Kopaonik kao MTB destinacija

Gde ići, kuda ići, koja mesta treba posetiti i videti, koji putevi, staze i stazice su zanimljivi

Moderator: Moderatori

Kopaonik kao MTB destinacija

Postod bluealek » 05 Dec 2008, 21:52

Bio sam i do sada na Kopaoniku, a i Miša XTR kao njegov redovni posetilac je hvalio njegov potencijal za bajkerske ture, ali dok nisam u novembru ove godine prošpartao Kopaonik uzduž i popreko snimajući teren za Garminovu kartu (pojaviće se u verziji 1.9) nisam bio svestan kakav je to zaista potencijal.

Ideje za fantastične MTB ture vrcaju na sve strane, sa zapada, istoka, severa i juga, nudeći ugođaj za sve ukuse - od takmičara i onih koji traže ekstremni napor i tehničku vožnju, do turista koji jednostavno žele opušteno da jezde kroz živopisnu prirodu upijajući daljine.

Već sam Ravni Kopaonik (kako se naziva plato gotovo u celosti prekriven četinarskom šumom koji okružuje gornji tok Samokovske reke) nudi neke izvanredne itinerere umerene kilometraže i količine uspona, koji se mogu kombinovati sa dužim spustom na neku od strana kako bi se osmislila i zahtevnija tura. Sam glavni greben Kopaonika, gde su najviši vrhovi Pančićev vrh, Gobelja i Karaman, nudi odlične uslove za aktivnu vožnju, i pregršt mogućnosti za atraktivan spust na više strana (dolinom Duboke, preko Beđirevca ka vodopadu Jelovarniku, ili grebenom Vojetina ka jugu). Mogu se osmisliti i kružne ture oko glavnog grebena, posluživši se makadamom od Mramora ka Belom Brdu, a onda hvatajući atraktivan (ne previše težak) uspon ka vikend naselju Treska, na putu prema Rudnici. Sliv Barske reke nudi možda najdivljije šume Kopaonika i čitav lavirint atraktivnih šumskih puteva i stazica, uz neke ambiciozne uspone, ali i mogućnost spusta ka Semeteškom jezeru i dalje ka Raškoj. Tu je i fantastičan makadamski spust grebenom preko sela Tiodže, do koga se može stići sa puta iz Lisine. Dalje ka severozapadu, padine Kukavice nude neke jako lepe puteljke, kojima se može sići ka Brveniku. I na suprotnoj strani, kada se krene ka Krivoj Reci i Crnoj Glavi, na raspolaganju su neki gotovo beskonačni visokogorski grebenovi, uz mogućnost vratolomnog spusta u šumovitu dolinu Gobeljske reke, kome taj adrenalinski trip prija.

Da ne nabrajam dalje, mislim da ste shvatili suštinu - na Kopu se zaista može osmisliti program za višednevni, nepomućeni bajkerski užitak, gde nećete dvaput proći istom trasom. Skloni smo gadljivosti ka stepenu urbanizacije Kopaonika, ali to treba posmatrati sa pozitivne strane - ta činjenica nam omogućava da biramo smeštaj po sopstvenoj meri, a nakon što se nađete u sedlu za nekoliko minuta ste već van domašaja urbanog, u prirodi koja je s puno razloga proglašena za Nacionalni park.

Freebiking Atlas će definitivno ove zime dobiti svoju Kopaoničku sekciju, pa ćete uz mnogo više detalja moći da vidite ovo o čemu pričam u ovoj poruci, kao i da skinete trekove. U program za narednu sezonu će definitivno ući barem jedna veća FB akcija na Kopu 8)
Korisnikov avatar
bluealek
Freebiking druid
 
Postovi: 1984
Pridružio se: 01 Feb 2005, 19:49
Lokacija: Beograd

Povratak na Gde i kuda

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju

cron