Nova GPS sekcija na Freebiking sajtu

Ovde možete diskutovati o kartama, njihovom korišćenju, o načinima i opremi za orijentaciju u prirodi. Naravno, raspravama na temu GPS tehnike kao modernom načinu orijentacije je mesto ovde.

Moderator: Moderatori

Nova GPS sekcija na Freebiking sajtu

Postod bluealek » 28 Jan 2008, 03:50

Dragi prijatelji,

Upravo je publikovana nova sekcija rekonstruisanog Freebiking sajta - ona koja može biti podjednako korisna bajkerima i planinarima, a to je sekcija posvećena GPS tehnici:
http://www.freebiking.org/gps/uvod.html

Sekcija je nastala proširenjem i aktuelizacijom materijala koji smo dr Boris Stanojević i ja pisali kao specijalni dodatak PC Press-a u martu 2007. i prevashodno je edukativnog karaktera, pri čemu je podjednako pažnje posvećeno GPS teoriji, hardveru i softveru. Možda praktično najkorisniji deo same sekcije jeste "Kako izabrati?", odnosno vodič koji daje neke vrlo konkretne savete po pitanju toga šta izabrati od modela, iz perspektive dugogodišnjeg bajkera, planinara i novinara koji se profesionalno bavi testiranjem GPS uređaja. Tu su i uporedne tabele karakteristika najznačajnijih outdoor modela, kao i kratko ilustrovano uputstvo za korišćenje GPS-a na primeru trenutno vrlo popularnog modela Vista HCx. Za direktan pristup ovoj stranici kliknite na...
http://www.freebiking.org/gps/vodic.html

U delu posvećenom softveru saznaćete sve što vam je potrebno vezano za operativni rad sa podacima prikupljenim na terenu, njihovom pripremom za korišćenje, raspoloživim aplikacijama, ali ćete naučiti i kako da pravite sopstvene mape za Garmin uređaje, za slučaj da niste zadovoljni onima koje drugi nude:
http://www.freebiking.org/gps/softver.html

I segment Freecaching vam može biti zanimljiv. Reč je o popularizaciji Geocacheinga u domaćim uslovima, odnosno "lovu na zakopano blago", aktivnosti koja vas može odvesti na mnoga interesantna mesta na koja možda inače nikada ne biste otišli. Za više detalja kliknite na...
http://www.freebiking.org/gps/freecaching.html

Želim vam prijatno čitanje i što bolje razumevanje toga na koji način vam GPS tehnika može pojednostaviti kretanje kroz Nepoznato.

Freebiking webmaster,
Saša Veljković
Korisnikov avatar
bluealek
Freebiking druid
 
Postovi: 1984
Pridružio se: 01 Feb 2005, 19:49
Lokacija: Beograd

Povratak na GPS i kartografija

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju

cron