Fino štelovanje zadnjeg (a i prednjeg) menjača

Održavanje, popravke, prepravke...

Moderator: Moderatori

Post Reply
User avatar
Easst
Posts: 104
Joined: 04 Jun 2008, 21:13

Fino štelovanje zadnjeg (a i prednjeg) menjača

Post by Easst »

Ja ne znam, imam utisak da mi svi ovi majstori ofrlje nameste taj zadnji (XT). Kad god sam nosio na servis ovih par puta, reko sam i to malo da tvikuju, jer od kad sam ga kupio nikad nije bio skroz "gladak" da kažem.

Ja sam mislio da je XT ipak dobar menjač i da je glupo da ne bude naštelovan skroz fino. A ono kad god mi nešto tu čačkaju neki prelaz poprave, neki pokvare. Skoro sam nosio opet na sevris (nosim jednom godišnje da neko iskusniji od mene proveri i vidim šta treba da se zameni itd). i ovaj, vidim ja posle, onaj L šraf do kraja maltene zašrafljen, ono ne može da prebaci na najveću nazad nema šanse. Ne razumem što to rade :(

Ne bih to ni primetio jer nisam imao potrebe da ga prebacujem na najveći nazad, nego sam uzeo to da gledam jer mi je užasno prebacivao sa petog na šesti zupčanik nazad (sa većeg na manji, inače je devetofaz), ko na sestrinoj kaprioli sa tourney menjačem.

Onda sam ja to probao DIY, juče sam se zanimao oko toga pošto sam ionako čistio i podmazivao lanac, i reko aj da vidim taj menjač. Namestio sam hi i low limite kako sam mislio da treba (pomoglo mi je gomila jutub linkova i tekst sa parktools sajta), čačnuo sam onaj b šraf takođe. Onda sam pokušao fino da ga štelujem sa onim barrel adjuster ne znam kako se to zove na srpskom. I na kraju nisam mogao. Deluje mi kao da sam taj jedan problem, jedan problematičan prelaz razvodnjio na sve ostale brzine, tj nema više nijedan tako užasan prelaz, al nijedan nije sasvim dobar (ne baš nijedan al razumete me).

Ne znam gde da odem da mi strpljivo i fino do kraja našteluju menjače. Ne znam jel uopšte to moguće uraditi do kraja na stalku il ipak mora da se isproba i pod opterećenjem tj sa čovekom na bicikli.
User avatar
Easst
Posts: 104
Joined: 04 Jun 2008, 21:13

Re: Fino štelovanje zadnjeg (a i prednjeg) menjača

Post by Easst »

ah vidim ima tema: http://forum.freebiking.org/viewtopic.p ... 4%8D#p2211

znači istrošena kaseta :S (oko 2000km, nije menjana, a lanac sam menjao). A ako mi neko kaže sad da se sa menjanjem lanca uvek menja i kaseta, OK, al majstor ne reče tako :( možda je hteo da mi uštedi novce
IRalic
Freebiker
Posts: 1786
Joined: 29 Mar 2005, 23:59
Location: Home is where the bike is :D
Contact:

Re: Fino štelovanje zadnjeg (a i prednjeg) menjača

Post by IRalic »

Kaseta ? hmmm, ne budi tako siguran.
Pre bih posumljao na krivu kuku menjaca, ili sam kavez menjaca.
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)
------------------
http://velomotion.weebly.com

Image
User avatar
pedala
Posts: 59
Joined: 24 Feb 2010, 23:26
Location: Pančevo, Vojvodina

Re: Fino štelovanje zadnjeg (a i prednjeg) menjača

Post by pedala »

Interesamtna tema o kojoj se može pričati danima. Zašto ne radi zadnji menjač, ako je sve novo treba naštelovati isti preko šupljeg šrafa kroz koji prolazi sajla, tkz. podešavanje koraka. Kod vozenih novih obratiti pažnju da li isti stoji paralelno sa osom točka ako baš i nije onda je došlo do krivljenja nosača ili ti kuke menjača. Manja oštečenja ispraviti sa alatom za ispravljanje kuka a nikako priručnim sredstvima. Veča oštečenja iziskuje novu kuku.
Polovnjaci imaju gomilu problema. Luft u zadnjem menjaču u delu gde se kači za kuku nema popravke jer je isti podosta prešao. Sam šifter zna da brljavi nema popravke, pošto su grebeni na valjku istrošeni naročito na 2 do 3 brzine. Zardjale sajle i bužiri takodje prouzrokuju ne preciznost rada zadnjeg menjača, treba ih zameniti. I za kraj dva bisera kod polovnjaka, kaseta, snop od 9 lančanika koji znaju biti sklepani od onoga što se se nadje na podu radionice a sto može još malo da se kotrlja a onaj drugi je lanac koji mora biti za 9tku i nema zamenu.
PS. kupite nove ogovarajuće delove a ne KO nove sa par ogebotina i Vaš XT će raditi besprekorno
Vlada

born for trike
Post Reply