Pleme Hadze - u skladu sa prirodom

Edukativne teme o prirodi, ekološke i ostale teme vezane za njenu zaštitu. Upoznaj prirodu da bi umeo da brineš o njoj, i da bi ti ona dala više.

Moderator: Moderatori

Pleme Hadze - u skladu sa prirodom

Postod barda » 16 Dec 2009, 23:02

National Geographic čitam već dugi niz godina, ali skoro nisam naišao na tako zanimljiv tekst i taman se uklapa u ovaj novi segment na forumu.
Decembarski broj 2009.

Pleme Hadze živi u severnoj Tanzaniji, na način koji smo mi pomalo zaboravili - ne neguju useve, ne uzgajaju stoku, žive bez pravila i kalendara. Njihov lovačko -sakupljački život malo se promenio u poslednjih 10000 godina!
Deo teksta možete pročitati ovde http://www.nationalgeographic-srbija.co ... _hadza.php ali svakako trebalo bi da kupite NG i pročitate ceo :D Nećete zažaliti, verujte mi!

Za one koji su neodlučni par odlomaka:

- Godine nisu jedine jedinice vremena koje Hadze ne koriste – oni se takođe ne obaziru ni na sate, dane, nedelje i mesece. U hadzanskom jeziku ne postoje reči za brojeve veće od tri ili četiri. Zakazivanje sastanka sa njima može da bude komlpikovano. Kontaktirajući sa vlasnikom jednog turističkog kampa nedaleko od teritorije Hadza, razmatrao sam mogućnost da mi on pomogne da provedem određeno vreme sa nekom izolovanom grupom Hadza. Za vreme jednog od kampovanja u divljini, vlasnik je nabasao na Onvasa i pitao ga, na svahiliju, da li bih ja mogao da ih posetim. Hadze su po svojoj prirodi druželjubivi i Onvas je rado pristao. Rekao je da ću ja biti prvi stranac koji je ikada boravio u njegovom logoru. Obećao je da će poslati svog sina da me čeka kod određenog drveta na ivici šume onda kada sam najavio da ću doći, za tri nedelje.
I zaista, tri nedelje kasnije, kad smo moj prevodilac i ja lendroverom stigli do naznačenog mesta, čekao nas je Onvasov sin, Ngaola. Izgleda da je Onvas pratio mesečeve mene i kad je zaključio da je prošlo odgovarajuće vreme, poslao je sina do drveta. Upitao sam Ngaolu da li me je dugo čekao: „Ne“, odgovorio je, „svega nekoliko dana.“

- Džered Dajmond, profesor Univerziteta u Kaliforniji i publicista, smatra da je usvajanje poljoprivrede kao načina života ništa manje nego "najveća greška u ljudskoj istoriji" - greška od koje se, tvrdi on, nikada nismo oporavili.

- Hadze ne vode ratove, nikada nisu bili toliko gusto naseljeni da bi ih ozbiljno ugrozilo izbijanje zaraze, ne pamte da su ikada gladovali,... i posle svih tih hiljada godina, jedva da su ostavili ikakvog traga na Zemlji

- Ima stvari zbog kojih zavidim Hadzama – najviše zbog njihove slobode. Bez lične imovine. Bez većine društvenih dužnosti. Bez verskih ograničenja. Bez mnogih porodičnih obaveza. Bez vremenskih rasporeda, poslova, šefova, računa, saobraćaja, poreza, zakona, vesti i novca. Bez briga… Čitav njihov život meni deluje kao sumanoto, uporno kampovanje… :D

Ko hoće može ceo tekst da čita na engleskom http://ngm.nationalgeographic.com/2009/ ... inkel-text

Možda ovo podstakne i neke diskusije na temu... :wink:
FotoSat (autentični motiv na vašem zidu) - TRIP foto priča -> prati moj TREK
Korisnikov avatar
barda
Freebiking druid
 
Postovi: 1344
Pridružio se: 14 Mar 2008, 14:57
Lokacija: Novi Sad

Povratak na Poznavanje i zaštita prirode

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron