Deliblatska peščara-gde je dozvoljeno?

Gde ići, kuda ići, koja mesta treba posetiti i videti, koji putevi, staze i stazice su zanimljivi

Moderator: Moderatori

Deliblatska peščara-gde je dozvoljeno?

Postod ninoslav » 08 Jun 2010, 10:44

Prvo da vas sve pozdravim!

Juče sam vraćajući se iz Vršca automobilom odlučio da malo istražim deo Deliblatske peščare od Šušnja do Deliblata. Išao sam lošim asfaltnim putem kroz šumu( ne preporučujem nikom-jedva sam prošao sa Puntom!) i pri tome video na desetine prelepih puteva za bickliranje i šetnje. E sad znam da je bilo priče da je tu lovište i da je zabranjeno kretanje. Da li je dozvoljeno pedaliranje levo i desno od toga puta, video sam da postoji neki punkt kod skretanja za Čardak, da li tu prave neke probleme?
Zaista prelep i pust kraj a o prelepim mirisima da i ne pričam...
ninoslav
 
Postovi: 5
Pridružio se: 03 Sep 2009, 07:49

Re: Deliblatska peščara-gde je dozvoljeno?

Postod ZoranV » 08 Jun 2010, 13:53

Ja koliko god puta sam se motao po peščari, nikad nisam naleteo na nekoga ko bi mi zabranio kretanje. Čuo sam za neke pojednačne slučajeve da je bilo određenih prepirki sa nekim nazovi službenim licima, ali mislim da tome ne treba pridavati značaj.
Kod skretanja za Čardak takođe nema nikakvih problema, tako da možeš i da dođeš tamo, ostaviš kola i da se uputiš dalje na biciklu ili pešački. Od Čardaka čak i počinje neka markirana ruta kako bi ti bilo lakše da prođeš. U ostalim delovima peščare, ništa nije obeleženo, ima na hiljade putića koji se međusobno prepliču i prave (nazovimo ga tako) lavirint. Bez GPS uređaja, ili bez DOBROG poznavanja orijentacije i čitanja topografskih karata ti ne bih preporučio da zalaziš dublje u peščaru. Veoma je lako izgubiti se i onda može da ti ostane samo jedna ružna uspomena.
Inače peščara je prelepa, svim srcem ti preporučujem da uđeš što dublje u nju i samo da ti kažem da iznenađenjima nema kraja. Priroda je tako dinamična i živopisna da nećeš verovati svojim očima. Nemoj da se iznenadiš ako ti neka srna ili druga živuljka odjedanput istrči na put ispred tebe. To je tek poseban doživljaj. Divljih svinja ima, ali one su preko dana negde duboko u svojim brlozima, tako da ni tu nema nikakvih problema (bar ja ih do sada nisam imao).
Uđi u peščaru i veruj mi nećeš se pokajati.
Još jedan savet, ako ideš biciklom najbolje je ići neka dva dana posle kiše. Tad je pesak u najboljem kvalitetu za vožnju jer u suprotnom kad je mnogo suvo, onda to već počinje da pravi probleme i da otežava vožnju. točkovi lako upadnu u pesak pa ti guranje ne gine!
Pozdrav, Buca
ZoranV
Freebiker
 
Postovi: 103
Pridružio se: 04 Avg 2006, 21:12


Povratak na Gde i kuda

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 4 gostiju

cron