Muzej jugoslovenskih brodova - Savsko šetalište

Edukativne teme o prirodi, ekološke i ostale teme vezane za njenu zaštitu. Upoznaj prirodu da bi umeo da brineš o njoj, i da bi ti ona dala više.

Moderator: Moderatori

Muzej jugoslovenskih brodova - Savsko šetalište

Postod barda » 08 Feb 2011, 13:31

Projekat jednog Freebikera - Nikole Markovića
(morao sam ovo da podelim sa vama - nadam se da se Nikola neće ljutiti :D )

Nisam mogao da verujem da vam ovo stoji u centru grada - na najudarnijoj lokaciji - kraju Save (kao da se sve iz Save zaustavilo ovde) :shock:


Muzej jugoslovenskih brodova je prvi muzej u Beogradu čija je postavka u potpunosti smeštena na otvorenom prostoru. U prirodnoj ambijentalnoj celini mogu se razgledati mnogobrojni muzejski eksponati koji na najbolji način oslikavaju društvene, političke i duhovne prilike u bivšoj Republici Jugoslaviji kao i u životu koji je nastupio nakon prestanka njenog državnog i teritorijalnog postojanja.

Muzej je nazvan po lokaciji na kojoj su tokom više decenija sakupljane i odlagane materijalne, duhovne i društvene tvorevine jugoslovenskih naroda. Zahvaljujući bogatstvu i vrednosti tih tvorevina danas se na potezu od Brankovog mosta pa do mosta Gazela, u samom centru Beograda, nalazi izložena bogata muzejska zbirka.

http://www.goethe.de/ins/cs/bel/ver/gue/kgu/smu/srindex.htm
FotoSat (autentični motiv na vašem zidu) - TRIP foto priča -> prati moj TREK
Korisnikov avatar
barda
Freebiking druid
 
Postovi: 1344
Pridružio se: 14 Mar 2008, 14:57
Lokacija: Novi Sad

Re: Muzej jugoslovenskih brodova - Savsko šetalište

Postod shebez » 08 Feb 2011, 15:39

Jako lepo zvuci ovako napisano, ali realnost prijobalja gde redovno setam, cak vise nego sto vozim bajs, izgleda potpuno drugacije. Skup nabacanih brodova, gvozdjurije, turbina, delova sa postrojenja za preradu sljunka ili za nasipanje, izgledaju uzasno, kao deponija, groblje istrosene tehnike od pre pola veka a mozda i vise. Jos na to kad pridodas gomilu flasa, burica, bojlera, balvana, granja, stiropornih kutija koje su se za njih uhvatile izgledaju jezivo. Brodovi nisu ni ocisceni iz njih cure kojekakva ulja, nafta, zagadjuju reku.

Ali ne kazem da ne moze da bude drugacije, verujem da taj deo moze lepse da se sredi, da se ti eksponati na bolji ilepsi nacin prezentuju turistima.

Inace nekoliko puta su me tu presretali kucici, tu je asfaltna baza koja davi mirisima koje ispusta, a da ne pricam o dimu i svim stetnim stvarima koje oni opusteno ispustaju i ispiraju u reku. Tu nam je neko redovno ispustao motorno ulje u vodu i nisu uspeli da ga pronadju.

Sa druge strane postoji ne vladina organizacija AQUA ET ARCHAEOLOGIA koja je ucestvovala u projektu izrade mape svih potopljenih brodova u Beogradu. Pojedini brodovi poticu jos iz 15 veka, Evo nesto vise teksta, navedeno je i nekoliko interesantnih linkova

Kada bi neko ima sluha pa iskoristio tu deponiju i preuredio je, pobrinuo se za sve potopljene brodove sa dna recnih korita, Beograd bi imao neprocenljivu, ogromnu kolekciju Brodova. Malo je gradova koji mogu da se pohvale takvom istorijom i takvim rekama.
Kada krenem - znaću kuda, kada stignem - znaću zašto, kad se vratim... znaću kome
Korisnikov avatar
shebez
Freebiking druid
 
Postovi: 784
Pridružio se: 03 Avg 2008, 13:16
Lokacija: Beograd

Re: Muzej jugoslovenskih brodova - Savsko šetalište

Postod držnedaj » 09 Feb 2011, 11:31

Naprotiv,
nama se sviđa što je prljavo, raspada se, curi, ponekad i gori, smrdi, često je neprihvatljivo za gledati,
ima đubreta, pecaroša, koji pecaju u đubretu, što je sve to istorijski važno, što je zarđalo, što je
u centru Beograda. Svi gradovi imaju lepe muzeje al niko nema tako bogat muzej krša. Plus ako si pročitao tekst ili barem malo od teksta onda si mogao da vidiš da je sve to ironija, ali zar treba takve stvari objašnjavati :arrow:
Plus sarađivali smo sa AQUA ET ARCHAEOLOGIA ....

pozdrav :arrow:
držnedaj
Freebiker
 
Postovi: 74
Pridružio se: 20 Jul 2009, 23:37

Re: Muzej jugoslovenskih brodova - Savsko šetalište

Postod Polar » 09 Feb 2011, 20:13

Tuda sam prošao bezbroj puta i svaki put me to asocira na groblje (slonova) brodova.
Korisnikov avatar
Polar
Freebiker
 
Postovi: 308
Pridružio se: 11 Sep 2009, 18:33
Lokacija: Beograd


Povratak na Poznavanje i zaštita prirode

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron