Koliko para, toliko muzike (tj. brzine)

Vaša pitanja i predlozi u vezi ovog foruma i Freebiking sajta, kao i administratorska obaveštenja.

Moderator: Moderatori

Koliko para, toliko muzike (tj. brzine)

Postod bluealek » 15 Mar 2011, 01:16

Kad se setim koliko sam se grčevito upinjao da optimizujem brzinu učitavanja sajta kada je novi dizajn pušten u opticaj, dovijao kako da srežem svaku milisekundu... Pa onda kao došao do realnog maksimuma koji se može postići na postojećem serveru. Merio i ping, pre podne, posle podne, uveče, za Freebiking, za Staze i Bogaze, poredio...

U međuvremenu se svašta dešavalo, a da nije imalo apsolutno nikakve veze sa nečim što ja radim u konfiguraciji sajta. Imali smo jedno nedelju dana vremena u kome je ubedljivo najbrža od 4 PHP aplikacije (Noah's Classifieds, odnosno oglasi) na sajtu postala ubedljivo najsporija, čak toliko da sam posumnjao u neki hakerski napad, na momente ne mogavši čak ni njenoj bazi da pristupim preko phpMyAdmina. Bio je jedan poduži period kada se, iz čista mira, pojavila pozamašna zadrška u učitavanju stranica Staza i Bogaza, koja kao da je poticala od facebook plugin-a. Ali, zašto isti plugin nije na sličan način uticao na Freebiking? Možda zato što se Staze i Bogaze i Freebiking, bez obzira što su kod istog internet provajdera, nalaze na skroz različitim serverima (sa potpuno drugim klasterom IP adresa)? :wink:

Poslednjih dana je sve postalo naprasno značajno brže nego što je bilo u dužem periodu pre toga. I šta sam uradio da bi to bilo tako? Apsolutno NIŠTA :P

Kad sve saberemo i oduzmemo, džaba nam nerviranja i pokušaji "optimizacije", jer će nam to kako nam sajtovi trenutno funkcionišu 95% zavisiti od brljotina, tj. dobre volje internet provajdera kod koga hostujemo sajt. To je cena SHARED hostinga - plaćaš sitne pare da ti sajt stoji na tamo nekom disku sa zilion drugih sajtova, pa kako ti se zalomi što se tiče performansi, bukvalno lutrija. Kad se neko mnogo važniji od tebe pobuni oko loših performansi, oni nešto džarnu u konfiguraciji MySQL servera i odjednom sve "poleti". Do sledeće prilike da zaglibavi :?

Rešenje, naravno, postoji, zove se VPS, ali i košta bar 5-6x više mesečno. Što kažu, plati, pa klati :wink: . Ako ovi sajtovi jednoga dana počnu da donose pare, ili ako im se poseta ustostruči, o tome verovatno ima smisla razmišljati. Ovako... Ma život je lep, pa makar ponekad bio i spor :lol:
Korisnikov avatar
bluealek
Freebiking druid
 
Postovi: 1984
Pridružio se: 01 Feb 2005, 19:49
Lokacija: Beograd

Povratak na Pitanja, predlozi i obaveštenja

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron