Kako se koristi forum - ukratko

Vaša pitanja i predlozi u vezi ovog foruma i Freebiking sajta, kao i administratorska obaveštenja.

Moderator: Moderatori

Kako se koristi forum - ukratko

Postod freebiking » 02 Feb 2005, 19:26

S obzirom da neki od Fribajkera nisu imali prilke da koriste ovakav forum daćemo vam neka kratka uputstva da bi ste se lako snašli.

Pre svega, ovaj forum je deo Freebiking sajta i samim tim za njega važe ista pravila kao i za sam sajt i mail listu.


NIVOI PRISTUPA

Da bi forum bio zaštićen od zlonamernih posetilaca postoji jednostavan sistem provere koji se sastoji od ukucavanja svog korisničkog imena i lozinke.

Korisničko ime i lozinku birate sami a svoj nalog za pristup ćete napraviti izborom opcije Registracija (gornji desni meni). Forum če tražiti nekoliko osnovnih podataka od kojih je najvažnije da unesete korsiničko ime, lozinku i email adresu. Takođe, upišite i odakle ste, a možete se identifikovati i tako što ćete uz nalog prikačiti malu sličicu (avatar). Forum će vam na email adresu poslati poruku sa linkom za aktivaciju. Time on proverava da se ne radi o lažnoj prijavi. Aktiviranjem završavate postupak registracije na forumu.

Dozvoljen je samo jedan nalog po osobi.

Korisnik na Forumu može imati jedan od sledećih nivoa:

gost - je svaki posetilac foruma koji se nije prijavio pod svojim korisničkim imenom i lozinkom. Prava pristupa su mu ograničena i uglavnom se svode na to da može da čita poruke ne forumu a pisanje mu je dozvoljeno samo na ovom forumu Pitanja i predlozi.

registrovani korsinik - je onaj posetilac koji je otvorio svoj nalog i prilikom dolaska na forum se prijavio pod svojim korsiničkim imenom i lozinkom. On ima veća prava, pored čitanja, on može i da piše poruke u svim forumima, osim foruma Oglasi i Ko je ko, ali su mu mogućnosti i dalje ograničene. Nisu mu dostupne sve opcije a ne može ni da učestvuje u eventualnim glasanjima.

provereni korsinik je onaj koga su administatori na neki način proverili, mada se to u suštini svodi na to da treba da zatražite da vas uvrste u proverene korisnike. Provereni korsinici imaju punpristup svim opcijama za korsinike, uključujući mogućnost glasanja, ostavljanja malih oglasa, i sve opcije za manipulaciju porukama.

Da bi ste postali provereni korisnik, u gornjem desnom meniju otvorite opciju Korisničke grupe, izaberite grupu Provereni korsinici, otvorite je i izaberite opciju za prijavljivanje u grupu. Administratori će vam odobriti pristup a o tome ćete biti obavešteni email-om.

moderatori su korinici koji imaju administativne privilegije. Oni mogu da uređuju forume (jedan forum može imati jednog ili više moderatora i jedan moderator može da administrira više foruma). Privilegije moderatorima služe da lakše uređuju forume (mogu da brišu poruke, prebacuju ih na odgovarajuće mesto, zaključavaju teme i slično).

administratori su korisnici koji imaju najveće privilegije. oni mogu da podešavaju sam forum, otvaraju nove forume u okviru njega, postavljaju privilegije korsinicima i moderatorima i slično.


UČEŠĆE U TEMAMA

Za razliku od mail liste, na forumu sve poruke koje ostavite stoje vidljive duže vremena, tako da ih svako ko posećuje forum može videti i više puta. Takođe, poruke se mogu pretraživati. Najvažnije je to što postoji mogućnost organizacije poruka po srodnim temama tako da svaki korsinik može da bira šta od poruka želi da prati, ili, ako se predomisli, uvek može da pogleda poruke koje nije pročitao jer ga ranije nisu interesovale.

Postoji mogućnost formatiranja teksta u porukama i to treba korsititi ali umereno. Ako mnogo šarenite poruke, koristite prevelika slova i slično, vaša poruka će biti manje čitljiva. U poruke je takođe moguće umetnuti i fotografije što je velika prednost u odnosu na email. Da biste umetnuli fotografiju potrebno je da je prvo stavite negde na web. U poruci je dovolno da stavite adresu gde se fotografija i ona će biti prikazana. Korsitite to ali vodite računa. Nemojte stavljati mnogo poruka u jednu temu, jer to mnogo usporava učitavanje te teme. Takođe, stavljajte samo fotografije koje su optimizovane i smanjene tako da po dužoj strani ne prelaze 800 tačaka.

U poruku možete staviti i vezu do nekog drugog dokumenta ili web stranice na Internetu. Za razliku od većine drugih foruma, linkovanje ka vašim (ili tuđim) sadržajima na drugim web sajtovima ne smatra se kršenjem pravila ponašanja na forumu, dokle god je priroda tih sadržaja takva da su u skladu sa tematikom kojom se Freebiking bavi i dokle god nije u pitanju komercijalni sadržaj lišen svake dodatne informativne vrednosti za posetioce (za takve sadržaje možete komercijalno zakupiti prostor na Freebikingu). Štaviše, ohrabrujemo vas da to činite, jer na taj način pomažete u očuvanju izvornog duha interneta, oličenog u povezivanju i razmeni informacija - linkovi ka eksternim sadržajima samo čine Freebiking forum korisnijim za sve njegove članove.

Kada pišete poruke, vodite računa o naslovu. Vrlo je važno da naslov odražava sadržaj teme. Ako šaljete poziv na neku turu ili pišete putopis o nekoj turi koju ste izveli obavezno u naslovu napišite lokacuju na koju se to odnosi. Čak i ako stvite neki svoj literarni naslov, kao što fribajkeri umeju da rade, dodajte na kraju, makar i u zaradi, informaciju na kom prostoru se tura vozi ili treba da se vozi.

Obavezno se trudite da poruke šaljete u forume u koje one pripadaju. Ako odgovarate naneku poruku gledajte da ne izlazite iz teme. Ako želite da komentarišete neku najavu ture ali ne u smuslu pružanja dodatnih informacija već nešto sasvim drugo, onda pošaljite svoj komentar u odgovarajuću drugu temu a u poruci navedite da se komentar odnosi na datu najavu. Tako radite i sa drugim temama.

Nemojte se ljutiti ako moderatori vašu poruku izbrišu ili premeste. Brisanje poruke sledi samo ako je sadržaj neprihvatljiv, neodgovarajući ili je poruka zastarela tako da više nema potrebe čuvati je, a neophodno je da se prostor na serveru koristi optimalno.

Na forumu nemojte ostavljati reklame. Otvoren je poseban forum gde se mogu ostavljati mali oglasi, dakle prodaja ili zamena polovne opreme i slično. Korišćenje foruma u komercijalne svrhe je neprihvatljivo ako nije unapred dogovoreno sa vlasnicima Freebikinga.

Ako ne znate gde da ostavite svoju poruku, onda je ostavite u forum SVaštara. Ako, pak, imate utisak da postoji potreba da se otvori neki novi forum slobodno to predložite. Ako interesovanje postoji, biće napravljeno.

Pokušaćemo da stvorimo prostor za sve teme koje interesuju Fribajkere, pa i one koje, možda ne spadaju direktno pod Fribajking. Za razliku od mail liste ovde nećemo imati problem sa tim da li takve teme nekoga interesuju ili ne, jer svako ima mogućnost izbora šta će od tema da prati.

PRIVATNE PORUKE

Forum omogućava i razmenu privatnih poruka. Privatne poruke mogu biti poslate korisniku u okviru foruma (on će mći da je pročita na forumu) ali, ako je korsinik to dozvolio, poruku mu možete poslati i na email. Pravo privatnosti se poštuje tako da pošiljalac nikako ne može od foruma saznati koja je email poruka bilo kog drugog korisnika (osimnaravno administratora, kojima je po suštini posla takva infomacija dostupna).

I inače, na forumu, s obzirom da je on preko Interneta dostupan svima koji su zainteresovani, treba voditi računa o privatnosti. Nemojte nikada u svojoj poruci da ostavljate tuđe ali ni svoje email adrese ili druge lične podatke. Ako postoji potreba, takve podatke šaljite privatnom poštom.

PREDSTAVLJANJE

Pogledajte opciju Profil. Tu možete ostaviti dodatne podatke o sebi tako da vas drugi Fribajkeri mogu lakše upoznati i kontaktirati. Osim toga, možete se predstaviti u forumu Ko je ko, ali računajte da vas najviše predstavljaju poruke koje pišete na celom forumu.

PITANJA, PROBLEMI, UNAPREĐENJA

Za sve što vas interesuje u vezi fukcionisanja foruma, ukoliko imate problem sa nekom opcijom, imate ideju kako forum može da se unapredi, ostavite poruke u ovom forumu Pitanja i predlozi.
freebiking
Site Admin
 
Postovi: 56
Pridružio se: 02 Feb 2005, 15:28
Lokacija: Gde god moze bicikl

Povratak na Pitanja, predlozi i obaveštenja

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost