirala kao Freebiking sajt. Čini mi se čak da na novom sajtu nedostaju neki sadržaji kojih je na starom bilo.
Eto, to bi utkratko bile napomene vezane za upotrebljivost sajta. Ne kažem da sv ovo moraš da uradiš, nego ti samo skrećem pažnju na ono što sam uočio. Kao što sam rekao na početku, tvoja je stvar da li ćeš nešto od toga da uradiš. Ne treba da mi objašnjavaš da li hoćeš ili nećeš ili zašto nešto može ili ne može. Ja ni sam naručilac niti izrađujem sajt i to me ne zanima. Ja sam samo običan posetilac i napisao sam ti kako meni stvar izgleda u funkcionalnom smislu iz ugla običnog posetioca. Niti zahtevam, niti očekujem da nešto da menjaš.