Kopaonik i Goč u Freebiking Atlasu

Ovde možete diskutovati o kartama, njihovom korišćenju, o načinima i opremi za orijentaciju u prirodi. Naravno, raspravama na temu GPS tehnike kao modernom načinu orijentacije je mesto ovde.

Moderator: Moderatori

Kopaonik i Goč u Freebiking Atlasu

Postod bluealek » 08 Mar 2009, 21:32

Dobili smo još jednu sekciju u Freebiking Atlasu: Kopaonik i Goč. Čime ona zavređuje vašu pažnju?

Ne samo da se radi o prvoj sekciji koja je "puštena u pogon" sa 11 sjajnih MTB trekova na ovom fantastičnom planinskom području južne Srbije, već je ona inovirana i interaktivnom mapom umesto dosadašnjih statičnih mapa područja koje su bile samo mrtva šara na ekranu. Sa ovom mapom otvara se jedno novo poglavlje u Freebiking Atlasu, koje vam nudi sjajnu alternativu dosadašnjim tabelarnim pregledima raspoloživih trekova, alternativu koja će biti upravo ono što su tražili korisnici koji o prostoru razmišljaju geometrijski i koji će daleko lakše primiti informaciju ove vrste kada je položaj objekata u prostoru predstavljen na očigledan način.

Šta vam sve omogućava nova, interaktivna mapa? Pored svima dobro poznatih mogućnosti Google Maps korisničkog interfejsa kao što su zumiranje, pomeranje mape i promena tipa prikaza (satelitski ili topografski), možete kliktati na objekte na mapi, nakon čega će se za svaki od njih otvoriti nov info prozor sa različitim vrstama tekstualno-grafičkih informacija, koje takođe sadrže korisne linkove. Objekti kao što su recimo planinski vrhovi ili planinarski domovi predstavljeni su fotografijom i opisom, dok trekove 11 do sada postavljenih vožnji u ovoj sekciji simbolizuje zelena ikonica bicikla, postavljena na neki distinktivni deo trase vožnje. Klikom na ikonicu bicikla dobijate visinski profil treka, osnovne informacije o njemu poput dužine, ukupnog uspona, stepena kondicione i tehničke težine, a iz istog prozora možete kliknuti i na link sa detaljnim ilustrovanim opisom dotične vožnje, kao i skinuti .gpx trek za korišćenje u vašem GPS uređaju.

Uvodna strana: http://www.freebiking.org/Atlas/JZ/kop.html
Interaktivna karta: http://www.freebiking.org/Atlas/JZ/kop_karta.html

Nadam se da će korisnici Freebiking Atlasa pozdraviti ovu inovaciju i da će ih to motivisati da uzmu aktivnijeg učešća u dopunjavanju vašeg i našeg Freebiking Atlasa. U toku ove sezone predstavićemo slično rešenje za planinarske trekove, u okviru budućeg sajta www.trekovi.com.

Na kraju želim da se zahvalim Aci Lazoviću na ogromnom trudu uloženom na pripremi materijala za trekove Goča i okoline, koji me je motivisao da požurim sa postavljanjem ove sekcije (u šteku su još 3 Acina treka, koji će se naći u sekciji narednih dana). Naravno, može se očekivati još puno zanimljivih trekova i na Kopaoniku, posebno dužih trekova namenjenih onima koji bi da sa neke zanimljive strane stignu na Kopaonik, ili se sa istog spuste putevima kojima se ređe ide.
Korisnikov avatar
bluealek
Freebiking druid
 
Postovi: 1984
Pridružio se: 01 Feb 2005, 19:49
Lokacija: Beograd

Povratak na GPS i kartografija

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 4 gostiju

cron