Jesen na Goliji

Gde ići, kuda ići, koja mesta treba posetiti i videti, koji putevi, staze i stazice su zanimljivi

Moderator: Moderatori

Jesen na Goliji

Postod bluealek » 29 Jul 2008, 23:11

Acino "otkriće" povoljnog smeštaja u Milićima (a i prošlonedeljno skeniranje terena uživo) mi je dalo inspiraciju da malo proučim moguće pravce biciklijada po Goliji i nakon bavljenja topo kartama (uključujući i najnovije Geokartino izdanje turističke karte Golije 1:50000) entuzijazam po pitanju neke biciklijade na tom prostoru mi je dalje narastao. Jednostavno mislim da se mogu napraviti neki fantastični krugovi biciklom, a motel u Milićima na jednoj strani, kao i hotel na Odvraćenici na drugoj strani su prosto idealne "baze" koje nam ostavljaju više sezonskog manevarskog prostora, ne vezujući mogućnosti biciklijada po Goliji strogo za sezonu kampovanja.

U svakom slučaju, za polazak iz Beograda (ili severnih delova Srbije generalno) čini mi se da bi idealan bio petak posle podne, pristizanje u Miliće u večernjim satima i noćenje u motelu "Radočelo", kako bismo imali puna dva dana za realizaciju nekog savršenog kruga po Goliji. Prvog dana bi trebalo stići do hotela na Odvraćenici, a drugog dana bi se završio krug, išavši na drugu stranu u odnosu na trasu prevezenu prvog dana.

Subotnja trasa bi mogla izgledati otprilike tako što bi se putem od Studenice ispeli na Rudno, a zatim grebenski, vrlo solidnim makadamom koji prolazi kroz dinamične šumsko-livadske predele stiglo do Odvraćenice. Alternativa bi bilo uhvatiti za izlazak na Radočelo neki od šumskih puteva bliže Milićima, možda čak i put direktno od Milića uzbrdo i zatim uhvatiti greben, a druga alternativa bi moglo da bude praćenje doline Studenice celom dužinom do izvora, kroz najgušće i najlepše šume Golije i izbijanje na greben direktno sa severa u predelu Odvraćenice.

Nedeljna trasa bi podrazumevala dalje napredovanje ka zapadu do Jankovog Kamena, zatim spust preko Golijske reke ka Ivanjici, da bi se u nekom treunutku skrenulo ka Brusniku i Devićima (zbog ovoga bi bilo logičnije subotnju trasu provesti preko Rudnog, kako nijedan deo puta ne bismo vozili dvaput).

Kao što rekoh, mogućih varijacija za trasu je zaista mnogo, a pošto sam samo jednom prošao preko Golije ne poznajem teren dovoljno da bih sa sigurnošću mogao da procenim koji bi bio najlepši put (mada je sigurno moguće skockati trasu za desetku).

Ako ima onih kojima bale idu na ove maštarije o Goliji, razmišljajte malo u tom smeru. Svakako bih insistirao da ovo realizujemo u nekom terminu kada Aca bude slobodan, da napravimo čisto bajkersku turu u kojoj bismo bez zadrške iskoristili celi vikend. Uspevali smo i u prošlosti da napravimo ture na kojima bi pedaliralo nas i po petnaestak, pa nema razloga da tako ne bude i ovoga puta. Vi koji ste aktivni na drugim listama (uključujući Ciklonaut) pozovite i naše prijatelje odatle, da dodatno uveličamo ovo druženje.

Verujem da bi to moglo da se realizuje negde u ranu jesen, u nekom terminu sličnom onome kada smo 2006. napravili onu legendarnu biciklijadu po Staroj.

Hajde samo da smislimo koji bi to tačno mogao da bude datum.
Korisnikov avatar
bluealek
Freebiking druid
 
Postovi: 1984
Pridružio se: 01 Feb 2005, 19:49
Lokacija: Beograd

Postod alazovic » 20 Avg 2008, 11:05

Ja sam tamo u svakom slučaju - ne znam šta bi moglo da me spreči :)
Samo da se dogovorimo oko vremena...
Slika
There lie the woods of Lothlórien!...There are no trees like the trees of that land.
For in the autumn their leaves fall not, but turn to gold...
Korisnikov avatar
alazovic
Freebiking druid
 
Postovi: 773
Pridružio se: 02 Feb 2005, 16:41
Lokacija: Kraljevo, Srbija

Postod igibg80 » 20 Avg 2008, 18:46

Pozdrav,

Planiram da posetim goliju i javor za vikend 23-24.08.2008.a imam jako malo informacija o tome kuda proci i sta videti, pa sam odlucio da pomoc potrazim ovde.
Zanima me:
-sta treba "pod obavezno" videti?
-pesacke staze
-mesta za kampovoanje ( sator )
-kakvi su asfaltni putevi po Goliji i da li se od Golijske Reke moze stici do Sjenice, ne vracajuci se ka Ivanjici?(putnickim automobilom)
-preporuke za obilazak meandara Uvca ( dolazilo bi se kolima iz pravca golijske reke ili ivanjice )
-druge preporuke i saveti za koje mislite da su korisni
Dobro dosli su i GPS trackovi( za setnju ),waypoint-i,mape...itd

Unapred zahvalan,
Igor

P.S. Znam da ovo nije u vezi pomenute biciklisticke najave, ali mislio sam da nema potreba da otvaram novu temu o Goliji
igibg80
 
Postovi: 13
Pridružio se: 20 Avg 2008, 17:48
Lokacija: Beograd

Postod bluealek » 20 Avg 2008, 19:50

Moje dosadašnje iskustvo sa Golijom mislim da nije dovoljno za iznošenje decidnih zaključaka, ali usudiću se da dam neka mišljenja i procene.

To šta treba "pod obavezno" videti svakako je odgovor koji bi trebalo da da neko ko je video više od Golije. Ono što smo mi na prethodnoj turi prošli, a to je spust sa glavnog grebena Golije niz Studenicu, veoma je lepo i većim delom divlje. Svakako smatram da to vredi videti. Tuda se, na žalost, ne može proći putničkim automobilom (neki delovi te trase su primereni samo za terence), ali negde levo i desno odatle sasvim moguće da postoje solidniji putevi kojima bi se moglo proći. Nas je recimo krajem jula Aca hrabro ispratio Audijem 80 od Devića ka Rudnom i i Gradcu i prošao bez oštećenja, mada mu na dobrom delu tog puta sigurno nije bilo svejedno i trebalo je dosta veštine da se izmanevriše preko neravnina.

Što se pešačkih staza tiče, to će morati da kaže neko ko je pešačio preko Golije - ja sam za sada prolazio samo biciklom i džipom. Trebalo bi da ima markiranih staza barem na području Jankovog kamena i okoline.

Mesta za kampovanje ima u izobilju, a ja bih za to svakako preporučio dolinu Studenice - što uzvodnije, to lepše i pustije. S tim što sa svakim novim kilometrom uz Studenicu put postaje sve gori, tako da je pitanje gde je tačka dokle ima smisla ići putničkim autom.

Asfaltnih puteva po Goliji nema puno, ako želiš da je presečeš putničkim autom u najboljem slučaju možeš da računaš da bi se to moglo izvesti solidnijim makadamima, mada se iz svoje perspektive ne bih usudio da preporučim "optimalnu" trasu za tako nešto (to je nešto o čemu ću, nadam se, posle jesenje bajkerske ture znati dosta više).

Što se karata tiče, Geokarta je izdala veoma solidnu kartu Golije, pa ti preporučujem da je potražiš u knjižarama pre polaska. Ja je imam kod sebe, ali nikako ovog leta da uhvatim drugara sa skenerom velikog formata da mi je odskenira pa da je kalibrišem za Ozi.

Meandri Uvca su ogroman prostor, ali dosta gusto naseljen, tako da naći dobre makadame za prolazak kolima nije problem. Mnogo je veći problem orijentisati se u gustoj mreži puteva i ne odlutati, kad na svaki kilometar imaš poneko račvanje. Teško je to sve elaborirati ovako ukratko, pa te pozivam da nam se pridružiš na nekoj turi po tom prostoru koja će se sigurno dogoditi u dogledno vreme (još uvek nisam odustao od ideje da napravimo vikend krug oko jezera). Mogu da ti preporučim i da kupiš septembarski broj AutoBilda 4x4 (izlazi 24. septembra) za koji sam pripremio jednu dinamičnu trasu oko Sjeničkog jezera dugu nekih 140 km, uz mimimum asfalta, dosta vidikovaca i spuštanja na samo jezero, namenjenu pre svega za prolazak terencima. Uz tekst je priložen detaljan "radar" kretanja i mapa, a mogu da dostavim i GPS trek.

Izvini što ne mogu nešto upotrebljivije da ti dostavim u ovako kratkom roku - u gužvi sam s poslom, a uz malo strpljenja svi ćete pre zime dočekati i lansiranje Golijsko-pešterske sekcije Freebiking Atlasa, u kojoj će, nadam se, biti sasvim dovoljno upotrebljivih staza i informacija uopšte.
Korisnikov avatar
bluealek
Freebiking druid
 
Postovi: 1984
Pridružio se: 01 Feb 2005, 19:49
Lokacija: Beograd

Postod alazovic » 20 Avg 2008, 21:22

Na sajtu http://trekking.50webs.com/gotra.htm imaš track sa Golijske transferzale, pogledaj poslednji dan.
Slika
There lie the woods of Lothlórien!...There are no trees like the trees of that land.
For in the autumn their leaves fall not, but turn to gold...
Korisnikov avatar
alazovic
Freebiking druid
 
Postovi: 773
Pridružio se: 02 Feb 2005, 16:41
Lokacija: Kraljevo, Srbija

Postod igibg80 » 20 Avg 2008, 23:19

Hvala na informacijama...link je zlata vredan.
Kad se vratim, napisacu kako je bilo i ostavicu track.
Pozdrav
igibg80
 
Postovi: 13
Pridružio se: 20 Avg 2008, 17:48
Lokacija: Beograd

Postod bluealek » 03 Sep 2008, 11:07

Goca je Deli Jovan pomerila 2 nedelje unapred i naprasno se ukazao vikend 12.-14. septembra kao slobodan termin. Kakvo je raspoloženje da ovaj plan o Goliji uglavimo u njega? Aco? Ko je još zainteresovan?
Korisnikov avatar
bluealek
Freebiking druid
 
Postovi: 1984
Pridružio se: 01 Feb 2005, 19:49
Lokacija: Beograd

Postod bluealek » 18 Sep 2008, 20:48

Deluje da je mrka kapa da za ovu stvar pokušavamo da pikiramo i na 4. i 5. oktobar - zbog kišurdača koje nikako da stanu jedan poslovni angažman koji je trebalo da se odigra za vikend 20. i 21. septembra po svemu sudeći se pomera za taj vikend :(

Ostaje mi samo da vas pozovem da nam se pridružite na Deli Jovanu od 26. do 28. septembra, ili na planinarskoj turi na Staroj planini od 10. do 12. oktobra (sve imate na naslovnoj strani sajta i u Najavama).
Korisnikov avatar
bluealek
Freebiking druid
 
Postovi: 1984
Pridružio se: 01 Feb 2005, 19:49
Lokacija: Beograd

Postod alazovic » 19 Sep 2008, 08:46

A ja baš gledao da očistim taj vikend za vožnju po Radočelu i Goliji :(
Ništa, ako bude još zainteresovanih, sa sopstvenim prevozom do Studenice - na mene možete da računate, sa kompletnim planom vožnje i logistikom (što se tiče obezbeđivanja prenoćišta).

A možda se i Sale predomisli :wink:

L.A.
Slika
There lie the woods of Lothlórien!...There are no trees like the trees of that land.
For in the autumn their leaves fall not, but turn to gold...
Korisnikov avatar
alazovic
Freebiking druid
 
Postovi: 773
Pridružio se: 02 Feb 2005, 16:41
Lokacija: Kraljevo, Srbija

Postod bluealek » 19 Sep 2008, 09:16

Ma ja bih se vrlo rado predomislio, samo što se ovde radi o organizaciji team building dešavanja za jednu veliku firmu za šta su ljudi platili pozamašne pare, tako da ima da budem slobodan za njih onda kad oni tako odluče... A jutros su odlučili da zbog nepovoljne prognoze to sve ne bude organizovano sutra.

Dakle, i ovaj vikend mi je naprasno slobodan, s tim što prognoze uglavnom govore da će biti hladan i kišan.

Šta misliš Aco o 18. i 19. oktobru? Ili 25. i 26.? Baš mi se ide na Goliju...
Korisnikov avatar
bluealek
Freebiking druid
 
Postovi: 1984
Pridružio se: 01 Feb 2005, 19:49
Lokacija: Beograd

Postod alazovic » 19 Sep 2008, 13:19

Pa doooobrooo... Ako dobro računam, vikend 18-19. ću biti slobodan, a baš ako bude neko loše vreme, verovatno bi mogao da se organizujem i za onaj 25-26. ako već ne iskoristim prethodni.

Da ubodemo neko lepo vreme i eto nas :)

A za 5-6. ću već da se snađem nekako u solo MTB, pešačkoj ili uživamuvikendusadevojkom planinskoj varijanti. A možda kidnemo i do nekog mora, jezera...

L.A.
Slika
There lie the woods of Lothlórien!...There are no trees like the trees of that land.
For in the autumn their leaves fall not, but turn to gold...
Korisnikov avatar
alazovic
Freebiking druid
 
Postovi: 773
Pridružio se: 02 Feb 2005, 16:41
Lokacija: Kraljevo, Srbija


Povratak na Gde i kuda

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju

cron