Radovi na optimizaciji odziva sajta

Vaša pitanja i predlozi u vezi ovog foruma i Freebiking sajta, kao i administratorska obaveštenja.

Moderator: Moderatori

Radovi na optimizaciji odziva sajta

Postod bluealek » 12 Jan 2011, 23:53

U poslednjih par dana dosta toga je pokušano u cilju optimizacije odziva sajta. Možda se ne može reći da je učinjeno nešto spektakularno, ali došao sam do raznih korisnih saznanja koja će nam olakšati život, ako ne odmah, a ono sigurno u pogodnom trenutku u budućnosti. Šta je rađeno?

1) Dalje sitnije optimizacije gabarita grafike

Ovo se realno pokazalo kao prilično sporedan problem - srž problema, u ovako koncipiranom sajtu, jeste odziv baza, odnosno brzina izvršavanja upita u inicijalnoj fazi kreiranja stranice iz dinamičkih elemenata. Postoji nekoliko načina da se pokuša rešavanje ovog problema.

2) Isključivanje svih plugin-ova koji se trenutno ne koriste. Od ovoga nisam očekivao neku vidnu promenu, ali to nije loše uraditi da ne bi neki od njih bespotrebno izazvao neki konflikt u budućnosti.

3) Keširanje stranica. Svodi se na to da se svaka stranica koju neki posetilac otvori čuva neko vreme na serveru kao statička stranica, tako da svaki naredni posetilac u vremenu koje je podešeno kao vreme za isticanje roka kreirane statičke stranice dotičnu maltene učitava trenutno. Koliko je ovo rešenje dobro, toliko je i loše. S jedne strane, dovodi do drastičnih razlika u brzini učitavanja različitih stranica (one koje niko ne poseti u intervalu zadatom kao rok za isticanje keširane stranice praktično će uvek biti spore, jer neće biti keširane), a s druge strane, dinamički sadržaj stranica postaje mnogo manje dinamičan - praktično za svaki element stranice koji se u međuvremenu promenio (slike u galeriji, novi članak koji se pojavio, izmene u "Izdvajamo", oglasi, poruke na forumima, itd.) kašnjenje može biti i do vremena zadatog za isticanje stranice (recimo, pola sata, sat). Znači, objavite novi tekst, ali ga na naslovnoj i u zbirnim pregledima vidite tek posle nekog vremena.

4) Keširanje upita baze. Ovo mi se čini kao mnogo pametniji prilaz problematici, pogotovo s obzirom na činjenicu da je upravo komunikacija sa bazama ovde usko grlo. Možda ne daje tako spektakularna ubrzanja kao kada imate sreće da naletite na neku stranicu koja je keširana, ali daje daleko ravnomernije ubrzanje, nezavisno od toga koliko se često željena stranica posećuje. Ono što ova tehnika pre svega omogućava je ono na šta se većina žalila - da se predugo nakon što kliknu na stranicu apsolutno ništa ne dešava - prvi elementi se pojavljuju najdalje posle 2-3 sekunde, tako da i pre nego što se čitava stranica učitala možete da vidite glavninu sadržaja, što ostavlja subjektivni utisak da je učitavanje čak i brže nego što jeste.

Pokazuje se da je u večernjim satima situacija sa odzivom sajta najnepodnošljivija; to je posledica činjenice da nam je server u Arizoni, a kada je kod nas veče oni su u jeku svog radnog vremena, što znači da je i internet saobraćaj najžvilji. To se, na žalost, odražava i na ping Freebiking servera - u zavisnosti od toga kod kog ste domaćeg provajdera, on uglavnom iznosi razočaravajućih 200-350 ms :( . Lek za to je, kao što sam već pominjao, selidba sajta na neki domaći server (čiji je odziv retko iznad 30 ms). Doduše, možda stvari mogu malo da se poprave i bez takvih "radikalnih rezova": indikativno je da je odziv Staza i Bogaza, sajta koji je kod istog provajdera, za stabilnih 20% bolji, a IP adrese servera pripadaju nekoj potpuno drugoj grupi, tako da bih verovatno mogao da zamolim provajdera da fizički prebaci Freebiking sadržaj na neki od svojih servera koji je više "Serbian users ping friendly" 8)

Dotle se iskreno nadam da će vam namešteno keširanje upita baze olakšati život u dovoljnoj meri da vam ne bude smaračina često zavirivanje na sajt da vidite šta ima novo :wink: . U večernjim satima verovatno nećete videti neko drastično ubrzanje (mada bi trebalo da ga primetite), ali probajte ujutro - učiniće vam se da je sajt prosto "poleteo" 8)
Korisnikov avatar
bluealek
Freebiking druid
 
Postovi: 1984
Pridružio se: 01 Feb 2005, 19:49
Lokacija: Beograd

Re: Radovi na optimizaciji odziva sajta

Postod pedja » 13 Jan 2011, 05:27

Najtoplije ne preporučujem korišćenje servera koji se nalaze u Srbiji. Nijedan koji ima prihvatljivu cenu ne valja.
Korisnikov avatar
pedja
Freebiker
 
Postovi: 417
Pridružio se: 01 Feb 2005, 18:32
Lokacija: Užice


Povratak na Pitanja, predlozi i obaveštenja

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju

cron